Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Τουρκικό παιχνίδι με την πόλη-φάντασμα

http://www.ethnos.gr

Την κινητοποίηση της κυπριακής ηγεσίας προκάλεσε υποτιθέμενη πρόταση της Αγκυρας για άνοιγμα την 1η Ιουνίου της κλειστής από την εισβολή του «Αττίλα» Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, αλλά υπό τουρκική διοίκηση


Ο χρόνος έχει παγώσει στο 1974 για την Αμμόχωστο. Η περίκλειστη πόλη περιλαμβάνει ξενοδοχεία και εγκαταστάσεις που απορροφούσαν το 55% του τουρισμού στην Κύπρο πριν από την τουρκική εισβολή
Ο χρόνος έχει παγώσει στο 1974 για την Αμμόχωστο. Η περίκλειστη πόλη περιλαμβάνει ξενοδοχεία και εγκαταστάσεις που απορροφούσαν το 55% του τουρισμού στην Κύπρο πριν από την τουρκική εισβολή

Χρειάστηκε ένα δημοσίευμα της τουρκικής «Μιλιέτ» για να «τσιμπήσει» ολόκληρη η κυπριακή ηγεσία και να αρχίσει διαπραγμάτευση με τον... εαυτό της και αντικείμενο την υποτιθέμενη τουρκική πρόταση για το άνοιγμα της Αμμοχώστου.

Η «Μιλιέτ» ανέφερε ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία γνωστοποίησε στην Αγκυρα την ιδέα για άνοιγμα της περίκλειστης Αμμοχώστου την 1η Ιουνίου για τους νόμιμους κατοίκους της, αλλά υπό τουρκική διοίκηση.

Η διαρροή της πρότασης αυτής στη «Μιλιέτ» είχε προφανή στόχευση τη δημιουργία ψευδών προσδοκιών στους Ελληνοκυπρίους ότι θα μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση στις περιουσίες τους έστω και χωρίς λύση του Κυπριακού, αλλά υπό τουρκική διοίκηση.

Κανείς δεν επιτρέπεται από το 1974 να πλησιάσει την Αμμόχωστο
Κανείς δεν επιτρέπεται από το 1974 να πλησιάσει την Αμμόχωστο

Συγχρόνως θα οδηγούσε στην ντε φάκτο αναγνώριση του ψευδοκράτους και θα άνοιγε τον δρόμο για εποικισμό της περίκλειστης πόλης, καθώς φυσικά οι Αμμοχωστιανοί δεν θα είχαν τη δυνατότητα να ελέγξουν τους εποίκους που θα έσπευδαν να εγκατασταθούν στην Αμμόχωστο.

Χωρίς να υπάρχει δημόσια δήλωση από τουρκικής πλευράς, η κυπριακή κυβέρνηση και τα κόμματα έσπευσαν να κάνουν δηλώσεις απορρίπτοντας πρόταση η οποία είχε ριχθεί στο τραπέζι απλώς για να δοκιμάσει αντιδράσεις και να δημιουργήσει σύγχυση.

Η υπουργός Εξωτερικών, Ε. Μαρκουλλή, ανήγγειλε προκαταρκτικά διαβήματα στον ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι τέτοιου είδους προτάσεις παραβιάζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που προβλέπουν επιστροφή των νόμιμων κατοίκων υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών.

Η κ. Μαρκουλλή προειδοποίησε ότι κάθε προσπάθεια εποικισμού της Αμμοχώστου θα σημάνει και το τέλος της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Στεφάνου παρέπεμψε και πάλι στη γνωστή πρόταση του Προέδρου Χριστόφια, η οποία προέβλεπε το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ.

Το δημοσίευμα της «Μιλιέτ» συμπίπτει χρονικά με την πιο κρίσιμη καμπή της διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού, καθώς την Παρασκευή ο κ. Ντάουνερ θα παραδώσει την έκθεσή του στον γ.γ. του ΟΗΕ, ο οποίος και θα αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του, αν και η έλλειψη προόδου δεν αφήνει περιθώρια για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης όπως θα επιθυμούσε η Τουρκία.

Η Αμμόχωστος αποτελεί το μεγάλο δέλεαρ για τους Ελληνοκυπρίους για τη λύση του Κυπριακού, καθώς η περίκλειστη πόλη περιλαμβάνει ξενοδοχεία και εγκαταστάσεις σε μια περιοχή που πριν από την τουρκική εισβολή απορροφούσε το σχεδόν 55% του τουρισμού ολόκληρου του νησιού.

Από την εισβολή και μετά το τμήμα αυτό της πόλης παραμένει κλειστό και ο χρόνος έχει παγώσει στο 1974, δημιουργώντας έτσι μια πόλη-φάντασμα, που τα τραπεζάκια συνεχίζουν να σαπίζουν έξω από τα ξενοδοχεία και οι πόρτες των μαγαζιών να χάσκουν ακόμη ανοικτές, με τους νόμιμους κατοίκους της να προσπαθούν να διακρίνουν μονο από μακριά, πίσω από τα συρματοπλέγματα, τις περιουσίες τους και την πόλη στην οποία γεννήθηκαν.

Από τις πρώτες προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού κυριαρχούσε το αίτημα για άνοιγμα των Βαρωσίων και επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της, κάτι που δεν επέτρεψε, όμως, ποτέ το κατοχικό καθεστώς.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου