Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Σφαγή διαδηλωτών μεταλλωρύχων στη Νότια Αφρική

Η αστυνομία της Νοτίου Αφρικής άνοιξε πυρ κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με απεργούς μεταλλωρύχους στην περιοχή Marikana, όπου βρίσκεται ορυχείο πλατίνας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ άλλες πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών τουλάχιστον στους 12.



Το ορυχείο πλατίνας ανήκει στην εταιρεία Lonmin και το τελευταίο διάστημα έχει μετατραπεί σε πεδίο συγκρούσεων μεταξύ δύο εργατικών συνδικάτων, του National Union of Mineworkers (NUM) και του νέου Association of Mineworkers and Construction Union (AMCU), το οποίο είναι περισσότερο μαχητικό. Από την περασμένη Παρασκευή σε συγκρούσεις έχουν χάσει τη ζωή τους δέκα άνθρωποι.

Οι απεργοί μεταλλωρύχοι είχαν συγκεντρωθεί πάνω σε ένα λόφο κοντά στο ορυχείο Marikana, το τρίτο μεγαλύτερο ορυχείο πλατίνας στον κόσμο, σύμφωνα με το BBC.

Αρχικά ηγέτες των δύο συνδικάτων ζήτησαν από τους απεργούς να αποχωρήσουν προσωρινά, ωστόσο ορισμένοι μεταλλωρύχοι παρέμειναν στο σημείο δηλώνοντας πως είναι πρόθυμοι να πεθάνουν για τα δικαιώματά τους.

Σύντομα ξέσπασαν συγκρούσεις με μερίδα απεργών να εκτοξεύει μολότοφ και αυτοσχέδιες χειροβομβίδες, όπως αναφέρει το BBC, και την αστυνομία να ανοίγει πυρ εναντίον των διαδηλωτών. «Υπάρχουν νεκροί. Είδα έναν άνθρωπο να έχει δεχτεί σφαίρα στο κεφάλι», δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας.  Σύμφωνα με την ίδια πηγή η αστυνομία άνοιξε πυρ όταν οι μεταλλωρύχοι αρνήθηκαν να πετάξουν μαχαίρια που φέρονται να είχαν στην κατοχή τους.


Το νεοσύστατο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου