Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

«Πάγωσαν» οι ελληνοτουρκικές επενδύσεις

http://www.imerisia.gr

Τα ανοικτά διμερή πολιτικά «μέτωπα» σε τομείς που σχετίζονται με εθνικά ζητήματα, αλλά κι η ρευστή κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, απειλούν να βάλουν «φρένο» στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών ελληνοτουρκικών σχέσεων και δη στον επενδυτικό τομέα, παρά τη δυναμική που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια.



«Παρότι όλα δείχνουν πως το διμερές εμπόριο, για πρώτη φορά φέτος, θα ξεπεράσει το ψυχολογικό φράγμα των 5 δισ. ευρώ, πολύ νωρίτερα από ότι είχαν θέσει ως στόχο πριν από τρία χρόνια οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, εν τούτοις η δυναμική αυτή μπορεί να ανακοπεί στο επόμενο διάστημα, διότι υπάρχουν δύο σοβαρές ανησυχίες», εκτίμησε ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου.

Μιλώντας, χθες, στο πλαίσιο των εργασιών του διεθνούς forum που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Business Advisory Counsil (BAC) του SouthEast Europe, ο κ. Selim Egeli υποστήριξε πως οι εξελίξεις γύρω από την προσπάθεια συγκρότησης μιας νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα έχουν οδηγήσει σε «πάγωμα» των σχεδίων για επενδύσεις που είχαν δρομολογήσει για τη χώρα μας τουρκικές επιχειρήσεις.

Αποκρατικοποιήσεις
«Το ενδιαφέρον είχε προκληθεί με βάση το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που είχε ανακοινωθεί από την ελληνική κυβέρνηση κι αφορούσε στη δρομολόγηση τουρκικών επενδύσεων μεγάλης κλίμακας στον τουρισμό, το real estate, τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, το εμπόριο, το λιανεμπόριο, αλλά και τα λιμάνια και τα αεροδρόμια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Egeli, για να προσθέσει, όμως, πως τώρα, ενόψει των εκλογών και της αβεβαιότητας του αποτελέσματός τους, όλα έχουν «παγώσει».

Η άλλη μεγάλη ανησυχία που εξέφρασε ο ίδιος αφορά στο γεγονός ότι ενώ από το 1999 κι εντεύθεν έχουν γίνει σημαντικά βήματα προσέγγισης των δύο λαών σε επίπεδο ΜΚΟ κι επιχειρηματικό, μεγάλα εθνικά ζητήματα παραμένουν άλυτα. «Δεν έχουμε βρει λύσεις σε ζητήματα που μας απασχολούν από τον προηγούμενο αιώνα, όπως για παράδειγμα η υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, τα εναέρια σύνορα, οι ορθόδοξες και μουσουλμανικές μειονότητες και βέβαια τα μεγάλο θέμα της Κύπρου», επισήμανε ο κ. Egeli.

Υπάρχουν ωστόσο και καλά νέα, αφού, όπως αποκάλυψε, στην Τουρκία έχουν υλοποιηθεί ελληνικές επενδύσεις 6,5 δισ. ευρώ από περίπου 700 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων (σ.σ. το 65% αυτών στην Κωνσταντινούπολη και το άλλο 35% σε Σμύρνη, Άγκυρα και Προύσσα), εκ των οποίων οι 42 έχοντας αξιοποιήσει και τα κίνητρα που δίνει το τουρκικό κράτος. Στην Ελλάδα, αντίθετα, οι επενδύσεις των τουρκικών επιχειρήσεων μόλις που προσεγγίζουν τα 40 εκατ. ευρώ. Τα μεγαλύτερα εμπόδια, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, αφορούν στη γραφειοκρατία, την έκδοση βίζας, τους υψηλούς εμπορικούς δασμούς, τη Δικαιοσύνη και θέματα ποιότητας.

Λεωνίδας Λιάμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου