Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

ISIS: Δορυφορικές φωτογραφίες υποδεικνύουν πρόγραμμα ιρανικών πυρηνικών όπλων

http://www.kathimerini.gr

Αμερικανικό ινστιτούτο ασφαλείας δημοσίευσε δορυφορικές φωτογραφίες που ενισχύουν την υποψία ότι το Ιράν κατασκευάζει πυρηνικά όπλα.
Αμερικανικό ινστιτούτο ασφαλείας δημοσίευσε δορυφορικές φωτογραφίες που, όπως υποστηρίζει, αυξάνουν την ανησυχία ότι το Ιράν επιχειρεί να «καταστρέψει τις αποδείξεις» παλαιότερων ερευνών που παραπέμπουν στη δυνατότητα κατασκευής πυρηνικών όπλων, κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει.
Το Ινστιτούτο για την Επιστήμη και την Διεθνή Ασφάλεια (ISIS) ανήρτησε τις φωτογραφίες στην ιστοσελίδα του λίγες ώρες αφότου διπλωμάτες δήλωσαν ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΙΑΕΑ) παρουσίασε παρεμφερείς φωτογραφίες στη διάρκεια ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών στη Βιέννη.
Δυτικοί απεσταλμένοι που συμμετείχαν στη χθεσινή συνάντηση δήλωσαν νωρίτερα στο Ρόιτερς ότι δύο κτίρια στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Παρτσίν κατεδαφίστηκαν και το ISIS ανέφερε ότι οι φωτογραφίες του της 25ης Μαϊου δείχνουν ότι (τα κτίρια) «εξαφανίστηκαν ολοκληρωτικά» .
Η αποκάλυψη ακολουθεί τις διήμερες συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βαγδάτη ανάμεσα στις έξι δυνάμεις και το Ιράν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, το οποίο η τελευταία υποστηρίζει ότι έχει ειρηνικούς σκοπούς.
Η ΙΑΕΑ έχει επανειλημμένως ζητήσει από το Ιράν πρόσβαση στο Παρτσίν, αλλά το ισλαμικό κράτος μέχρι στιγμής αρνείται και περιγράφει το Παρτσίν ως ένα τυπικό στρατιωτικό συγκρότημα.
Οι νέες δορυφορικές φωτογραφίες θα ενισχύσουν τις υποψίες της Δύσης ότι το Ιράν απομακρύνει από τον χώρο τυχόν ενοχοποιητικά στοιχεία προτού επιτρέψει στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ να τον επισκεφθούν.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου