Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

ΚΟΥΡΔΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΟΛΗ!

 Η κουρδική πόλη Şemdinli στην Τουρκία είναι υπό τον έλεγχο τους. Διεθνοποίηση του εμφυλίου πολέμου στην Συρία και φόβοι ευρύτερων ανακατατάξεων.
Με επίσημη ανακοίνωσή τους οι Κούρδοι αντάρτες, λένε ότι “η στρατιωτική πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, του ΡΚΚ, έχουν τον έλεγχο ενός μεγάλου μέρους της πόλης Şemdinliκαι αναφέρουν ότι “49 στρατιώτες των τουρκικών ειδικών δυνάμεων έχουν σκοτωθεί και στρατιωτικά ελικόπτερα τα οποία περιλαμβάνουν έναν τύπου Cobra και ένα τύπου Skorsky καταρρίφθηκαν”. Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε πως δεν ισχύουν οι πληροφορίες αυτές, όμως τονίστηκε πως πράγματι γίνονται σφοδρές μάχες στην περιοχή με τον τουρκικό στρατό να έχει μεταφέρει 2000 άνδρες στη συγκεκριμένη πόλη και να ισχυρίζεται πως έχουν σκοτωθεί 100 αντάρτες.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρονται σε μία κλασική κίνηση στρατηγικού αντιπερισπασμού. Οι Κούρδοι αντάρτες κατάφεραν να διεισδύσουν νύχτα στην πόλη Σέμντινλι, με πληθυσμό 58.000κατοίκους στην επαρχία Χάκάρι, να εξουδετερώσουν την φρουρά και να λεηλατήσουν κυβερνητικά κτίρια. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι δεν επρόκειτο περί αιφνιδιαστικής ενέργειας, αλλά περί υποχώρησης των τουρκικών δυνάμεων. Ένα σύνταγμα του τουρκικού Στρατού που εδρεύει στην περιοχή έσπευσε προς ανακατάληψη της πόλης με την υποστήριξη ελικοπτέρων AH-1W Super Cοbra, χωρίς επιτυχία. Την ώρα που πλησίαζαν τα άρματα Μ60 σε απόσταση 1 χλμ. από το κέντρο της πόλης, βλήθηκαν από αντάρτες με την χρήση πυροβόλων των 23 χλστ. Δύο από αυτά ακινητοποιήθηκαν με κατεστραμμένες ερπύστριες και τα υπόλοιπα υποχώρησαν.Ο τουρκικός Στρατός αντεπιτέθηκε με πυρά όλμων στην συνοικία Κλέσκ. Στην περιοχή των λόφων Goman, Gostê και Karker οι τουρκικές δυνάμεις προσπαθήσουν να απωθήσουν τους αντάρτες του ΡΚΚ, χωρίς αποτέλεσμα. Πληροφορίες από τον τουρκικό στρατό αναφέρουν πως οι στρατηγοί έχουν εκπλαγεί καθώς το PKK παρά την τεράστια παρουσία του στρατού, δεν υποχωρεί και συνεχίζει να κρατά τις θέσεις μάχης. Το τηλεοπτικό δίκτυο NTV υποστηρίζει πως μέλη του PKK έχουν εγκλωβιστεί. Στην Άγκυρα θεωρούν πως ο έλεγχος της Βόρειας Συρίας από τους Κούρδους έχει αυξήσει«το θάρρος» του PKK, που επιθυμεί να έχει ένα παρόμοιο αποτέλεσμα σε μια μικρή πόλη της Νοτιοανατολικής Τουρκίας. Πάντως οι μάχες στην περιοχή συνεχίζονται για 6 ημέρες.
Πρόκειται αναμφίβολα για μια πολύ σημαντική εξέλιξη που αποκαλύπτει ότι οι ιμπεριαλιστικοί κύκλοι, μεταξύ των οποίων ΗΠΑ-Ε.Ε.-Κατάρ-Σαουδική Αραβία-Τουρκία, που θεώρησαν ότι η Συρία θα αποτελέσει την αρχή ενός ντόμινο ανακατατάξεων στην περιοχή, με επόμενα στιγμιότυπα τον Λίβανο και το Ιράν, ανακαλύπτουν ότι η πολιτική τους είναι δίκοπο μαχαίρι. Σταδιακά η κρίση εισέρχεται στην Τουρκία, που όχι μόνο δε μπορεί να αντιμετωπίσει πολιτικά και στρατιωτικά το Κουρδικό Αντάρτικο, αλλά διαπιστώνει ότι διαμορφώνονται οι όροι «Κουρδικής Άνοιξης» και να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα ένωσης του Κουρδικού λαού που βρίσκεται διασκορπισμένος από την Συρία, την Τουρκία και το Βόρειο Ιράκ. Αρκετοί αναλυτές δίνουν επομένως αυτή την ερμηνεία στις πολιτικές εξελίξεις, μεταφράζοντας ταυτόχρονα την στήριξη του ΡΚΚ στο καθεστώς Άσαντ.
Αυτός είναι και ο πραγματικός τουρκικός εφιάλτης! Η Τουρκία τώρα φοβάται τη δημιουργία αυτόνομης περιοχής Κούρδων στη Βόρεια Συρία καθώς Κούρδοι αντάρτες ήδη έχουν εγκατασταθεί στα σύνορα με την Τουρκία και δεν επιτρέπουν τις άλλες αντιπολιτευόμενες δυνάμεις να εισβάλλουν εκεί. Στον τουρκικό τύπο αναφέρονται πληροφορίες πως η διοίκηση της αυτόνομης περιοχής των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ σε συνεργασία με το PKK ήδη έχει στείλει 2000 αντάρτες οι οποίοι εξασφαλίζουν την ασφάλεια στην περιοχή.Ανάμεσα στις περιοχές είναι η πόλη Ντέρικ η οποία διαθέτει δεκάδες πετρελαιοπηγές. Ο φόβος της Τουρκίας είναι η στενή συνεργασία των Κούρδων της Βόρειας Συρίας, με αυτή του Βορείου Ιράκ, το ενδεχόμενο ίδρυσης ενός Κουρδικού κράτους στο μέλλον. Η Άγκυρα δεν θέλει να καν να σκεφτεί αυτό το ενδεχόμενο καθώς φοβάται πως οι Κούρδοι της Ν.Α Τουρκίας, που αποτελούν το 80% του πληθυσμού στις περιοχές αυτές ενδέχεται να ζητήσουν την απόσχιση του με βίαιο τρόπο.
Οι εξελίξεις στη Συρία είναι απρόβλεπτες. Διπλωμάτες στην Άγκυρα πιστεύουν πως ο Άσαντ εσκεμμένα απέσυρε τις δυνάμεις του στο Βορρά, για να τις αφήσει στο PKKέτσι ώστε να απειλήσει την Τουρκία με έναν τρόπο που θα την τρομάξει και θα την εκβιάσει με το χαρτί των Κούρδων.
Εξάλλου, οι παραπάνω στρατιωτικές κινήσεις των Κούρδων ανταρτών αποτέλεσαν απάντηση στην επιλογή της τουρκικής κυβέρνησης να στείλει πρόσθετες δυνάμεις στα σύνορα με την Συρία. Από το Γκαζιαντέπ προς τη συνοριακή επαρχία Κίλις εξήλθε κονβόι από 20τεθωρακισμένα οχήματα, αντιαεροπορικά συστήματα, καθώς και αρκετές εκατοντάδες στρατιώτες. Ο τουρκικός στρατός από την Τετάρτη διεξάγει ασκήσεις αρμάτων μάχης κοντά στα σύνορα με τη Συρία, αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ. Οι ελιγμοί θα πραγματοποιηθούν κοντά στην πόλη Νουσαϊμπίν, στην τουρκική επαρχία Μαρντίν, δύο χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία. Φτάνουν αναφορές πως στις ασκήσεις παίρνουν μέρος περίπου 25 άρματα μάχης. Πίσω από τα σύνορα στο τουρκικό Κίλις βρίσκεται η συριακή επαρχία Χαλέπι, όπου τώρα διεξάγονται σφοδρές μάχες για τον έλεγχο της ομώνυμης πόλης. Οι τουρκικές Αρχές δήλωναν ότι είναι έτοιμες να καταφέρουν χτυπήματα στο συριακό έδαφος, εάν εκεί εγκατασταθούν μαχητές του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, οργάνωσης, που χαρακτηρίζεται στην Τουρκία τρομοκρατική.Πέραν τούτου στον τουρκικό Τύπο εμφανίστηκε η εκδοχή για πιθανή εισβολή στη Συρία και δημιουργία εκεί «ουδέτερης ζώνης» σε περίπτωση, που ο αριθμός των προσφύγων από τη Συρία ξεπεράσει τις 100 χιλιάδες ανθρώπους.
Εντωμεταξύ, σε δύσκολη θέση έχουν περιέλθει οι δυνάμεις των ισλαμιστών ανταρτών και των μισθοφόρων, οι οποίοι μάχονται το καθεστώς Άσαντ. Χαρακτηριστικό της κατάστασης στην οποία βρίσκονται και ίσως συσχετίζεται άμεσα με τις στρατιωτικές κινήσεις της Τουρκίας, είναι η έκκληση που απηύθυναν οι αντάρτες στους Τούρκους να εισβάλλουν στη Συρία και να τους ενισχύσουν άμεσα με οπλισμό, με αντάλλαγμα να χτυπήσουν μαζί τους Κούρδους. Συγκεκριμένα, ένας από τους διοικητές των Σύρων εξεγερθέντων, που έχουν την έδρα τους στην Τουρκία, δήλωσε, όπως μετέδωσαν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία: «Δεν επαρκεί ο οπλισμός μας. Με τη στρατιωτική υποστήριξη από την πλευρά της Τουρκίας θα μπορέσουμε να χτυπήσουμε τις βάσεις του PKK στη Συρία, καθώς γνωρίζουμε ποιες περιοχές ελέγχουν».
Η τουρκο-κουρδική διάσταση όμως δεν είναι η μοναδική του Συριακού εμφυλίου, στον οποίο πλέον εκρήγνυται όλες οι αντιθέσεις, εθνοτικές-θρησκευτικές-φυλετικές. Χαρακτηριστικό είναι το τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ακτιβιστές, τουλάχιστον 110 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στη Συρία, καθώς συνεχίστηκαν οι σφοδρές μάχες στην πρωτεύουσα Δαμασκό και στο Χαλέπι, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας. Ο απολογισμός αυτός περιλαμβάνει67 πολίτες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, καθώς και 29 στρατιώτες και 14εξεγερμένους, σύμφωνα με την ΜΚΟ που εδρεύει στο Λονδίνο και βασίζεται σε ένα εκτεταμένο δίκτυο ακτιβιστών.
Στο Χαλέπι (βόρεια), το κύριο μέτωπο, συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ της φυλής Μπέρι, η οποία υποστηρίζει το καθεστώς, και αντάρτες στο Μπαμπ Νάιραμπ (ανατολικά). Χθες άνδρες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ) εκτέλεσαν μέλη της φυλής Μπέρι, σύμφωνα με βίντεο.Ανάμεσά τους ήταν ένας σημαντικός ηγέτης της φυλής, ο Ζέινο Μπέρι. Μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι "μετά την εκτέλεση του Ζέινο Μπέρι, η φυλή αποφάσισε να πάρει τα όπλα και να εξοντώσει τον ΕΣΣ για να εκδικηθεί το θάνατο του ηγέτη της". Στο βίντεο, οι εξεγερμένοι έβαλαν στον τοίχο έναν αιχμάλωτο με ματωμένο πρόσωπο, ενώ και άλλοι τοποθετήθηκαν δίπλα του. Οι αντάρτες άνοιξαν τότε πυρ εναντίον των αιχμαλώτων τους, που προσδιορίστηκαν ως μέλη της φυλής Μπέρι. Η φυλή των Μπέρι είναι σουνίτες, ενώ το καθεστώς 'Ασαντ κυριαρχείται από Αλαουίτες, μια "παραφυάδα" των Σιιτών. Σύμφωνα με τους ακτιβιστές και το Παρατηρητήριο, αυτή η φυλή έχει βοηθήσει τα τακτικά στρατεύματα να καταστείλουν διαδηλώσεις στο Χαλέπι.
Πάντα στο Χαλέπι, συγκρούσεις έλαβαν χώρα στα περίχωρα της συνοικίας Σαλαχεντίν, περιοχή όπου οι εξεγερμένοι έχουν καταφύγει, σύμφωνα με έναν ακτιβιστή στην πόλη που είπε ότι ονομάζεται Αμπού Μοσάμπ. Έξι άμαχοι σκοτώθηκαν σε αυτή τη συνοικία και σε εκείνη της Καλασέ (κέντρο), σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Στην επαρχία Ιντλίμπ(βορειοδυτικά), εξεγερμένοι επιτέθηκαν σε στρατιωτική αυτοκινητοπομπή που κατευθυνόταν στο Χαλέπι. Στη Δαμασκό, έντονες μάχες ξέσπασαν στην Ταμαμούν,νότια συνοικία της πρωτεύουσας που βομβαρδίστηκε σήμερα από πυροβολικό. Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, μάχες ξέσπασαν για πρώτη φορά γύρω από τις χριστιανικές συνοικίες Μπαμπ Τούμα και Μπαμπ Σάρκι, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο».
Οι εσωτερικές όμως αυτές διεργασίες είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που πραγματοποιούνται με οικονομική ενίσχυση και προμήθεια στρατιωτικού υλικού, τη δράση ξένων ιδιωτικών στρατών, ειδικών δυνάμεων και πρακτόρων μυστικών υπηρεσιών, με την συμμαχία τους με την Αλ Κάιντα και Λίβυων ακραίων μουσουλμάνων μισθοφόρων. Είναι ένας πόλεμος που οι μεγάλες δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις διεξάγουν διά αντιπροσώπων, αφήνοντας φαινομενικά την πρωτοβουλία σε Τουρκία-Κατάρ-Σαουδική Αραβία, ενώ στο πλευρό του αυταρχικού καθεστώτος Άσαντ στέκονται για τα δικά τους συμφέροντα Κίνα και Ρωσία,στέλνοντας μονάδες του Πολεμικού τους Ναυτικού, εφοδιάζοντας με σύγχρονα οπλικά συστήματα, αλλά και με συμβούλους. Η Ρωσία εξάλλου έχει τόσα να διδάξει τους πραιτοριανούς του Άσαντ μετά την εμπειρία της σφαγής του λαού της Τσετσενίας και την ισοπέδωση του Γκρόζνι.
Δεν είναι τυχαία επίσης η παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα που ακολούθησε την συνομιλία Ομπάμα-Ερντογάν. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα διαθέσουν25 εκατομμύρια δολάρια στους Σύριους εξεγερμένους. Η βοήθεια αυτή αφορά μη θανάσιμο εξοπλισμό, όπως εξοπλισμό επικοινωνίας!!! Τέλος, ενδεικτική της πολλαπλότητας των αντιθέσεων και του κινδύνου ευρύτερης ανάφλεξης αποτελεί η είδηση που μετέδωσε η «Φωνή της Ρωσίας» για την εξόντωση του επικεφαλής των σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών πρίγκιπα Μπαντάρ μπιν Σουλτάν όπου ως υπεύθυνος φέρεται η Συριακή μυστική υπηρεσία! Η δολοφονία του Σαουδάραβα πρίγκιπα έγινε ως εκδίκηση στην εκδήλωση της πολύκροτης τρομοκρατικής επίθεσης στη Δαμασκό στις 18 Ιουλίου, ως αποτέλεσμα της οποίας ήταν να βρει το θάνατο η μισή στρατιωτικο-πολιτική ομάδα του Πρόεδρου Άσαντ. Τον σχεδιασμό της δολοφονίας του ανέλαβε προσωπικά ο συνταγματάρχης Hafez Makhlouf άνθρωπος που ανήκει στο σκληρό πυρήνα του καθεστώτος Άσαντ, ο οποίος μάλιστα είχε "γλυτώσει"από την επίθεση στη Δαμασκό γιατί δεν ήταν στην συγκέντρωση. Η Σαουδική Αραβία είναι ο κατεξοχήν προμηθευτής οπλισμού και χρηματοδότης των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στη Συρία μαζί με το Κατάρ και τις ΗΠΑ.
ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ-ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΑΣΑΝΤ - ΕΞΩ ΟΛΟΙ ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η Ανατροπή των τυραννικών καθεστώτων πρέπει να είναι έργο των ριζοσπαστικών δυνάμεων και του αγωνιζόμενου λαού, που θα εμπνέει τη διεθνή αλληλεγγύη των κινημάτων. Δε μπορεί να είναι αποτέλεσμα της εμπλοκής και επέμβασης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ΗΠΑ-Ε.Ε.-ΝΑΤΟ που έχουν άλλες στοχεύσεις και θεωρούν πάντα ως μεγαλύτερο εχθρό τους, στην επιχείρηση επιβολής της Νέας καπιταλιστικής-ιμπεριαλιστικής Τάξης Πραγμάτων, τον αγωνιζόμενο κόσμο της εργασίας.
Το Αντιπολεμικό και Αντιμιλιταριστικό κίνημα πρέπει να ετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει την τεράστια σύγκρουση. Μόνο με μια αντίληψη που θα ξεπερνά τις λογικές του πατριωτισμού και «της εθνικής ενότητας», που θα αμφισβητεί τις στρατηγικές επιλογές της ελληνικής άρχουσας τάξης-παλεύοντας για την ανατροπή της συμμαχίας π.χ. με το Ισραήλ, την έξοδο από ΝΑΤΟ-Ε.Ε.- θα μπορέσουμε να σταθούμε απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις βλέψεις της ελληνικής άρχουσας τάξης, φέρνοντας στο προσκήνιο την ανάγκη της κοινής πάλης των λαών της περιοχής. Μόνο η απειλή της επαναστατικής ανατροπής μπορεί να σταθεί εμπόδιο στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς τους.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437 diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου