http://www.tanea.gr
Ρεπορτάζ Γιώργος Φιντικάκης
Ρεπορτάζ Γιώργος Φιντικάκης
Παρέμβαση στον διαγωνισμό αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ κάνει η Κομισιόν, ζητώντας μέσω του γερμανού επιτρόπου Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ, οι προσφορές των ενδιαφερομένων να μην αξιολογηθούν μόνο με βάση το τίμημα που θα δώσουν, αλλά και με βάση τη μακροπρόθεσμη ενεργειακή πολιτική της χώρας.
Πρόκειται για αναφορά που ερμηνεύεται ως ανησυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ενδεχόμενο απόκτησης της ΔΕΠΑ από ρωσικές εταιρείες - 2 από τα 14 σχήματα που συνεχίζουν στη β' φάση του διαγωνισμού είναι η Gazprom Finance και η Negusneft - πόσω μάλλον όταν είναι γνωστό πως η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης κινείται στην κατεύθυνση απεξάρτησης της Γηραιάς Ηπείρου από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Το θέμα προέκυψε από την απάντηση του επιτρόπου Ενέργειας Γκ. Ετινγκερ σε επιστολή του υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου με την οποία ο τελευταίος τον ενημέρωνε για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της ενέργειας. Στην επιστολή του ο κ. Ετινγκερ κάνει ιδιαίτερη μνεία στα κριτήρια αξιολόγησης που πρέπει να τηρηθούν στον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ, επισημαίνοντας ότι εκτός από το τίμημα, πρέπει να ζυγιστεί σοβαρά και το θέμα της μακροπρόθεσμης ενεργειακής πολιτικής της χώρας. Αναφορά που σύμφωνα με την αγορά δείχνει τον προβληματισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίπτωση να περάσει ο όμιλος της ΔΕΠΑ σε ρωσικά χέρια.
Υπενθυμίζουμε ότι ανάμεσα στους 14 που έχουν προκριθεί στη β' φάση του διαγωνισμού, δύο είναι ρωσικές εταιρείες, η Gazprom Finance (του ομίλου Gazprom) και η OJSC Negusneft.
Σημειώνεται επίσης ότι από τη β' φάση του διαγωνισμού αποκλείστηκε επίσης η 3η ρωσική εταιρεία, Energy Fund συμφερόντων του πολυεκατομμυριούχου Ι. Γιουσούποφ που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον, λόγω έλλειψης τυπικών και ουσιαστικών προσόντων όπως έχει υποστηρίξει σε προ ημερών ανακοίνωσή του το Ταμείο.
Σε προχθεσινή της μάλιστα ανακοίνωση η πλευρά της ρωσικής Fund Energy κατηγορεί το Ταμείο για ψευδείς και ανυπόστατους ισχυρισμούς, υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι ουδέποτε ενημερώθηκε «πως δεν πληροί τα χρηματοοικονομικά κριτήρια και τα κριτήρια εμπειρίας στον τομέα της ενέργειας», και ότι απλώς του ζητήθηκαν ορισμένες διευκρινίσεις επί της προσφοράς, που δόθηκαν άμεσα στις 5 Απριλίου.
Τι είχε πει ο Μόρνινγκσταρ. Δεν είναι πάντως μόνο η Κομισιόν που δεν θα ήθελε να δει τη ΔΕΠΑ σε ρωσικά χέρια. Τον Μάρτιο, και λίγες ημέρες πριν από την προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, είχε επισκεφτεί την Αθήνα ο ειδικός εντεταλμένος για θέματα ενέργειας στην Ευρασία του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, που είχε συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Στ. Δήμα, και σε δηλώσεις του στη διάρκεια συνεδρίου του «Economist» για την ενέργεια, με τη συμμετοχή των υπουργών Ενέργειας του Ισραήλ και της Κύπρου, έχει στείλει ούτε λίγο ούτε πολύ το μήνυμα «όχι ΔΕΠΑ και αγωγοί στους Ρώσους». Αναφερόμενος μάλιστα στις ανακαλύψεις φυσικού αερίου σε Κύπρο και Ισραήλ, ο Μόρνινγκσταρ είχε καλέσει εμμέσως πλην σαφώς τα εμπλεκόμενα μέρη να αποφύγουν την είσοδο στα επιμέρους σχέδια ρωσικών συμφερόντων, τονίζοντας ότι έτσι αναιρούνται βασικές αρχές της ευρωπαϊκής πολιτικής για διαφοροποίηση των πηγών, την οποία ενισχύουν και οι ΗΠΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου