Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΟΠΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΩΝ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ;


Μεγάλο πρόβλημα και παραπόνα έχουν δημιουργηθεί σχετικά με το ζήτημα των μεταθέσεων συναδέλφων στρατιωτών και μονίμων, που για ανεξήγητο λόγο δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη. Όλοι μπορούν να κατανοήσουν τα προβλήματα του μόνιμου προσωπικού που μένει μετέωρο σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο, ενώ οι υποχρεώσεις τρέχουν και τα οικονομικά αδιέξοδα είναι συχνά ανυπέρβλητα. Ταυτόχρονα, οι συνάδελφοι φαντάροι που πληρούν τις προϋποθέσεις μετάθεσης και ικανοποίησαν τις υποχρεώσεις τους στο έπακρο υπηρετώντας σε μονάδες της παραμεθορίου, αγανακτούν και οργίζονται.
Τι όμως συμβαίνει;

Η μια ερμηνεία είναι ότι για μια ακόμη φορά αποκαλύπτεται ο κομματικός εναγκαλισμός των κομμάτων εξουσίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στις Ένοπλες Δυνάμεις που τις θεωρούν κομματικό τους μαγαζί και μέσο ικανοποίησης των αναγκών των άθλιων πελατειακών τους σχέσεων, για να υφαρπάζουν τις ψήφους και να ποδηγετούν το προσωπικό. Μόνιμοι και στρατιώτες πληρώνουν καθημερινά τις συνέπειες της κρίσης που το αστικό σύστημα εξουσίας δημιούργησε και που φυσικά εκμεταλλεύεται για να κερδίσει ακόμη περισσότερα: Περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, φόροι και κοινωνικές περικοπές, συσσίτια στις μονάδες, ανάληψη των οικονομικών βαρών της θητείας από τους φαντάρους αποτελούν σημαντικές παραμέτρους της χακί καθημερινότητας.
Σύμφωνα με την αρθρογραφία που αποκαλύπτει την κομματική εκμετάλλευση σχετικά με τις μεταθέσεις «η ουσιαστική παραδοχή ότι τίποτα δεν κινείται στις ΕΔ αν δεν υπάρχουν "κομματικοί κομισάριοι" είναι τουλάχιστον εξοργιστική». Αν βάλουμε στη σειρά τα γεγονότα το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα:
.Στις 27 Απριλίου, με τιε κάλπες να είναι έτοιμες να υποδεχτούν και τους στρατιωτικούς ψηφοφόρους, ο ΑΝΥΕΘΑ κ. Ραγκούσης υπέγραψε την απόφαση για τις τοποθετήσεις (Φ.411/150326/Σ.1373/27-04-2012/Αποφ. ΑΝΥΕΘΑ «Ρύθμιση θεμάτων τοποθετήσεων, μεταθέσεων, αποσπάσεων των Αξιωματικών, Ανθυπασπιστών και Υπαξιωματικών των Ενόπλων δυνάμεων. Εξειδίκευση κριτηρίων και λοιπών θεμάτων. Συγκρότηση και λειτουργία των κατά κλάδο συμβουλίων μεταθέσεων»
.Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ τ. Β΄ 1400/30-04-2012. 10 ημέρες μετά, δηλαδή την 10η Μαΐου και ενώ είχαν γίνει οι εκλογές. Τότε ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος υπογράφει απόφαση ότι η προηγούμενη απόφαση του ΑΝΥΕΘΑ θα εφαρμοστεί το 2013!
.Και τώρα μετά από τις διαβεβαιώσεις του ΓΕΕΘΑ ότι τουλάχιστον προεργασία γίνεται και όσες μεταθέσεις μπορούν να γίνουν ,θα προχωρήσουν, έχουμε την ανακοίνωση του ΥΕΘΑ, που λέει ότι δεν θα "κουνηθεί τίποτα", μέχρι τις εκλογές.
Ακολουθεί όμως νεώτερη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ για τις μεταθέσεις του προσωπικού σύμφωνα με την οποία ανακοινώνεται "ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν θα πραγματοποιηθούν μεταθέσεις Αξιωματικών, Υπαξιωματικών, Οπλιτών, ούτε και θα γίνει προεργασία από τα Γενικά Επιτελεία, πλην μεταθέσεων σε ΣΕΘΑ και ΑΔΙΣΠΟ και των Οπλιτών από τα ΚΕΝ".
Γιατί υπήρξε ανάγκη νέας διευκρίνησης; Για την φράση που λέει ότι δεν θα "γίνει προεργασία". Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τις 17 Ιουνίου είναι βέβαιο ότι στο θέμα των μεταθέσεων-τοποθετήσεων δεν θα κουνηθεί τίποτα.
Τα παραπάνω αποκαλύπτουν την πλήρη ευθυγράμμιση της υπηρεσιακής κυβέρνησης με τα κόμματα εξουσίας, αλλά και την πλήρη υποταγή της στρατιωτικής ηγεσίας σε αυτά.
Υπάρχει όμως και μια δεύτερη ερμηνεία: η υπηρεσιακή κυβέρνηση, που σχηματίστηκε και με ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ, έχει μια πολύ σκληρή σύνθεση, με ανθρώπους από το «βαθύ κράτος», με επικεφαλής δικαστικό και μέλη εκπρόσωπο της ΕΥΠ και έναν συντηρητικό Αντιστράτηγο. Μπορεί απέναντι στις λαϊκές ανάγκες και τα δικαιώματα των κοινωνικών ομάδων να στέκουν αδιάφοροι, αλλά δεν σημαίνει ότι θα κρατήσουν ίδια στάση αν το αστικό κατεστημένο αποφασίσει να χτυπήσει.
Να σημειώσουμε ότι όσο πλησιάζει η ώρα των εκλογών και δεν βγαίνουν τα κουκιά της ΝΔ του Σαμαρά, της Μπακογιάννη και των αποστατών του ΛΑΟΣ, των υπηρετών του Μνημονίου και των τραπεζών-τοκογλύφων τόσο θα οξύνεται η τρομοκρατική προπαγάνδα των καθεστωτικών ΜΜΕ και θα συντηρούνται σενάρια πραξικοπήματος ή ακόμη και εμφυλίου πολέμου. Τόσο ως φήμες, όσο και ως εμπεριστατωμένα ρεπορτάζ ξένων εφημερίδων κυκλοφορούν εδώ και καιρό, ενώ αναμένεται ο πολλαπλασιασμός τους.
Η πρόθεση μας είναι να καταδικάσουμε αυτά τα σενάρια και αυτούς τους σχεδιασμούς. Θυμόμαστε όλοι ότι κάθε μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση συνοδεύτηκε από τη διαταγή που έθετε σε επιφυλακή τις Ένοπλες Δυνάμεις, που εξάλλου είτε σε εθνικό είτε σε Νατοϊκό επίπεδο εκπαιδεύονται για επιχειρήσεις καταστολής πλήθους. Ότι επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται ο Αντιστράτηγος Κωσταράκος, γιατί ακριβώς κρίθηκε από τους τότε Πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου και ΥΕΘΑ Π.Μπεγλίτη ότι θα φέρει εις πέρας ότι του ζητηθεί.
Επίσης, θέλουμε να αποτελέσουμε συνιστώσα στην ανάπτυξη του κινήματος μέσα και έξω από τον στρατό, ώστε να μπλοκάρουμε την όποια υποψία επικίνδυνων κέντρων για δράση του στρατού ενάντια στα κοινωνικά κινήματα.
Καλούμε επομένως την στρατευμένη νεολαία να αναπτύξει συλλογικούς αγώνες, να διεκδικήσει τα δικαιώματα της και να αμφισβητήσει την αυθαιρεσία και οτιδήποτε θίγει την τιμή, την αξιοπρέπεια και την ζωή της.
Καλούμε το εργατικό κίνημα σε εγρήγορση. Θέλουμε να είμαστε και εμείς μαζί με την εργατική τάξη στους αγώνες της για την ικανοποίηση των εργατικών αναγκών, την υπεράσπιση και διεύρυνση των λαϊκών ελευθεριών.
Καλούμε την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να σταματήσει να εμπαίζει φαντάρους και μόνιμο προσωπικό, να συναισθανθεί τα προβλήματα που δημιουργεί και να υπογράψει άμεσα τις Μεταθέσεις.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437 http://diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου