Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Εκρηξη διαδηλωτών στην Ιβηρική

http://www.tanea.gr
Επιμέλεια Κίττυ Ξενάκη

Στη Λισαβώνα φώναζαν «Basta!», στη Μαδρίτη «Ya basta!». Μικρή διαφορά έχει. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στις δύο πρωτεύουσες της Ιβηρικής Χερσονήσου, καθώς και σε 30 μικρότερες πόλεις της Πορτογαλίας, διαμαρτυρόμενοι κατά των μέτρων λιτότητας που έχουν υιοθετήσει οι κεντροδεξιές κυβερνήσεις τους.


Δυναμικότερο «παρών» έδωσαν οι πολίτες της Πορτογαλίας, όπου υπολογίζεται πως συνολικά βγήκαν στους δρόμους περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι. Στον επονομαζόμενο και «καλό μαθητή της ευρωζώνης», τα νέα μέτρα που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο δυναμιτίζουν τη διακομματική στήριξη που απολάμβανε αφότου έλαβε η Πορτογαλία το δάνειο των 78 δισ. ευρώ από ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ και προκαλούν έκρηξη λαϊκής οργής. «Εξω από εδώ! Το ΔΝΤ είναι πείνα και μιζέρια!», φώναζαν οι διαδηλωτές στη Λισαβώνα.
«Σταματήστε αυτή την κυβέρνηση πριν σταματήσει τη χώρα!», έγραφε ένα από τα δεκάδες πανό. Κάποιοι διαδηλωτές πέταξαν ντομάτες και μπουκάλια μπίρας στα φρουρούμενα γραφεία του ΔΝΤ, δύο άτομα συνελήφθησαν. Στο Αβέιρο, στη Βόρεια Πορτογαλία, νεαρός διαδηλωτής επιχείρησε να αυτοπυρποληθεί. Την περασμένη Πέμπτη, δύο ημέρες αφότου οι διεθνείς πιστωτές της χώρας συμφώνησαν σε χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων της, οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλιστές απείλησαν να καταψηφίσουν το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2013 αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει τη σχεδιαζόμενη αύξηση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης όλων των εργαζομένων από 11% σε 18%. Οι δημοσκοπήσεις θέλουν τους Σοσιαλιστές να προηγούνται του κυβερνώντος κεντροδεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2011. «Αυτό που γίνεται τώρα στην Πορτογαλία έγινε στην Ελλάδα, γίνεται στην Ισπανία, έχει εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες», έλεγε μια διαδηλώτρια. «Το αποτέλεσμα πάντα το ίδιο: καταστροφή».
Σε 65.000 υπολόγισαν οι Αρχές τους Ισπανούς που διαδήλωσαν στη Μαδρίτη, κραδαίνοντας πανό με συνθήματα όπως, «Πάμε! Καταστρέφουν τη χώρα, πρέπει να τους σταματήσουμε». Η Ισπανία βρίσκεται στη δίνη διψήφιας ύφεσης, με την ανεργία κοντά στο 25%. Ηδη η κυβέρνηση Ραχόι έχει δεχθεί ευρωδάνειο έως 100 δισ. ευρώ για τις ισπανικές τράπεζες, εκτιμάται όμως πως σύντομα θα ζητήσει ευρύτερη οικονομική βοήθεια από την ΕΕ. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Εβαλντ Νοβότνι (τής) υπενθύμισε χθες πως αυτό αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να ωφεληθεί από πρόγραμμα της ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολόγων. Την Παρασκευή, η Μαδρίτη ανακοίνωσε πως έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσει νέα σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων βάσει των προτάσεων της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου