http://www.tanea.gr
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
Η ένταση αυξάνεται στις σινοϊαπωνικές σχέσεις και οι ΗΠΑ προειδοποιούν για τον κίνδυνο ένοπλης σύγκρουσης γύρω από μια διαφιλονικούμενη συστάδα νησιών στην Ανατολική Σινική Θάλασσα. Μεγάλες ιαπωνικές εταιρείες όπως οι Panasonic, Canon, Honda, Mazda και Nissan έκλεισαν χθες προσωρινά εργοστάσια και γραφεία τους στην Κίνα έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο βίαιων διαμαρτυριών, που πυροδοτήθηκαν από την εδαφική διένεξη ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας. Νέες αντιιαπωνικές διαδηλώσεις αναμένονται σήμερα ενώ το Πεκίνο επέκρινε χθες την αμερικανοϊαπωνική συμφωνία για την ανάπτυξη ενός εξελιγμένου ραντάρ αντιπυραυλικής άμυνας στο ιαπωνικό έδαφος.
Το ζήτημα με το ραντάρ προέκυψε την ώρα που ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Λίον Πανέτα έφθανε στο Πεκίνο από το Τόκιο για συναντήσεις με την κινεζική ηγεσία. Ο Πανέτα θα συναντηθεί και με τον αντιπρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος πρόκειται να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Κίνας. Η συνάντησή τους ανακοινώθηκε ενώ ο Πανέτα πετούσε για το Πεκίνο και δείχνει πως ο αντιπρόεδρος έχει αναρρώσει από οποιαδήποτε ασθένεια - σωματική ή πολιτική - είχε προκαλέσει την εξαφάνισή του επί δύο εβδομάδες. Η τριήμερη επίσκεψη του Πανέτα εντάσσεται στις αμερικανικές και κινεζικές προσπάθειες για στενότερες στρατιωτικές σχέσεις και μεγαλύτερη διαφάνεια μεταξύ των δύο πλευρών. Ομως οι Κινέζοι αντέδρασαν έντονα στην ανακοίνωση για την ανάπτυξη του νέου αμερικανικού αντιπυραυλικού ραντάρ στην Ιαπωνία, παρόλο που ο Πανέτα υπογράμμισε πως δεν στρέφεται κατά της Κίνας αλλά αναπτύσσεται για να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη πυραυλική επίθεση από τη Βόρεια Κορέα. Αναλυτές επισήμαναν πως θα ενθαρρύνει την Ιαπωνία να αντισταθεί στις εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας επί των νησιών της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας.
Κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης προειδοποιούν πως οι εμπορικές σχέσεις με την Ιαπωνία βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο εξαιτίας της διένεξης για τα νησιά (οι Ιάπωνες τα ονομάζουν Σενκάκου και οι Κινέζοι Ντιαογιού). Το Σαββατοκύριακο σημειώθηκε το χειρότερο εδώ και δεκαετίες αντιιαπωνικό ξέσπασμα στην Κίνα με διαδηλώσεις και βίαιες επιθέσεις εναντίον ιαπωνικών επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες έμειναν χθες κλειστές. Σήμερα αναμένεται νέο ξέσπασμα του αντιιαπωνικού μένους, καθώς είναι η επέτειος της κατοχής από την Ιαπωνία, το 1931, τμημάτων της ηπειρωτικής Κίνας. «Δεν βγαίνω έξω σήμερα και ζήτησα από τον κινέζο φίλο μου να μείνει μαζί μου όλη την ημέρα αύριο», λέει η Σάγιο Μοριμότο, μια 29χρονη γιαπωνέζα φοιτήτρια του Πανεπιστημίου του Σενζέν.
Ωστόσο η κινεζική κυβέρνηση φάνηκε χθες να προσπαθεί να μετριάσει τις αντιδράσεις, αφαιρώντας προκλητικά σχόλια στο Ιντερνετ καθώς και φωτογραφίες των διαμαρτυριών και απειλώντας με συλλήψεις όποιους παραβιάσουν σήμερα τον νόμο. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα προστατεύσει τις ιαπωνικές εταιρείες και τους ιάπωνες πολίτες. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου διαδηλωτές είχαν εκτοξεύσει μπουκάλια και άλλα αντικείμενα εναντίον της ιαπωνικής πρεσβείας στο Πεκίνο και είχαν επιτεθεί σε ιαπωνικά εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις σε τουλάχιστον πέντε πόλεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου