Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

«Συγκηνητικό ενδιαφέρον» Ερντογάν για τους 900 Κούρδους Απεργούς Πείνας


«Συγκηνητικό ενδιαφέρον» Ερντογάν για τους 900 Κούρδους Απεργούς Πείνας

 "Οι κούρδοι ηγέτες τρώνε κεμπάπ  και παροτρύνουν τους άλλους σε απεργία πείνας"
Αυτή την κατάπτυστη δήλωση έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορώντας τους Κούρδους ηγέτες για υποκρισία. Περίπου 900 Κούρδοι, η πλειονότητα των οποίων κρατείται σε περισσότερες από 50 φυλακές, κάνουν απεργία πείνας για 49 ημέρες ως τώρα. Οι απεργοί πείνας καταναλώνουν ζάχαρη, νερό και βιταμίνες. Ωστόσο, ο Μεχμέτ Εμίν Ακτάρ, επικεφαλής του δικηγορικού συλλόγου στο Ντιγιάρμπακιρ, στη Νοτιοανατολική Τουρκία, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι οι κρατούμενοι μπορεί να αρχίσουν να πεθαίνουν από στιγμή σε στιγμή.


Ο πρωθυπουργός της μαντίλας, της καταστολής και δίωξης κάθε αντιπολιτευτικής φωνής, ο άνθρωπος που βυθίζει τον λαό του στο μίσος και στο αίμα. Που παρά την αντίθετη γνώμη της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού του ενορχηστρώνει την στρατιωτική επέμβαση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Συρία. Πλέον αφήνει να αποκαλυφθούν όλα τα στοιχεία της ταξικής και αυταρχικής πολιτικής τους.

Ο ίδιος βρίσκεται σε δεινή θέση. Όλες οι στρατηγικές επιλογές του τουρκικού κατεστημένου έγιναν μπούμεραγκ. Ο Νεοοθωμανισμός και τα μηδενικά προβλήματα με τα γειτονικά κράτη αποδείχτηκε χίμαιρα. Η Τουρκία βρίσκεται σε αντιπαράθεση πολιτική-οικονομική-στρατιωτική με την πελιοψηφία των χωρών που συνορεύει. Θέλησε να προβληθεί ως πρότυπο Ισλαμικής Δημοκρατίας και αντί για αυτό, ο εμφύλιος πόλεμος γιγαντώνεται, καθώς η πολεμική σύγκρουση με την καταπιεσμένη Κουρδική μειονότητα θεριέυει, ενώ και ο πιο καλόπιστος δυτικός σύμμαχος νοιώθει αμηχανία μπροστά στην σημερινή Τουρκική Δημοκρατία. Σταδιακά, η Τουρκία από παράγοντας σταθερότητας μεταβλήθηκε σε παράγοντα αστάθειας, με το άλυτο Κουρδικό ζήτημα να την καθιστά μέρος της κρίσης, πλήττοντας το γεωστρατηγικό της προφίλ και τη διαπραγματευτική δυνατότητα της προς τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Δεν εκπλήσσει η απάνθρωπη δήλωση του Ερντογάν για τον ηρωικό αγώνα εκατοντάδων Κούρδων αγωνιστών. Στα πρώτα δημόσια σχόλια που έκανε για την απεργία πείνας, ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε προς την κοινοβουλευτική του ομάδα ότι αυτοί που διαμαρτύρονται κατ' αυτόν τον τρόπο χειραγωγούνται από "εμπόρους θανάτου", σε αναφορά του στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και τους πολιτικούς του συμμάχους. "Δίνει οδηγίες στους υποστηρικτές του που βρίσκονται στην φυλακή να κάνουν απεργία πείνας μέχρι θανάτου για να επιτύχουν τις πολιτικές τους αξιώσεις", πρόσθεσε ο Ερντογάν αναφερόμενος στο PKK και σημείωσε: "Δεν θα εξαναγκαστούμε από τους απεργούς πείνας". Μέλη του κοινοβουλίου από το φιλοκουρδικό "Κόμμα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία" φέρνουν σε πέρας τις επιθυμίες του PKK ενθαρρύνοντας τους Κούρδους στις φυλακές να διαμαρτυρηθούν κατ'αυτόν τον τρόπο, πρόσθεσε. "Από τη μια εσύ τρως κεμπάπ και από την άλλη λες σε αυτούς στην φυλακή 'κάνε απεργία πείνας μέχρι θανάτου'", υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Επίσης, σημείωσε ότι ο ίδιος δε θα υποχωρήσει στις αξιώσεις τους για περισσότερα δικαιώματα! Οι Κούρδοι κρατούμενοι ζητούν καλύτερες συνθήκες για τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν, το δικαίωμα να καταθέτουν στα δικαστήρια στην κουρδική γλώσσα και η τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει να συλλαμβάνει και να διώκει Κούρδους ακτιβιστές.

Το αστικό κατεστημένο στην Τουρκία φανερώνει όλο τον αυταρχικό πλούτο του σύγχρονου Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού, κινητοποιώντας το σύνολο των κατασταλτικών μηχανισμών για να καταπνίξει την απεργία πείνας και το μεγάλο ρεύμα Αλληλεγγύης. Η Εφημερίδα Ραντικάλ (29/10/201) αναφέρεται στο σοβαρό τραυματισμό στελέχους του BDP που χτυπήθηκε στο κεφάλι από δακρυγόνο. Ο Εμανέτ Ενές τραυματίστηκε σε επεισόδια που συνέβησαν στο Μάρντιν όταν μαζί με μια ομάδα μελών του BDP θέλησαν να κάνουν πορεία στήριξης των απεργών πείνας προς τα γραφεία του κόμματος ΑΚΠ. Η αστυνομία δεν επέτρεψε σε μέλη του BDP να πραγματοποιήσουν πορεία προς τα γραφεία του ΑΚΠ στο Μαζίνταγί του Μάρντιν. Στις προειδοποιήσεις της αστυνομίας η ομάδα απάντησε με πέτρες, και ξέσπασαν επεισόδια με χρήση σπρέι πιπεριού, πεπιεσμένου νερού και δακρυγόνων. Κατά την διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε ο νομαρχιακός σύμβουλος Εμανέτ Ενές.

Ο Ενές μετά τις πρώτες βοήθειες στο Κρατικό νοσοκομείο του Μαζινταγί, μεταφέρθηκε στο κρατικό νοσοκομείο του Μάρντιν. Εκεί εντοπίστηκε πως τραυματίστηκε στο κεφάλι από βλήμα δακρυγόνου όπλου και εγχειρίστηκε στο τμήμα εγκεφαλικών εγχειρίσεων. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μάρντιν Καμιράν Γιλντιρίμ, δήλωσε πως ο Ενές είχε δεχτεί χτύπημα στο αριστερό τμήμα του κεφαλιού και ότι στην εγχείριση του αφαιρέθηκε μεταλλικό θραύσμα. Ο Γιλντιρίμ δήλωσε: ¨ Από το αριστερό τμήμα του εγκεφάλου βγήκε κομμάτι που πιστεύεται πως ανήκει σε δακρυγόνο. Η θεραπεία του συνεχίζεται αλλά εμφανίζονται δυσκολίες στη ικανότητα ομιλίας και αντίληψης. Αν δεν περάσουν 48 ώρες δεν μπορούμε να πούμε πως ξεπέρασε τον κίνδυνο. Αλλά ο κίνδυνος μειώθηκε πολύ¨.

Η Τουρκική Αστυνομία στην περίπτωση αυτή δεν κατόρθωσε να δολοφονήσει του Κούρδους Αλληλέγγυους των απεργών πείνας. Όμως, σε άλλη περίπτωση κινητοποίησε ακόμη και ακροδεξιούς τραμπούκους, δήθεν αγανακτησμένους, για να επιτεθεί σε αγωνιστές που εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους. Το Πρακτορείο Ειδήσεων DHA (28/10/2012), χρησιμοποιώντας την επίσημη γλώσσα των καθεστωτικών μέσων, αναφέρει:  

«Επεισόδια ξέσπασαν στην πορεία που οργάνωσε το BDP προς στήριξη των ΠΚΚδων που κάνουν απεργία πείνας στις φυλακές. Στα επεισόδια ενεπλάκησαν άτομα που διαμαρτύρονταν ενάντια στο BDP ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού ενάντια στους διαδηλωτές. Ομάδα 300 ατόμων μεταξύ των οποίων βρισκόταν γυναίκες και παιδιά συγκεντρώθηκαν μπροστά στα γραφεία του BDP-Γιλντιρίμ και άρχισαν πορεία λέγοντας πως θα καταθέσουν μαύρο στεφάνι στο κτίριο του ΑΚΠ. Η ομάδα περνώντας από την λεωφόρο Ασλάν της συνοικίας Ουλούς, και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του αρχηγού της τρομοκρατικής οργάνωσης έφτασαν μέχρι το σταυροδρόμι Γιουξέκ Ιχτισάς. Εκεί είχαν ληφθεί αστυνομικά μέτρα, και καθώς η διαδήλωση δεν είχε άδεια, δεν τους επετράπη να συνεχίσουν. Πολίτες επίσης που μαζεύτηκαν από την περιοχή αντέδρασαν ενάντια στα μέλη του BDP. H αστυνομία κατάβαλε προσπάθεια για να μην έρθουν σε επαφή οι του BDP με τους διαμαρτυρόμενους πολίτες, και υπήρξε ταραχή. Από τις πέτρες που εκσφενδονίστηκαν έσπασαν τζάμια από 10 αυτοκίνητα και επιχειρήσεις. Η αστυνομία χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού για να διαλύσει τους διαδηλωτές».

Εμείς ένα έχουμε να πούμε:

να χαίρεται η άθλια κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ του Τούρκους συμμάχους της, που τους βάζει πλάτη για να επιτεθούν στο λαό της Συρίας και να συνεχίσουν να καταπιέζουν τους Κούρδους.

Αποκαλύπτεται όμως ότι τόσο η κυβέρνηση Σαμαρά, όσο και η κυβέρνηση Ερντογάν αποτελούν διαφορετικές εκδοχές του Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού: ίδιες οι αυταρχικές και αντεργατικές πολιτικές που ακολουθούν, ίδια τα αστικά συμφέροντα που εκπροσωπούν, ίδιες οι βάναυσες και χυδαίες τακτικές καταστολής που ακολουθούν.

Μονόδρομος για τον κόσμο της εργασίας η Ανατροπή τους.

Εκφράζουμε την Αλληλεγγύη μας στους ηρωικούς Κούρδους αγωνιστές Απεργούς Πέινας. Ο αγώνας τους πρέπει να κερδίσει και τα δίκαια αιτήματα τους πρέπει να ικανοποιηθούν.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗΣ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437     

diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου