Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

ΒΟΜΒΕΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΑΜΑΧΟΥΣ, ΠΑΙΔΙΑ‏

ΑΝΙΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΗΠΑ
Από δύο διαφορετικές αφετηρίες ήρθε ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της κατοχής των απαγορευμένων βομβών διασποράς από τον Ελληνικό και Τουρκικό Στρατό, που μπορεί να βρίσκονται αντιμέτωποι, αλλά συμμαχούν μεταξύ τους και συνεργάζονται με τις ΗΠΑ για να μην απεμπολήσουν το δικαίωμα κατοχής πρόστυχων οπλικών μέσων που στοχοποιούν αμάχους και κυρίως παιδιά.
Τα κείμενα που παρουσιάζουμε είναι αποκαλυπτικά. Επιπλέον τα ίδια τα μιλιταριστικά μέσα, από υπερβάλλον ζήλο φωτίζουν αθέατες πλευρές από την χρήση των παράνομων όπλων. Το τμήμα ειδήσεων του defencenet.gr μας ενημερώνει λοιπόν για την  άσκησης προσβολής ναυτικών στόχων της ΠΑ στο πεδίο βολής Καράβια, Στην άσκηση συμμετείχαν οι 338 Μοίρα με αεροσκάφη F-4E AUP από την Ανδραβίδα και οι Μοίρες κρούσης του Αράξου, δηλαδή η 335Μ με τα αεροσκάφη F-16 Adv. και η 336Μ με τα βομβαρδιστικά Α-7 Ε. Εκτός από τις κατευθυνόμενες βόμβες GBU-16 τα ελληνικά μαχητικά χρησιμοποίησαν  με επιτυχία πυραύλους Maverick AGM-65 A/G, GBU-8 HOBOS,  και βόμβες διασποράς MK-20 ROCKEYE! 
Στο Κουρδικό Πρακτορείο Φιράτ (25/9/2012) συναντούμε το άρθρο «ΒΟΜΒΕΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ.», όπου αποκαλύπτεται ότι: «Η Τουρκία συνεχίζει να χρησιμοποιεί ευρέως τις απαγορευμένες με διεθνείς συνθήκες βόμβες διασποράς. Η Κίνηση Ενάντια στις Νάρκες- Hawpar 2002 ανέφερε πως ¨Καλούμε όλες τις οργανώσεις της Τουρκίας αλλά και διεθνώς να σταθούν και να ευαισθητοποιηθούν απέναντι σε αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και σε αυτούς που το διαπράττουν¨.
Η Τουρκία αρνείται να υπογράψει την διεθνή συνθήκη που απαγορεύει την χρήση των βομβών διασποράς, που παγκοσμίως τα θύματα τους κατά 98% είναι πολίτες. Σύμφωνα με τις οργανώσεις Handicap International, Observatoire des armements, Coalition contre les sous-munitions, Human Rights Watch, και την Διεθνή Αμνηστεία παγκοσμίως υπάρχουν τουλάχιστον 37 χώρες που χρησιμοποιούν αυτές τις βόμβες. Μέχρι τώρα 110 χώρες απαγόρευσαν την χρήση και την παραγωγή αυτών των βομβών λόγω των ανθρωπιστικών καταστροφών που προκαλούν. Ένα ποσοστό από 5-40% δεν εκρήγνυνται στο μέρος όπου πέφτουν και μετατρέπονται σε νάρκες κατά προσωπικού. Σύμφωνα με την Handicap international από τα 13.306 νοσηλευθέντα θύματα βομβών διασποράς το 98% ήταν πολίτες και εξ αυτών το 27% ήταν παιδιά.
Η Τουρκία χρησιμοποιεί αυτές τις βόμβες ιδιαίτερα στους βομβαρδισμούς της στο Νότιο Κουρδιστάν. Λόγων των οβίδων που δύναται να φέρει μέσα της η βόμβα διασποράς, πολλοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους. Τον Ιανουάριο του 2012 80χρονος που επέστρεφε από το όρος Ζάχο στο χωριό του το Ντόλα Μαρσίσε έχασε την ζωή του από μια τέτοια βόμβα. Η χρήση τέτοιων βομβών εντάθηκε ιδιαίτερα από το 2008 κι εντεύθεν. Και φέτος έγιναν επιθέσεις με τέτοιου είδους βόμβες. Τελευταία φορά κατά τις βολές όλμων προς το όρος Ζαπ στις 6/4/2012 χρησιμοποιήθηκαν βλήματα που περιείχαν βόμβες διασποράς. Πολλές φορές φωτογραφήθηκαν οι βόμβες διασποράς και έγιναν έρευνες. Τον Ιανουάριο του 2009 οι αρχές της Ομόσπονδης Περιοχής του Κουρδιστάν με έρευνα τους επιβεβαίωσαν την χρήση βομβών διασποράς. Αλλά η Τουρκία αγνόησε τις αντιδράσεις και συνέχισε να χρησιμοποιεί αυτές τις βόμβες.
Στις 24 Σεπτεμβρίου η κουρδική κίνηση ενάντια στις νάρκες Hawpar 2002 δημοσίευσε έκθεση σχετικά με τις βόμβες διασποράς, παραθέτοντας τα διάφορα είδη που χρησιμοποιούνται.
Βόμβες που μοιάζουν με παιχνίδια και δώρα! Ο Χαβπάρ ανέφερε πως πριν από κάποιο διάστημα ένα παιδί έχασε την ζωή του όταν βρήκε μια τέτοια βόμβα σε αγροτική περιοχή. Ο Χαβπάρ ανέφερε : ¨Δεν γίνεται καμμία εγκληματολογική-επιστημονική έρευνα για να διαπιστωθεί τι είδους υλικά είναι αυτά που εκρήγνυνται στα χέρια των παιδιών. Οι βόμβες αυτές που παράγονται στις πολεμικές βιομηχανίες για να μην γίνουν αντιληπτές από τα θύματα, τους δίνεται μορφή που μοιάζει με παιχνίδια ή με κοσμήματα που κρεμιούνται στα χέρια ή στο λαιμό¨.
Τι συμβαίνει όμως στην ελληνική πολεμική βιομηχανία και στον ελληνικό στρατό αποκαλύπτουν τα τηλεγραφήματα που δημοσιοποίησαν τα WIKILEAKS, σε ένα αναλυτικό άρθρο των ΝΕΩΝ, του Χάρη Καρανίκα.
«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΒΟΜΒΕΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ!!!!  Ενάμιση χρόνο πριν από τις διαπραγματεύσεις του Όσλο για την κατάργηση των όπλων διασποράς, σύμφωνα με το Wikileaks γίνεται ξεκάθαρο πως οι Έλληνες διαβεβαίωναν τους Αμερικανούς ότι τάσσονται με το μέρος τους. Διαβάστε εδώ τα σχετικά τηλεγραφήματα.
Απόλυτη ταύτιση με τις θέσεις και τέλειο συντονισμό με τις ενέργειες των ΗΠΑ για τη μη κατάργηση των όπλων διασποράς, που θεωρούνται «Νο 1 φονιάς αμάχων», επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση κατά την περίοδο των κρίσιμων διαπραγματεύσεων της Σύμβασης του Όσλο την περίοδο 2007-2008. Στα τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα που έχουν διαρρεύσει στο Wikileaks, γίνεται ξεκάθαρο πως τουλάχιστον ενάμιση χρόνο πριν από την υπογραφή της εν λόγω σύμβασης από τις χώρες που υποστηρίζουν την απαγόρευση της παραγωγής, μεταφοράς και αποθήκευσης των πυρομαχικών διασποράς, οι Έλληνες διαβεβαίωναν τους Αμερικανούς ότι τάσσονται με το μέρος τους. Σημειώνεται ότι όπως οι ΗΠΑ έτσι και η χώρα μας περιλαμβάνεται στο γκρουπ των δεκαεπτά κρατών παγκοσμίως που παράγουν όπλα διασποράς και πως 108 χώρες διεθνώς εκ των οποίων οι 33 ευρωπαϊκές συμμετέχουν στη σύμβαση για την κατάργησή τους είτε ως συμβαλλόμενα μέρη είτε ως υπογράφοντες. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται: Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρος, Ιαπωνία και πολλές ακόμα. Όχι όμως η Ελλάδα. Από τον Μάρτιο του 2007, όταν υπουργός Εξωτερικών ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη και υπουργός Άμυνας ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, έλληνας διπλωματικός υπάλληλος διεμήνυε στους Αμερικανούς ότι η χώρα μας συμφωνούσε με την αμερικανική θέση για τα όπλα διασποράς, σύμφωνα με το εμπιστευτικό τηλεγράφημα 07Athens441. Εξέφραζε δε την «έκπληξη και απογοήτευσή του» που συγκεκριμένες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ είχαν δηλώσει αρχικά την αντίθεσή τους να εξεταστεί το θέμα σε διαφορετικό πλαίσιο από αυτό της Σύμβασης για Ορισμένα Συμβατικά Όπλα (CCW) - θέση την οποία υποστηρίζουν οι ΗΠΑ και η Ελλάδα ακόμα και σήμερα - τελικά υπέγραψαν τα συμπεράσματα μίας πρώτης διάσκεψης για τα όπλα διασποράς που έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 2007 στο Όσλο.
Σχεδόν τρεις μήνες αργότερα, στα τέλη Μαΐου, άλλο τηλεγράφημα (07Athens1076) εμφανίζει τον ίδιο διπλωματικό υπάλληλο να αναφέρει ότι οι θέσεις του ελληνικού υπουργείου Άμυνας είναι «όσο πιο κοντά γίνεται στις (θέσεις των) ΗΠΑ». Ακόμα επεσήμανε ότι η Ελλάδα προσκλήθηκε στη σύσκεψη για τα όπλα διασποράς στη Λίμα, επειδή οι διοργανωτές ήθελαν να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερους συμμετέχοντες και όχι λόγω των θέσεων της χώρας μας, οι οποίες ξεκαθάρισε ότι βρίσκονται σε αντίθεση με αυτές της Νορβηγίας (που ξεκίνησε τη διαδικασία για την κατάργηση των όπλων διασποράς).

ΔΈΣΜΈΥΜΈΝΟΙ. Η επόμενη συνάντηση του διπλωμάτη με τους Αμερικανούς για τα όπλα διασποράς ήταν τον Δεκέμβριο του 2007, λίγες ημέρες μετά τη σύσκεψη της Βιέννης στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Όσλο. Εκεί, όπως αναφέρεται στο εμπιστευτικό τηλεγράφημα 07Athens2347, η χώρα μας ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετέχει σε άλλα μίτινγκ και ότι είναι «πλήρως δεσμευομένη» στις διαπραγματεύσεις για τα πυρομαχικά διασποράς υπό τη Σύμβαση για Ορισμένα Συμβατικά Όπλα. «Η Ελλάδα επιπροσθέτως μοιράζεται την ανησυχία των ΗΠΑ, ότι υπάρχουν διατάξεις που εξετάζονται στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Όσλο οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των κρατών που υιοθετούν τέτοιους όρους για τα πυρομαχικά διασποράς και αυτών που δεν υιοθετούν», αναφέρεται. Επιπλέον στο διπλωματικό έγγραφο ο έλληνας διπλωμάτης φέρεται να λέει στους Αμερικανούς «εμείς είμαστε μαζί σας» και να ζητά από στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας να κρατούν ενήμερους τους έλληνες αξιωματούχους - ιδίως τον έλληνα πρεσβευτή στη Γενεύη - για τις ανησυχίες και τις ενέργειες των ΗΠΑ στο συγκεκριμένο θέμα.
Την ίδια περίοδο, στις αρχές Δεκεμβρίου 2007, ο πορτογάλος πρεσβευτής Κάρλος Φρότα, εμφανίζεται σε εμπιστευτικό τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στις Βρυξέλλες (07Brussels3516) να δηλώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει σύμβαση για τα όπλα διασποράς το συντομότερο δυνατόν». Αυτή η δήλωση έγινε στα πλαίσια των διαβουλεύσεων Ε.Ε. - ΗΠΑ για τον αφοπλισμό και τη μη διάδοση πυρηνικών, όπου ο κ. Φρότα καλωσόρισε τη σύμφωνη γνώμη των Αμερικανών για διαπραγματεύσεις στα πυρομαχικά διασποράς υπό το πρίσμα της Σύμβασης για Ορισμένα Συμβατικά Όπλα, αλλά ξεκαθάρισε ότι η Ε.Ε. «θα προτιμούσε μία πιο φιλόδοξη εντολή». Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ κ. ΜΑΚΝΊΡΝΙ εξέφρασε τις ανησυχίες της χώρας σχετικά με την «υπονόμευση της στρατιωτικής διαλειτουργικότητας μέσω της καθολικής απαγόρευσης των όπλων διασποράς». Όλοι πλέον γνώριζαν ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν μπει στην τελική ευθεία όσον αφορά τη μάχη για την απαγόρευση των πυρομαχικών που για περισσότερο από 40 χρόνια σκοτώνουν και τραυματίζουν αθώους πολίτες σε τουλάχιστον 20 χώρες, σύμφωνα με στοιχεία μη κυβερνητικών οργανώσεων. Όπως επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία, οι βόμβες διασποράς έχουν προκαλέσει τον θάνατο των περισσότερων αμάχων στο Ιράκ το 2003 και το Κοσσυφοπέδιο το 1999 από οποιοδήποτε άλλο οπλικό σύστημα. «Η μαζική χρήση αυτών των όπλων από το Ισραήλ στον Λίβανο τον Αύγουστο του 2006 στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 200 αμάχους στη διάρκεια του έτους μετά την κατάπαυση του πυρός», υποστηρίζει η Διεθνής Αμνηστία.
ΑΠΟ ΤΟ 2004. Ήταν Σεπτέμβριος του 2004 όταν οι ΗΠΑ άρχισαν να δείχνουν ανοιχτά ποιες ήταν οι προθέσεις τους για το φλέγον ζήτημα των βομβών διασποράς: «Σε κάθε περίπτωση οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ένα μορατόριουμ ή απαγόρευση στη χρήση των πυρομαχικών διασποράς, όπως υποστηρίζουν μερικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Τέτοιου είδους πυρομαχικά έχουν έναν θεμιτό ρόλο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και δεν προκαλούν απαραίτητα μεγαλύτερα ανθρωπιστικά προβλήματα απ' ό,τι άλλα πυρομαχικά», αναφέρεται στο τηλεγράφημα με κωδικό 04Brussels4161.
Τον Μάρτιο του 2008 στο απόρρητο τηλεγράφημα με κωδικό 08Athens320, με θέμα την παράδοση διαβήματος για τις ανησυχίες των ΗΠΑ όσον αφορά την κατάργηση των όπλων διασποράς, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η χώρα μας επέδειξε την πρέπουσα αλληλεγγύη στις αμερικανικές θέσεις. Σύμφωνα με το εμπιστευτικό τηλεγράφημα 08Ankara265 οι Αμερικανοί είχαν παραδώσει διάβημα και στην Τουρκία, τον Φεβρουάριο. Κατά τη συνάντησή τους με τον τούρκο διπλωμάτη έγινε σαφές ότι η γείτονάς μας στηρίζει τις ΗΠΑ στο συγκεκριμένο θέμα.
Αναφέρθηκε δε το εξής: «Αν και ισχύει "de facto moratorium" στη χρήση των πυρομαχικών διασποράς από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, το στρατιωτικό δόγμα της Τουρκίας συνεχίζει να επικαλείται τη χρήση πυρομαχικών διασποράς σε περίπτωση "ολοκληρωτικού πολέμου"».
Με διαφορά μόνο μιας ημέρας εμπιστευτικά τηλεγραφήματα από τις αμερικανικές πρεσβείες σε Αθήνα και Άγκυρα (08Athens647 και 08Ankara907 αντίστοιχα) ενημερώνουν τον Μάιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται στο πλευρό των ΗΠΑ ενόψει της Σύσκεψης του Δουβλίνου στα πλαίσια της Διαδικασίας του Όσλο. Στο τηλεγράφημα από την Αθήνα περιγράφεται ότι έλληνας αξιωματούχος εξέφρασε την εκτίμησή του σχετικά με «την αναγνώριση της Ουάσιγκτον για την τοποθέτηση της Ελλάδας να απέχει από τη Διαδικασία του Όσλο βασιζόμενη σε ανησυχίες που απορρέουν από τα όπλα διασποράς». Η επόμενη σύσκεψη μετά το Δουβλίνο ορίστηκε για τις 3 Δεκεμβρίου στο Όσλο, όπου θα έμπαιναν και οι υπογραφές των χωρών μελών της σύμβασης για τα όπλα διασποράς, ενώ από τον Ιούλιο η Ισπανία είχε θεσπίσει ειδική διάταξη για την απαγόρευση της μεταφοράς τους και την καταστροφή των αποθεμάτων. Δύο μήνες μετά οι Ρώσοι κατηγόρησαν τους Γεωργιανούς ότι «χρησιμοποίησαν συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων με πυρομαχικά διασποράς κατά αμάχων», (08USOSCE221).
Στις 28 Νοεμβρίου 2008, πέντε ημέρες πριν από την έναρξη των εργασιών στο Όσλο, Ελλάδα και Τουρκία επιβεβαίωσαν στις ΗΠΑ ότι δεν πρόκειται να υπογράψουν τη Σύμβαση (08Athens1606 και 08Ankara2064).
Στο τηλεγράφημα της πρεσβείας στην Αθήνα, διπλωματικός υπάλληλος φέρεται να δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν είχε την πρόθεση να κάνει οποιαδήποτε δήλωση κατά την εναρκτήρια εκδήλωση της Σύμβασης και ότι δεν συντόνιζε κάποιες ενέργειες με άλλες χώρες που δεν θα υπογράψουν.
Συμπλέει και η Τουρκία Με διαφορά μόνο μιας ημέρας εμπιστευτικά τηλεγραφήματα από τις αμερικανικές πρεσβείες σε Αθήνα και Άγκυρα ενημερώνουν τον Μάιο του 2008 το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται στο πλευρό των ΗΠΑ ενόψει της Σύσκεψης του Δουβλίνου στο πλαίσιο της διαδικασίας του Όσλο που αφορούσε την κατάργηση των όπλων διασποράς
Σε δύο χρόνια έριξαν 248.056 βομβίδια ΑΝΑΛΥΣΗ του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) εκτιμά ότι ανάμεσα στο 2001 και το 2002 στο Αφγανιστάν ρίχτηκαν 1.228 βόμβες διασποράς που διασκόρπισαν στη χώρα 248.056 βομβίδια. Όπως έχει διαπιστωθεί, τα πυρομαχικά αυτά προσελκύουν σε θανατηφόρο παιχνίδι τα μικρά παιδιά που επιχειρούν να τα πιάσουν με τα χέρια τους. Μάλιστα, μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2006 αναφέρει ότι το 98%των θυμάτων βομβιδίων που δεν εξερράγησαν όταν έγινε η ρίψη της βόμβας διασποράς είναι άμαχοι, εκ των οποίων σχεδόν το ένα τρίτο παιδιά. Αν και η αφγανική κυβέρνηση δήλωνε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει τη Σύμβαση του Όσλο (08Kabul346),ο Καρζάι τελευταία στιγμή άλλαξε γνώμη και τελικά το Αφγανιστάν είναι συμβαλλόμενο μέρος. Στο εμπιστευτικό τηλεγράφημα 08STATE134777 επισημαίνεται ότι «η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει πως το άρθρο 21 της Σύμβασης παρέχει την ευελιξία στους υπογράφοντες να συνεχίσουν να συνεργάζονται και να διεξάγουν επιχειρήσεις με δυνάμεις των ΗΠΑ, και με τη σειρά τους οι δυνάμεις των ΗΠΑ να αποθηκεύουν, να μεταφέρουν και να χρησιμοποιούν πυρομαχικά διασποράς στην επικράτεια της χώρας -μέλους (σ.σ. της Σύμβασης)». Στο ίδιο τηλεγράφημα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητά από την αμερικανική πρεσβεία να προσεγγίσει «τους κατάλληλους συνομιλητές στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας του Αφγανιστάν ώστε να παροτρύνουν την Καμπούλ να ερμηνεύσει το άρθρο 21 με παρόμοιο τρόπο, ελαχιστοποιώντας όποια πιθανή επίπτωση έχει η υπογραφή της Σύμβασης από το Αφγανιστάν στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ και τις στρατιωτικές συνεργασίες».
Μαζική παραγωγή από Ελλάδα και Τουρκία πυρομαχικών διασποράς ΑΝ ΨΑΞΕΙ ΚΑΝΕΙΣ στις ηλεκτρονικές σελίδες της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα για «όπλα διασποράς» μέσα από το πεδίο αναζήτησης στη διεύθυνση www.eas.gr, δεν θα έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Ωστόσο, δύο από τα προϊόντα της εν λόγω εταιρείας, η οποία προέκυψε από τη συγχώνευση της ΠΥΡΚΑΛ και της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων, χαρακτηρίζονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις ως «πυρομαχικά διασποράς» και διαφημίζονται στον online κατάλογο της ΕΑΣ.
 Πρόκειται για τα πυρομαχικά GRM20 107 χιλιοστών και GRM49 155 χιλιοστών, εκ των οποίων το πρώτο περιέχει 20 βομβίδες και το δεύτερο 49. Αντίστοιχα η Τουρκία, σύμφωνα με έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την πολιτική και την πρακτική των κρατών για τα όπλα διασποράς, παράγει επίσης δύο είδη τέτοιων πυρομαχικών: βλήμα 155 χιλιοστών και ρουκέτα 122 χιλιοστών.
Σε ερώτημα που υπέβαλε τον Νοέμβριο του 2010 ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Κουβέλης με θέμα τη Σύμβαση των Όπλων Διασποράς, ο υπουργός Άμυνας κ. Βενιζέλος απάντησε ότι «δεν είμαστε ακόμη σε θέση να προσχωρήσουμε στην εν λόγω σύμβαση για πολύ σοβαρούς λόγους που αφορούν αποκλειστικά την εθνική άμυνα της χώρας και την περιφερειακή ισορροπία».
Σημειώνεται ότι από τις γειτονικές στην Ελλάδα χώρες συμβαλλόμενα μέρη στη Σύμβαση του Όσλο είναι η Αλβανία, η Βουλγαρία και η ΠΓΔΜ, ενώ έχουν υπογράψει αλλά δεν έχουν προς το παρόν επικυρώσει η Ιταλία και η Κύπρος. Στην απάντησή του ανάμεσα σε άλλα, ο υπουργός Άμυνας είπε ότι ναι μεν η σύμβαση έχει υπογραφεί από έναν υψηλό αριθμό χωρών, «καλύπτει όμως μόνον ένα μικρό ποσοστό (10%-15%) της παγκόσμιας παραγωγής, κατοχής και διακίνησης όπλων διασποράς».  «Δεν προσχωρούμε στη σύμβαση για λόγους που αφορούν την εθνική άμυνα της χώρας» δηλώνει ο έλληνα υπουργός Άμυνας».
Εμείς απαιτούμε την άμεση απαγόρευση και καταστροφή των όπλων-πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου και των βομβών διασποράς.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437
Diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου