Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Τα συμβόλαια που καίνε τον Ακη

http://www.tovima.gr

Οι διαδρομές των χρημάτων και οι αγοραπωλησίες των ακινήτων που τελικά περιήλθαν στον πρώην υπουργό Α. Τσοχατζόπουλο
Τα συμβόλαια  που καίνε τον Ακη
Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τις οικονομικές συναλλαγές του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου που εικονίζεται να οδηγείται στον εισαγγελέα
Τα συμβόλαια αγοραπωλησιών της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, αλλά και τα κτίρια της Κυψέλης και της Κηφισίας τα οποία αλλάζουν χέρια αυθημερόν και μέσω τριών συμβολαιογράφων, παρ’ ότι συντάσσονται στα γραφεία του επιχειρηματία Μπάμπη Βωβού, τις υπεράκτιες που μεσολαβούν στις αγοραπωλησίες, αλλά και τους παριστάμενους δικηγόρους, οι οποίοι είναι οι ίδιοι με τους εκπροσώπους υπεράκτιων εταιρειών που αγόρασαν άλλα ακίνητα και δέχτηκαν μίζες εκατομμυρίων ευρώ από άλλα εξοπλιστικά σκάνδαλα (Tor-M1 και υποβρύχια), σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα». Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, επρόκειτο για ένα σύστημα ξεπλύματος του χρήματος των δώρων που φέρεται να είχε λάβει ο πρώην υπουργός από τις προμήθειες που αποφασίζονταν. Επιπλέον δημοσιεύουμε κατάλογο με 99 λογαριασμούς του πρώην υπουργού από τους οποίους, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής για τα «πόθεν έσχες», στις σχετικές δηλώσεις του υπουργού το 2007 - 2009 δεν αναφέρονται ποσά συνολικού ύψους 450.000 ευρώ. Επίσης το 2000, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, προέκυψε αύξηση περιουσιακής κατάστασης, η οποία δεν δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα...

Σύμφωνα με τα τρία συμβόλαια, που συντάσσονται την ίδια ημέρα στο Νέο Ψυχικό και στα γραφεία Βωβού, αλλά από διαφορετικούς συμβολαιογράφους (18.11.1999) η εταιρεία Torcaso Investments limited (η οποία ανήκε στον Ν. Ζήγρα, ξάδελφo του Ακη Τσοχατζόπουλου) εμφανίζεται να αγοράζει το ίδιο ακίνητο σε τρία μέρη. Την ίδια ημέρα αγοράζει το ακίνητο στη λεωφόρο Κηφισίας στον πέμπτο όροφο, τους τέσσερις υπόγειους χώρους και τους δύο ισόγειους ορόφους. Η «προίκα» που παίρνει η υπεράκτια αγοράστρια είναι τα μισθώματα του ακινήτου που αρχίζουν από 7.775.000 δρχ. τον μήνα και αυξάνονται ύστερα από συμφωνία κάθε χρόνο.

Το τίμημα για τα τρία συμβόλαια, που είναι 600.000.000, 700.000.000 και 100.000.000 δρχ. αντίστοιχα, δεν καταβάλλεται επί τόπου. Υπάρχει μόνο υπόσχεση από την υπεράκτια αγοράστρια. Σε κανένα από αυτά στο μεταξύ δεν εμφανίζεται ως αγοραστής ο κατηγορούμενος σήμερα Γ. Σαχπατζίδης, ο οποίος είχε κάποτε παραπλανήσει την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής με την ομολογία ότι η Torcaso είναι δική του!

Σύμφωνα με άλλο, τέταρτο συμβόλαιο, στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα τη Δευτέρα 30 Απριλίου 2007, η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου με εκπρόσωπο τον ίδιο τον ηγούμενο Εφραίμ αγοράζει το ακίνητο αντί 3.700.000 ευρώ. Τα μισθώματα των ακινήτων - κάποτε στέγαζαν τον «Αθήνα 2004» - καταβάλλονται ακόμη και σήμερα στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου αφού στεγάζουν τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Το εισαγγελικό πόρισμα δεν μπόρεσε να καταγράψει πώς ο Εφραίμ ήρθε σε επαφή με τους δικαιούχους των υπεράκτιων εταιρειών, που καταλήγουν στον εξάδελφο Ν. Ζήγρα. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα ο κατασκευαστής κ. Μπάμπης Βωβός έφερε σε επαφή τα δύο μέρη.

Τα ακίνητα
Αποκαλυπτικά είναι και τα συμβόλαια αγοραπωλησιών των ακινήτων στην Κυψέλη. Τον Φεβρουάριο του 2000 η Tοrcaso αγοράζει το ακίνητο επί των Κομνά Τράκα - Τήνου - λεωφόρου Πατησίων αντί 240.000.000 δρχ.

Στην Αθήνα πάλι και στις 28 Ιουνίου 2004 ο πρώην υπουργός το αγοράζει από τον εξάδελφό του Ζήγρα αντί του ποσού των 85.899.000 δρχ. To αστείο είναι ότι ο αγοραστής πρώην υπουργός δηλώνει ως διεύθυνση του γραφείου του επίσης την οδό Κομνά Τράκα 3. Στο 4ο φύλλο του συμβολαίου (αριθμός 8574) αναφέρεται ότι ο αγοραστής πρώην υπουργός κατέβαλε το ποσό στον πωλητή εκτός γραφείου, αλλά παρουσία της συμβολαιογράφου...

Τρία είναι τα συμβόλαια που αφορούν τις περίεργες αγοραπωλησίες του ακινήτου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Η πρώτη αγορά γίνεται στις 29 Νοεμβρίου 1999 αντί 300.000.000 δρχ. Ως αγοράστρια εμφανίζεται η γνωστή Torcaso και εκπροσωπείται από τον δικηγόρο κ. Σπύρο Χατζηνικολάου. Η κατοικία χαρακτηρίζεται ως προς την εξωτερική της μορφή «διατηρητέο κτίριο».

Στις 29 Ιανουαρίου 2001, στο γραφείο της κατηγορουμένης δικηγόρου Ταλίτας Τσεκούρα (εμφανίζεται και ως δικαιούχος της υπεράκτιας Nobilis) γίνονται τα συμβόλαια πώλησης της κατοικίας από την Torcaso στην ίδια την εταιρεία, τη Nobilis International! Η έδρα της εταιρείας είναι το Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ. Απορίας άξιο είναι πώς το σπίτι πωλείται τώρα στο μισό της αξίας που αγοράστηκε και ειδικότερα αντί 136.000.000 δρχ.

Στις 16 Απριλίου 2010, πάλι στο δικηγορικό γραφείο της Ταλίτας Τσεκούρα, με τη διπλή της ιδιότητα - να εκπροσωπεί την υπεράκτια Nobilis -, πωλείται η επίμαχη κατοικία, την οποία ήδη νοικιάζει το ζεύγος Τσοχατζόπουλου, στην κυρία Βασιλική Σταμάτη, σύζυγο του πρώην υπουργού. Το ποσό το οποίο φέρεται να καταβάλλει είναι 1.388.676 ευρώ.
Τα 450.000 ευρώ πληρώνονται σε μετρητά και οι άλλες 650.000 ευρώ με τραπεζικό δάνειο, το οποίο δεσμεύεται ότι θα της έχει καταβληθεί ως τις 15 Ιουνίου 2010.

Οι 99 λογαριασμοί
Σε 10 τράπεζες εμφανίζεται να έχει καταθέσεις ο πρώην υπουργός στο διάστημα από το 1999 ως το 2009. Συνδικαιούχοι ορισμένων λογαριασμών του είναι η πρώην σύζυγός του Γκούντρουν, η νυν Βασιλική Σταμάτη, η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, αλλά και ο Αλέξανδρος Τσοχατζόπουλος.

Από τις παρατηρήσεις της δήλωσης «πόθεν έσχες» προκύπτει, κατά την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ότι στο οικονομικό έτος 2001 και για τη χρήση του 2000 η αύξηση των καταθέσεων δεν καλύπτεται από τα εισοδήματα τα οποία δηλώθηκαν, κατά το ποσό των 55.616.733 δρχ., χωρίς να συμπεριλαμβάνονται και οι δαπάνες διαβίωσης.
Σχετικά με τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που υποβλήθηκαν την τριετία 2007 - 2009 δεν αναφέρονται συνολικά ποσά 450.000 ευρώ ως προκαταβολή για την αγορά του ακινήτου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

«Ξέφυγε» από τρεις επιτροπές
Πώς η Βουλή έκλεισε τα μάτια

Και όμως, μέσα από τρεις επιτροπές της Βουλής (για Βατοπαίδι, σκάνδαλο υποβρυχίων και Tor-M1) είχε περάσει η αλήθεια για τα «δώρα» που φέρεται να εισέπραξε ο Ακης Τσοχατζόπουλος από αντίστοιχες προμήθειες.
Στο πόρισμα της προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής σχετικά με την κατασκευή και παράδοση των τεσσάρων πολυθρύλητων υποβρυχίων αποκαλύφθηκε ότι μέσα από τον λογαριασμό της Morgan Stanley εστάλησαν εμβάσματα με ποσά ύψους 7.700.000 ευρώ στην Torcaso Κύπρου. Στη σελίδα 84 του πορίσματος προτεινόταν η άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην υπουργού Αμυνας, τον οποίο χαρακτήριζαν νόμιμο φορολογικό εκπρόσωπο και της Torcaso, αλλά και της άλλης υπεράκτιας που μεσολαβεί στην αγορά του ακινήτου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, της Nobilis.
Στο ίδιο πόρισμα ζητείται επιπλέον από τον υπουργό Οικονομικών να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις για την αστική ικανοποίηση του Δημοσίου, διαδικασία που κινήθηκε μόλις επί υπουργίας Βενιζέλου. Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα συντάχθηκε στις 6 Ιουνίου 2011, σχεδόν ένα χρόνο πριν από τη σύλληψη του Α. Τσοχατζόπουλου!

Οι αγοραπωλησίες των ακινήτων στην Κυψέλη και στη λεωφόρο Κηφισιάς με τελικό αποδέκτη τη Μονή Βατοπαιδίου αποκαλύφθηκαν τον Δεκέμβριο του 2008 στην πρώτη εξεταστική επιτροπή επί ΝΔ. Η παρουσία του εξαδέλφου του Ακη Τσοχατζόπουλου Νικολάου Ζήγρα ως εκπροσώπου της Torcaso αποκαλύφθηκε στις αρχές του 2010. Δεν κινήθηκε όμως ποτέ από τη Βουλή αυτόνομη έρευνα!

Στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την προμήθεια του οπλικού συστήματος Tor-M1 επί ΝΔ (2004) επρόκειτο να καταθέσει ως μάρτυρας ο άνθρωπος που φέρεται να δωροδόκησε τον πρώην υπουργό, ο Σύρος Φουάντ αλ Ζαγιάτ. Σύμφωνα με το σημερινό εισαγγελικό πόρισμα, ο Ζαγιάτ κατέθεσε στην Ελβετία και σε υπεράκτια εταιρεία συμφερόντων του πρώην υπουργού 16.202.000 ελβετικά φράγκα. Η επιτροπή της Βουλής ωστόσο είχε ολοκληρώσει τις εργασίες της τις παραμονές της κατάθεσης του σύρου εμπόρου όπλων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου