http://www.tovima.gr
Ολο και περισσότεροι μουσουλμάνοι «δυσκολεύονται να βρουν δουλειά ή σπίτι»
Ο Τζον Νταλχούισεν από τη Διεθνή Αμνηστία και μια Βελγίδα μουσουλμάνα κατά την παρουσίαση της έκθεσης για τις διακρίσεις εις βάρος των μουσουλμάνων στην Ευρώπη την Τρίτη στις Βρυξέλλες (AP/Yves Logghe)
Κορίτσια που δεν πάνε σχολείο επειδή απαγορεύεται να φορούν μαντίλα, νέοι που δεν βρίσκουν δουλειά λόγω της θρησκείας τους, πιστοί που προσεύχονται στον δρόμο λόγω έλλειψης χώρων λατρείας. Η Διεθνής Αμνηστία αναλύει σε έκθεσή της, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, τις διακρίσεις που υφίστανται οι μουσουλμάνοι σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.
Με τίτλο «Επιλογή και προκατάληψη: οι διακρίσεις εις βάρος των μουσουλμάνων στην Ευρώπη», η έκθεση επιχειρεί να ρίξει φως στον «τρόπο με τον οποίο οι διακρίσεις με βάση την θρησκεία ή την πίστη επηρεάζουν διάφορες πλευρές της ζωής των μουσουλμάνων», ιδίως στους τομείς της απασχόλησης και της παιδείας. Αυτό συμβαίνει «ακόμη και στις χώρες όπου οι διακρίσεις αυτές είναι παράνομες», τονίζει η Διεθνής Αμνηστία.
Στην έκθεση - που επικεντρώνεται στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στην Ισπανία και στην Ελβετία - η οργάνωση καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «να κάνουν περισσότερα για να καταπολεμήσουν τα αρνητικά στερεότυπα εναντίον των μουσουλμάνων που υποδαυλίζουν τις διακρίσεις. Αντί να καταπολεμήσουν τις προκαταλήψεις, τα κόμματα και οι ιθύνοντες κινούνται υπερβολικά συχνά προς την ίδια κατεύθυνση, ελπίζοντας ότι θα προσκομίσουν προεκλογικά οφέλη».
«Τα κόμματα τροφοδοτούν τον φόβο για το ισλάμ στην κοινωνία», λέει ο Τζον Νταλχούισεν από τη Διεθνή Αμνηστία.
Ο Ενίς Μοχάμεντ, γενικός γραμματέας της Ενωσης Μουσουλμανικών Οργανώσεων της περιοχής του Παρισιού, λέει μιλώντας στην γαλλική «Monde» ότι «τα δυο-τρία τελευταία χρόνια, γίνεται μια προσπάθεια ν α τεθεί το ισλάμ στην καρδιά της πολιτικής δημόσιας συζήτησης. Υστερα από την απαγόρευσης της μπούρκας, το UMP (σ.σ. το κόμμα του Νικολά Σαρκοζί) και το (ακροδεξιό) Εθνικό Μέτωπο πολλαπλασίασαν τις κατηγορίες εναντίον των εστιατορίων που σερβίρουν γεύματα χαλάλ, των μιναρέδων, της προσευχής στον δρόμο». Προσθέτει ότι όλο και περισσότεροι μουσουλμάνοι «δυσκολεύονται να βρουν δουλειά ή σπίτι».
Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας καταγγέλλει πρωτίστως τις διακρίσεις στην πρόσληψη μουσουλμάνων. «Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, το ποσοστό ανεργίας των μουσουλμάνων είναι υψηλότερο από εκείνο των μη μουσουλμάνων. Οι εργοδότες, κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, κάνουν διακρίσεις με το πρόσχημα ότι τα θρησκευτικά ή πολιτιστικά σύμβολα θα ενοχλήσουν τους πελάτες ή τους συναδέλφους», αναφέρει η έκθεση.
«Την τελευταία δεκαετία διαπιστώσαμε μια κοινωνική και πολιτική επιθυμία να μειωθεί η ορατή παρουσία του ισλάμ διότι η θρησκεία αυτή θεωρείται απειλή», προσθέτει ο Νταλχούισεν.
Η οργάνωση καταγγέλλει τον περιορισμό στην πρόσβαση χώρων λατρείας που υφίστανται οι μουσουλμάνοι, κυρίως στην Ελβετία όπου το 2009 ο λαός καταψήφισε την ανέγερση νέων τζαμιών και στην Καταλονία της Ισπανίας όπου πολλοί αναγκάζονται να προσεύχονται στον δρόμο λόγω έλλειψης λατρευτικών χώρων.
Στην περιοχή του Παρισιού, σύμφωνα με τον Μοχάμεντ, «μόνο ένα τζαμί έχει χτιστεί από το 2005. Υπάρχουν σχέδια για 30 αλλά τα μπλοκάρουν οι δήμαρχοι. Ο κόσμος έχει την εντύπωση ότι χτίζονται πολύ περισσότερα τζαμιά διότι ένα να ανεγερθεί, γίνεται μεγάλη συζήτηση».
Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει επίσης την απαγόρευση ορατών θρησκευτικών συμβόλων στα γαλλικά σχολεία, υποστηρίζοντας ότι «τα θρησκευτικά ή πολιτιστικά σύμβολα ή ρούχα αποτελούν μέρος του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης. Η απαγόρευση κινδυνεύει να εμποδίσει την πρόσβαση των κοριτσιών στην εκπαίδευση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου