http://www.tovima.gr
Επιχειρούν «επίθεση φιλίας» στην αμερικανική κυβέρνηση
O Αμπντέλ Μονέιμ Αμπούλ Φότουχ, υποψήφιος πρόεδρος της Αιγύπτου με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, σε προεκλογική συγκέντρωση στο Κάιρο REUTERS/Stringer
«Επίθεση φιλίας» στην αμερικανική κυβέρνηση και την κοινή γνώμη των ΗΠΑ επιχειρεί η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η ισλαμιστική οργάνωση της Αιγύπτου που (συμ)πρωταγωνίστησε στην εξέγερση της πλατείας Ταχρίρ του Καίρου και στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ.
Αντιπροσωπεία της έως πρότινος παράνομης οργάνωσης που έγινε κόμμα και, στις διάφορες εκδοχές του, κατέχει περίπου τις μισές έδρες στη συντακτική Βουλή της χώρας, βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Ουάσιγκτον. Στόχος των Αδελφών Μουσουλμάνων είναι να δείξουν ότι είναι ένας αξιόπιστος φορέας τον οποίον οι ΗΠΑ και η Ευρώπη μπορούν να εμπιστεύονται στην αργή και πρωτοφανή διαδικασία του εκδημοκρατισμού μιας αραβικής χώρας.
«Αντιπροσωπεύουμε μία μετριοπαθή, κεντρώα μουσουλμανική οπτική. Για μας οι προτεραιότητες είναι κυρίως οικονομικές και πολιτικές: να κρατήσουμε ζωντανά τα ιδεώδη της επανάστασης για την κοινωνική δικαιοσύνη, την Παιδεία και την ασφάλεια του αιγυπτιακού λαού» δήλωσε ο Σόντος Ασέμ, μέλος της αντιπροσωπείας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ.
Στο πρώτο αυτό επίσημο ταξίδι στην Αμερική δεν συμμετέχουν κορυφαία στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων, όπως για παράδειγμα ο Αμπντέλ Μονέιμ Αμπούλ Φότουχ, υποψήφιος πρόεδρος της Αιγύπτου στις εκλογές που έχουν προγραμματισθεί για τις 23 και 24 Μαίου. Το κριτήριο για την συμμετοχή στην αποστολή ήταν μάλλον η καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας και η δυνατότητα των απεσταλμένων να «επικοινωνήσουν» μία εικόνα διαφορετική από το στερεότυπο των «επικίνδυνων και σκληροπυρηνικών σουνιτών ισλαμιστών» που συνοδεύει την οργάνωση εδώ και δεκαετίες.
Στην ατζέντα υπάρχουν συναντήσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα - όχι όμως με τον ίδιο τον αμερικανό πρόεδρο -, συνετεύξεις, καθώς και συμμετοχή σε εκδηλώσεις τις οποίες διοργανώνουν δεξαμενές σκέψης ( «think tanks» ) της πρωτεύουσας των ΗΠΑ.
Ενα από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα είναι η στάση των Αιγύπτιων ισλαμιστών στην προνομιακή παροχή οικονομικής βοήθειας από την Αμερική στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας - βοήθεια που κυμαίνεται ετησίως γύρω στο 1,3 δισ. δολάρια. Τα χρήματα αυτά συμβάλλουν παραδοσιακά στην ενίσχυση του μιλιταριστικού καθεστώτος, προϊόν του οποίου υπήρξε και ο πρώην στρατιωτικός Μουμπάρακ, ενώ η διαχείρισή τους από την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία γίνεται αδιαφανώς.
Τους τελευταίους μήνες φήμες επιμένουν ότι στρατός και Μουσουλμανική Αδελφότητα διαπραγματεύονται μυστικά για τη νομή της εξουσίας στο άμεσο μέλλον. Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες οι δύο πλευρές έχουν εμπλακεί σε φραστικό πόλεμο ανακοινώσεων, με τους ισλαμιστές να απαιτούν από τη χούντα να απολύσει την μεταβατική κυβέρνηση που διόρισε.
«Ας θυμηθούμε ότι πολλοί από τους ανθρώπους που σήμερα ελέγχουν την Αδελφότητα βρίσκονταν όλο το προηγούμενο διάστημα στις φυλακές, απομονωμένοι από τα τεκταινόμενα. Τώρα αναδύονται στην επιφάνεια και γι'αυτό επιθυμούν σφόδρα να γίνουν αποδεκτοί και να αποκτήσουν νομιμοποίηση ως παίκτες στην διεθνή πολιτική σκηνή» δήλωσε η Μαρίνα Οταγουέι, ειδική σε θέματα Μέσης Ανατολής και εκ των Αμερικανών που διοργάνωσαν την επίσκεψη της συγκεκριμένης αιγυπτιακής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου