Η Μ. Ανατολή αποτελεί την πιο εύφλεκτη περιοχή της γης. Περιοχή έντονα στρατιωτικοποιημένη, που απορροφά σχεδόν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων. Περιοχή που δοκιμάζεται έντονα από ξένες στρατιωτικές επεμβάσεις, αιματηρούς πολέμους, κατοχές και ωμές καταπατήσεις δικαιωμάτων, με πρώτο το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού να δημιουργήσει το δικό του ανεξάρτητο κράτος στα σύνορα του 1967.
Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για τον κίνδυνο ενός νέου πολέμου στην περιοχή αυτή, με πρόσχημα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αυτή τη φορά.
Ζητούμε την εξάντληση όλων των διπλωματικών και πολιτικών μέσων για την επίλυση της κρίσης στις σχέσεις Ιράν-Δύσης, με βάση το διεθνές δίκαιο.
Διακηρύσσουμε, για μια ακόμα φορά, ότι δεν υπάρχουν στρατιωτικές λύσεις στα διεθνή προβλήματα. Είμαστε αλληλέγγυοι με τον αγώνα του συριακού λαού, υποστηρίζουμε τοδικαίωμά του να αποφασίζει ελεύθερα και δημοκρατικά για το μέλλον του και τασσόμεθα εναντίον των σχεδίων για ξένη στρατιωτική επέμβαση τύπου Λιβύης στη Συρία.
Δηλώνουμε την πλήρη συμφωνία μας με τη Διακήρυξη της Άγκυρας για Μ. Ανατολή ελεύθερη από πυρηνικά όπλα και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής, που υιοθέτησαν τον περασμένο Δεκέμβριο οι οργανώσεις-μέλη της IPPNW που δρουν σε χώρες της περιοχής και άλλες σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και άλλων χωρών της Ε.Ε.
Δεν αναγνωρίζουμε το δικαίωμα απόκτησης πυρηνικών όπλων σε καμία χώρα του κόσμου, πολύ περισσότερο αν είναι χώρα της εύφλεκτης Μ. Ανατολής. Αυτό ισχύει όχι μόνο για το Ιράν αλλά και για το Ισραήλ, το οποίο έχει ήδη ένα ισχυρό πυρηνικό οπλοστάσιο, ανώτερο σε ισχύ και από αυτό της Μ. Βρετανίας και είναι η μόνη χώρα της Μ. Ανατολής που δεν μετέχει στη Συμφωνία μη Διασποράς των πυρηνικών όπλων (NPT).
Χαιρετίζουμε τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ υπέρ της δημιουργίας μιας ζώνης ελεύθερης από πυρηνικά όπλα στη Μ. Ανατολή και καλούμε όλες τις χώρες της περιοχής να υποστηρίξουν και να συμβάλλουν θετικά σε διεθνή διάσκεψη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το θέμα αυτό.
Ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι μεγάλοι κίνδυνοι για την ασφάλεια της Μ. Ανατολής και της Μεσογείου πηγάζουν από την εξάπλωση των πυρηνικών εργοστασίων, όπως αυτά που προγραμματίζει η Τουρκία σε περιοχές υψηλής σεισμικότητας.
Η Μ. Ανατολή και η Μεσόγειος δεν πρέπει να ζήσουν τον εφιάλτη μιας νέας Χιροσίμα, ούτε Φουκουσίμα και ενός νέου Τσερνόμπιλ.
Για το Ίδρυμα Μπέρτραντ Ράσελ για την Ειρήνη
Tony Simpson, Director
Για την Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία κατά των πυρηνικών
και βιοχημικών όπλων (IPPNW / Greek affiliate)
Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου, Πρόεδρος
Για το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και
Παγκοσμιοποίησης Πάνος Τριγάζης, Πρόεδρος
Για την Οργάνωση «Veterans for Peace"
Gerry Condon
Για το Μεσογειακό Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο
Θανάσης Αναπολιτάνος πρόεδρος
Συντονιστική επιτροπή νεανικού δικτύου «Ηλιόσποροι»
Γιάννης Σχίζας εκδότης περιοδικού «Οικολογείν»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου