Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Οι δυνάμεις της «Αραβικής Ανοιξης» στην Αίγυπτο ετοιμάζουν κόμμα Θα μετέχει ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι και πολλές προσωπικότητες

http://www.tovima.gr

Ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι και πολλές προσωπικότητες της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης σκοπεύουν να ιδρύσουν ένα κόμμα για να εκπροσωπήσουν τις «δυνάμεις της επανάστασης», όπως δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους συνιδρυτές.

«Επρεπε να ιδρύσουμε ένα πολιτικό σχηματισμό που θα συγκέντρωνε τις επαναστατικές δυνάμεις», είπε ο Σάντι Γαζάλι Χαρμπ, μέλος του Συνασπισμού των Νέων της Επανάστασης, στον οποίο συμμετέχουν ακτιβιστές, κυρίως νέοι, που πήραν μέρος στην εξέγερση κατά του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ, το χειμώνα του 2011.

Η ιδέα γεννήθηκε πριν από μερικούς μήνες, προτού ανακοινώσει ο Ελ Μπαραντέι πως δεν θα είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές της Αιγύπτου.
Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης (2005) Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι είναι ένας εκ των ιδρυτών του κόμματος στο οποίο θα μετέχουν επίσης ο συγγραφέας Αλάα αλ-Ασουάνι και οι ακτιβίστριες Γκαμίλα Ισμαήλ και Έσρα Άμπντελ Φάταχ. Προσωρινά ο νέος πολιτισμός σχηματισμός αποκαλείται "Κόμμα της Επανάστασης". Ο Γαζάλι Χαρμπ δεν διευκρίνισε πότε θα ζητηθεί από τις αρχές η νομιμοποίηση του κόμματος. «Θα είναι κεντρώο, κοσμικό και επαναστατικό», πρόσθεσε.
Ο 69χρονος Ελ Μπαραντέι επέστρεψε στην Αίγυπτο το 2010, έχοντας επί πολλά χρόνια κάνει καριέρα στο εξωτερικό. Εγινε δεκτός σαν ήρωας στο αεροδρόμιο του Καΐρου καθώς τάχθηκε αμέσως με την πλευρά της αντιπολίτευσης και μπήκε στο στόχαστρο των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης. Στις 14 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία, υποστηρίζοντας ότι το αυταρχικό καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ διατηρείται ακόμη, παρά την ανατροπή του πρώην προέδρου.
Πυρά κατά των Αδελφών Μουσουλμάνων

Την ίδια ώρα ο στρατηγός Ομάρ Σουλεϊμάν, για πολλά χρόνια δεξί χέρι του Χόσνι Μουμπάρακ και υποψήφιος πλέον για την προεδρία της χώρας άρχισε την προεκλογική του εκστρατεία με πυρά κατά των Αδελφών Μουσουλμάνων, τους βασικούς του αντιπάλους.

Παράλληλα υποσχέθηκε ότι θα ξαναφέρει τη σταθερότητα στη χώρα, η οποία εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο ουσιαστικά στρατοκρατείται. Σε συνέντευξή του σε εφημερίδα ο Σουλεϊμάν εξήγησε ότι οι Αδελφοί Μουσουλάνοι έχασαν τη δυναμική τους στην προσπάθεια τους να κερδίσουν την εξουσία.

Οι μονοπωλιακές τακτικές των Αδελφών και τα απαράδεκτα αιτήματά τους «άλλαξαν τη κοινή γνώμη για αυτούς», επισήμανε ενώ κατήγγειλε ότι δέχτηκε απειλές θανάτου.

Έσπευσε όμως να πάρει αποστάσεις από το μουμπαρικό του παρελθόν (επί 18 χρόνια ήταν αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών και αντιπρόεδρος λίγων ημερών) λέγοντας ότι, αν εκλεγεί, δεν θα επαναφέρει το παλαιό καθεστώς. «Το ρολόι δεν γυρίζει πίσω και η επανάσταση έφερε μία πραγματικότητα που δεν μπορεί να αγνοηθεί· κανένας δεν μπορεί να εφεύρει ένα καθεστώς που γκρεμίστηκε», υπογράμμισε.

Είπε ακόμη ότι ήταν αντίθετος με πολλές αποφάσεις του Μουμπάρακ και ιδίως με όσα συνέβησαν στις εκλογές του 2010.

«Βασίζομαι στους καθημερινούς ανθρώπους, τους νέους και τους διανοούμενους», εξήγησε τέλος ο Σουλεϊμάν.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι όπως αρκετοί προοδευτικοί και νεότεροι σε ηλικία Αιγύπτιοι, είδαν αρνητικά την υποψηφιότητα του Σουλεϊμάν ο οποίος αρχικά είχε διαψεύσει ότι θα θέσει υποψηφιότητα, μεταπείστηκε όμως από τους οπαδούς του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου