Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Χ. Κλίντον: Οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τις χώρες του Κόλπου για ενίσχυση των αμυνών τους

http://www.kathimerini.gr

Οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τις χώρες του Κόλπου για να ενισχύσουν τις κοινές άμυνές τους εναντίον των απειλών που αντιμετωπίζουν, περιλαμβανομένου του Ιράν, δήλωσε σήμερα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στην εναρκτήρια συνεδρίαση του νέου φόρουμ ασφαλείας των ΗΠΑ και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) στο Ριάντ.

«Η δέσμευση των ΗΠΑ στο λαό των κρατών του Κόλπου είναι σταθερή και απαρέγκλιτη. Οι στενές διμερείς μας σχέσεις είναι ένας βράχος σταθερότητας στην περιοχή», σημείωσε η Κλίντον στη διάρκεια της ομιλίας της ενώπιον των ομολόγων της των έξι χωρών μελών του GCC (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν, Κατάρ και Κουβέιτ).


Η Κλίντον εξέφρασε επίσης την επιθυμία της να υπάρξει πολύπλευρη συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και του GCC στον τομέα της άμυνας, κυρίως χάρη σε μια αντιπυραυλική ασπίδα απέναντι στο Ιράν.

Η Αμερικανίδα υπουργός ζήτησε επίσης τη συνεργασία του GCC ώστε να τερματιστεί «η αιματοχυσία στη Συρία, να υποστηρίξουν τις πολιτικές αλλαγές στη Βόρεια Αφρική και την περιοχή και να ενσωματώσουν πλήρως το Ιράκ στην περιοχή» .

Σύμφωνα με την Κλίντον οι σημερινές συζητήσεις με τους ομολόγους της του GCC θα περιλαμβάνουν το θέμα του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, αλλά και τρόπους για «τον περιορισμό της ανάμιξης (του Ιράν) στα εσωτερικά ζητήματα των γειτόνων του» .

Εξάλλου χθες η Κλίντον στη συνομιλία που είχε με τον βασιλιά Αμπντάλα και τον Σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών Σαούντ αλ Φαϊζάλ αναφέρθηκε στην ενίσχυση των κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Μίλησαν για τη διατήρηση της παραγωγής του πετρελαίου και για τον ζωτικής σημασία ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Σαουδική Αραβία στο θέμα αυτό», σημείωσε.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου