Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Οι Βρυξέλλες προωθούν κατώτερο μισθό σε όλη την Ευρώπη‏

Οι Βρυξέλλες προωθούν κατώτερο μισθό σε όλη την Ευρώπη
Οι μισθοί πρέπει να συνάδουν με την ανταγωνιστικότητα, λέει η Κομισιόν
 
Τη θέσπιση κατώτερου μισθού σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με το κείμενο που παρουσιάζει την Τετάρτη στις Βρυξέλες το κολέγιο των κοινοτικών επιτρόπων.

Ο ούγγρος επίτροπος Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Λαζλο Αντορ καλεί τις χώρες όπου δεν υπάρχει ελάχιστος εγγυημένος μισθός (όπως στις Σκανδιναβικές χώρες και τη Γερμανία) να τον εισαγάγουν στο εργατικό τους δίκαιο ενώ άλλες χώρες όπου ο κατώτερος μισθός είναι πολύ χαμηλός (όπως στη Ρουμανία όπου αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο του μέσου μισθού) καλούνται να τον αυξήσουν.

«Οι διακυμάνσεις των μισθών θα πρέπει να αντιστοιχούν στο επίπεδο της ανταγωνιστικότητας κάθε χώρας μέλους» διευκρινίζει το κείμενο της Κομισιόν. Ταυτόχρονα με την αύξηση του κατώτερου μισθού οι Βρυξέλλες πιέζουν άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να μειώσουν το κόστος εργασίας προκειμένου να δημιουργήσουν «φιλικό περιβάλλον εργασίας», προφανώς για τις επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση σκοπός της Επιτροπής είναι να μειωθεί η φορολόγηση της εργασίας και να περιοριστεί η εργοδοτική εισφορά ασφάλισης ώστε να δημιουργηθούν κίνητρα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα προτείνεται η παροχή «κινήτρων πρόσληψης» στους επιχειρηματίες ειδικά σε τομείς που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανεργίας ή για «ευάλωτες ομάδες» του πληθυσμού όπως οι νέοι ή οι μακροχρόνια άνεργοι.

Μια ακόμα προτεραιότητα της Κομισιόν, όπως αυτή περιγράφεται στις προτάσεις που παρουσιάζονται την Τετάρτη, είναι η προώθηση της αυτοαπασχόλησης καθώς και η νομιμοποίηση της αδήλωτης εργασίας. Για το λόγο αυτό άλλωστε οι κατώτεροι μισθοί θα πρέπει, σύμφωνα με την Κομισιόν, να ποικίλλουν ανά κλάδο δραστηριότητας ή ανά περιοχή σε εθνικό επίπεδο.

Οι ευρωπαίοι επίτροποι αναγνωρίζουν ότι το δυσκολότερο κομμάτι αυτής της πρότασης είναι η αποδοχή της από τη Γερμανία. Διότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία) έχουν ήδη υιοθετήσει μέτρα για τη μείωση του κόστους εργασίας. Όμως το δεύτερο σκέλος για το κλείσιμο της ψαλίδας του ανταγωνισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η αύξηση των κατώτερων μισθών και εν γένει του μισθολογικού κόστους σε πιο εύπορες χώρες του Βορρά προκειμένου να τονωθεί η καταναλωτική ζήτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου