Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Αντισταθμιστικά για να κρύψουν τις «μίζες»

http://news.kathimerini.gr

12,5 εκατ. για τα γερμανικά υποβρύχια
Του Τασου Tελλογλου

Ενα ποσό, τουλάχιστον, 12,5 εκατ. ευρώ δόθηκε ως μίζα σε αξιωματούχους του υπουργείου Αμύνης που αποφάσισαν την αγορά των υποβρυχίων της κλάσης 214, σύμφωνα με τη γραφείσα απόφαση του δικαστηρίου του Μονάχου. Το 6ο τμήμα του δικαστηρίου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ενδείξεις και κυρίως μία σειρά εσωτερικών σημειωμάτων της εταιρείας Ferrostaal αρκούν για τη θεμελίωση αυτού του συμπεράσματος:


Σε ένα από αυτά, στις 10.3.1998, ο Μ.Μ., αντιπρόσωπος της Ferrostaal, γράφει στον Βίνφριντ Χάουν πως «είχα υποψιασθεί ότι τα υποβρύχιά σας (σ.σ. τα γερμανικά) θα είναι τα ακριβότερα... Τον τελευταίο χρόνο αποδείχθηκε ότι το μόνο μέσο για να αποκρυβεί αυτό είναι να προτείνουμε αντισταθμιστικά για να ισοσκελίσουμε τις υψηλότερες δαπάνες για το ελληνικό υπουργείο Αμυνας».

Το κρίσιμο ΚΥΣΕΑ

Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου ο Μ.Μ. γράφει στο στέλεχος του γερμανικού κονσόρτσιουμ Ρατχένς ότι «αν δεν καταφέρουμε να περάσουμε το project ώς το ΚΥΣΕΑ του Φεβρουαρίου του 1999 έχουμε χάσει το παιχνίδι. Στη συνέχεια κρίσιμοι παραγοντες θα μετατεθούν, μπορεί να αλλάξουν υπουργοί και ολόκληρο το πολιτικό σενάριο πρόκειται να τεθεί σε αμφισβήτηση με πιθανή την προκήρυξη εκλογών». Στη γραπτή απόφασή του το δικαστήριο επιμένει ότι ένα μέρος των χρημάτων από τις «μίζες» έφθασε και στον πρώην υπουργό Αμύνης κ. Ακη Τσοχατζόπουλο, πραγμα που ο ίδιος διαψεύδει.

Τελικώς, το ΚΥΣΕΑ της 26ης Ιουλίου 1999 αποφάσισε την επιλογή του γερμανικού κονσόρτσιουμ, με αποτέλεσμα οι Γάλλοι να αμφισβητήσουν ότι είχαν κληθεί ποτέ από τις ελληνικές αρχές να κάνουν προσφορά για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, με επιστολή που απέστειλαν στον τότε πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη, η οποία περιλαμβάνεται στην απόφαση του δικαστηρίου. Σε εκείνο το χρονικό διάστημα φαίνεται ότι ένας μεσάζων αγόρασε για λογαριασμό ανώτατου στελέχους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά διαμέρισμα στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας στην Αθήνα αξίας 1 εκατ. γερμανικών μάρκων. Στο στέλεχος αυτό πληρώθηκαν τα επόμενα χρόνια μεγάλα ποσά μέσω εταιρειών στην Κύπρο και το Χονγκ Κονγκ. Σύμφωνα με πληροροφίες της «Κ», οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ανοίξει τους τραπεζικούς του λογαριασμούς χωρίς να βρεθούν μεγάλα ποσά, ενώ έχουν εντοπίσει ακίνητο στα βόρεια προάστια της Αθήνας το οποίο και θα κατασχεθεί.

Οπως προκύπτει από την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου, οι ισχυρισμοί των δικαστών βασίζονται σε ενδείξεις, κάτι εξαιρετικά συνηθισμένο σε μεγάλες υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος. Εξ άλλου η ελληνική νομολογία έχει πρόσφατα αποδεχθεί τη δυνατότητα να οικοδομηθεί η αιτιότητα μιας υπόθεσης σε ενδείξεις με αφορμή την υπόθεση του διεθνούς «Μπακαλορεά» που είχε χειρισθεί η Εισαγγελία της Αθήνας. Ας σημειωθεί, τέλος, πως νομικοί κύκλοι στο Μόναχο επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη απόφαση ανοίγει την πόρτα στην Ελληνική Δημοκρατία να στραφεί και αστικά εναντίον του γερμανικού κονσόρτσιουμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου