Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

H ΤΟΥΡΚΙΑ ΨΑΧΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΩΣ ΤΟ ΙΡΑΝ


Ενώ τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συνεδριάζουν στις Βρυξέλες με κεντρικά ζητήματα τις εξελίξεις στην Συρία και το μέλλον του Αφγανιστάν, οι εξελίξεις δείχνουν ότι η τουρκική κυβέρνηση αναλαμβάνει ρόλο αιχμής του δόρατος στην υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών αποφάσεων.  Σε πολλούς εξάλλου έχει σχηματιστεί η εντύπωση ότι οι αποφάσεις την Διάσκεψης της Σαγκάης που προβλέπουν το διαμελισμό της Συρίας σε πέντε (5) κρατίδια, τη δημιουργία υγειονομικής ζώνης εντός της Συριακής μεθορίου από τα Τουρκικά στρατεύματα και το σχηματισμό της Ομόσπονδης Κουρδικής Δημοκρατίας σε μια ζώνη που επεκτείνεται από τη Βόρεια Συρία-Νοτιοανατολική Τουρκία-Βόρειο Ιράκ και Ιράν, πλέον παίρνουν το δρόμο της υλοποίησης. Κανείς βεβαίως δεν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ιστορία κινείται και καθορίζεται απόλυτα από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια επί χάρτου… 
 
Σε πρώτη φάση το αστικό κατεστημένο της χώρας μετέτρεψε την τουρκο-συριακή μεθόριο σε ζώνη μεταφοράς οπλισμού προς τους Μισθοφόρους τμήματος της συριακής αντιπολίτευσης, πέρασμα μαχητών που πολλοί εξ αυτών εκπαιδεύονται σε προσφυγικά στρατόπεδα- δηλαδή στρατόπεδα αντικαθεστωτικών-  και δίαυλο πρακτόρων ξένων δυνάμεων. Τώρα, τα ίδια εδάφη χρησιμοποιούνται ως πεδίο πολέμου μεταξύ Συρίας-Τουρκίας, όπου οι ανταλλαγές βολών πυροβολικού, όπως όλα δείχνουν σύντομα θα εξελιχθούν σε συνολική πολεμική αναμέτρηση.
Η αρθρογραφία, που σε πολύ μεγάλο βαθμό απηχεί και τις εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών, καταγράφει κλιμάκωση της σύγκρουσης και σημαντική συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων. Βολές πυροβολικού και όλμων από την Συρία έπληξαν περιοχές όπου εδρεύουν ισλαμιστές αντάρτες στο έδαφος της Τουρκίας με αποτέλεσμα να απαντήσει το τουρκικό πυροβολικό που συνεχώς ενισχύεται με την άφιξη νέων αυτοκινούμενων πυροβόλων Firtina (αρκετές μονάδες μετακινήθηκαν από την 1η Στρατιά της Αν. Θράκης), αλλά και Μ52Τ, όλα των 155 χλστ. Τα περισσότερα πυροβόλα προέρχονται από την στρατιωτική βάση του Γκαζίαντεπ στη νοτιοανατολική Τουρκία. Στους κεντρικούς οδικούς άξονες της νοτιοανατολικής Τουρκίας παρατηρούνται στρατιωτικές φάλαγγες να μεταφέρουν οπλικά συστήματα. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση του τουρκικού Στρατού εντοπίζεται στις πόλεις Şanlıurfa, Suruç Kobani. Μια ολόκληρη τεθωρακισμένης Ταξιαρχία έχει μεταφερθεί τις τελευταίες πέντε ημέρες, μαζί με 2 αντιαεροπορικές συστοιχίες κινητών SHORADS. Άρματα μάχης Μ60Α3 και εκσυγχρονισμένα Μ60 Sabre με πυροβόλο των 120 χλστ. έχουν συγκεντρωθεί σα να περιμένουν το έναυσμα για την εισβολή. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, στην περιοχή έχουν εγκατασταθεί το αντιαεροπορικό σύστημα Atilgan το οποίο είναι Stinger τοποθετημένο σε ΤΟΜΑ M113 και έχουν λάβει θέσεις στις περιοχές Μάρντιν, Σανλίουρφα, Αλεξανδρέττα, Κίλις.
Ανάλογη κινητοποίηση καταγράφεται και στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας Sabah στην αεροπορική βάση Ντιγιαρμπακίρ στην ΝΑ Τουρκία έχουν μετασταθμεύσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 από διάφορες βάσεις. Η ιστοσελίδα γράφει ότι τα μαχητικά αεροσκάφη είναι έτοιμα για επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι στην αεροπορική βάση του Ντιγιάρμπακιρ έχουν μεταφερθεί,25 μαχητικά τύπου F-16 τα οποία έχουν ως βάση τις Μοίρες στις δυτικές επαρχίες της Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες τα τουρκικά μαχητικά θα ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες Μοίρες “Pars” και “Atmaca” σε περίπτωση αεροπορικής επιδρομής που ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στη Συρία. Παράλληλα δεκάδες τουρκικά μαχητικά απογειώθηκαν από το Ντιγιάρμπακιρ στα πλαίσια ασκήσεων. Τώρα η Σαμπάχ μιλά για 40 F-16.
Τέλος, η Τουρκία ενισχύει τις ναυτικές της δυνάμεις στη Μεσόγειο λόγω της κρίσης με τη Συρία, γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η  Hurriyet Daily News. Ένας αριθμός υποβρυχίων  και πολεμικών πλοίων έχουν σταλθεί σε βάσεις στη Μεσόγειο  από τη Βορειοδυτική επαρχία Golcuk,  όπου βρίσκεται η  κύρια βάση του Πολεμικού Ναυτικού.  Τα πλοία ήταν πλήρως φορτωμένα  με όπλα και έφεραν την ένδειξη «πολεμικό φορτίο», αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Πολεμικό κλίμα όμως επιχειρούν να καλλιεργήσουν το πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο με τις δηλώσεις και τις κινήσεις του. Ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Νετζνέτ Οζέλ συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Στρατού Ξηράς Χαγρί Κιβρίκογλου επισκέφθηκε τις στρατιωτικές μονάδες στις παραμεθόριες περιοχές κοντά στη Συρία. Ο Οζέλ με τον Κιβρίκογλου αρχικά επισκέφθηκε την 6η Ταξιαρχία στα Άδανα. Εκεί τους υποδέχθηκε ο αρχηγός της Β’ Στρατιάς της Τουρκίας Γκαλίπ Μεντί. Οι αρχηγοί αργότερα επισκέφθηκαν την Αλεξανδρέττα και πραγματοποίησαν ξαφνικές επισκέψεις σε στρατόπεδα. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως η επίσκεψη του Οζέλ στην περιοχή δείχνει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας απέναντι στην Συρία και στον Μπασάρ Άσαντ. Την ίδια στιγμή ο Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνει πως η χώρα του, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για πόλεμο, εάν χρειαστεί. «Πρέπει ένα κράτος να είναι προετοιμασμένο, κάθε στιγμή, για να οδηγηθεί σε πόλεμο, αν χρειαστεί. Αν δεν μπορεί να προετοιμαστεί, δεν μπορεί να λέγεται κράτος, δεν μπορεί να λέγεται έθνος. Οι πρόγονοί μας έλεγαν: Εάν θέλεις την ειρήνη, ετοιμάσου για πόλεμο». Επίσης, το TRT (6/10/2012) εντοπίζει ότι ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι προτεραιότητα της εξουσιοδότησης που πέρασε από την βουλή είναι να αποτρέψει και προειδοποιώντας την κυβέρνηση Άσαντ και τους υποστηρικτές της να μην δοκιμάσουν την αντοχή και τα όρια της Τουρκίας είπε: «Η Τουρκία θα βγει σώα και αβλαβής και από αυτήν την αντιξοότητα και θα συνεχίσει την πορεία της. Εσάς όμως θα σας καταπλακώσει, θα πληρώσετε μεγάλο τίμημα. Κάνουν θανάσιμο λάθος όσοι αποπειρώνται να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα και το δυναμικό της Τουρκίας. Δε μπλοφάρουμε. Θα το παρακολουθήσουμε το θέμα».
Όμως η επιθετικότητα της Τουρκίας προκάλεσε την αντίδραση της ιρακινής κυβέρνησης θέτοντας νεά ακανθώδη ζητήματα σε μια πολεμική κρίση που τείνει να επεκταθεί. Το Κουρδικό πρακτορείο Φιράτ (3/10/2012) στο κείμενο του με τίτλο «ΠΕΡΙΠΛΟΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ» καταγράφει τα εξής:  «Απόφαση κλεισίματος των τουρκικών στρατιωτικών βάσεων από την Βαγδάτη. Η κεντρική διοίκηση στην Βαγδάτη αποφάσισε να κλείσει τις τουρκικές βάσεις στο έδαφος του Ιράκ και να απαγορεύσει την είσοδο ξένων δυνάμεων στο έδαφος του Ιράκ. Ο εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης Αλή Ντεμπάγ δήλωσε πως ¨Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να κλείσει ξένες βάσεις και να βγάλει τις μονάδες τους και να απαγορεύσει την είσοδο ξένων δυνάμεων στα ιρακινά εδάφη. Ο Ντεμπάγ πρόσθεσε πως υπήρξε αίτημα από το κοινοβούλιο ¨να ακυρωθούν οι συμφωνίες που είχαν υπογραφεί στο παρελθόν με ξένες χώρες και άνοιγαν το δρόμο για την παρουσία ξένων δυνάμεων και βάσεων στα εδάφη του Ιράκ¨.
Με βάση την είδηση του AFP, ένας άλλος αξιωματούχος ανέφερε πως η απόφαση αυτή έχει ως στόχο την τουρκική βάση στο Ντουχόκ. Η κουρδική κυβέρνηση δεν έχει κάνει ακόμη ανακοίνωση σχετικά με το θέμα, ενώ είναι άγνωστο ακόμη αν η απόφαση θα εφαρμοστεί ή όχι από την κουρδική κυβέρνηση. Όμως πριν από λίγο διάστημα 470 χιλιάδες υπογραφές ατόμων που ζητούσαν το κλείσιμο των βάσεων και είχαν συγκεντρωθεί από την Πατριωτική Ένωση του Νότιου Κουρδιστάν είχαν παρουσιαστεί στην Περιφερειακή Κουρδική Κυβέρνηση και στην βουλή. Στην καμπάνια αυτή μετείχαν το KDP, το ΥΝΚ και κάποιοι βουλευτές από το Γκοράν. Εντύπωση προκάλεσε πως η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά από την τροπολογία που πέρασε από την τουρκική βουλή. Η διάρκεια της τροπολογίας για την πέραν των συνόρων επιχειρήσεις λήγει στις 17 Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση για την παράταση ενός ακόμη χρόνου υπέβαλε στην βουλή σχετική τροπολογία. Η τροπολογία θα συζητηθεί την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου στην τουρκική βουλή. Εντύπωση προκάλεσε πως η τροπολογία εισήχθη στην βουλή την ώρα που βρισκόταν στην Άγκυρα για συνομιλίες ο πρόεδρος της Περιφέρειας του Ομόσπονδου Κουρδιστάν Μεσούτ Μπαρζανί.
Οι σχέσεις ανάμεσα στην κεντρική ιρακινή κυβέρνηση και την κυβέρνηση του ΑΚΠ είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Ο Σιίτης πρωθυπουργός Νουρί Αλ Μαλίκι απέρριψε μάλιστα την πρόσκληση να παραβρεθεί στο συνέδριο του ΑΚΠ. Οι σχέσεις εντάθηκαν ιδιαίτερα μετά από την απόφαση της Τουρκίας να φιλοξενήσει τον αντιπρόεδρο του Ιράκ Ταρίκ Ελ Χασίμι. Ιρακινό δικαστήριο καταδίκασε στις 9 Σεπτεμβρίου τον αντιπρόεδρο Ταρίκ Χασίμι στην ποινή θανάτου, για το αδίκημα της διοίκησης και κατεύθυνσης τρομοκρατικών ομάδων. Ο Ταρίκ Χασίμι που είναι από τους προβεβλημένους πολιτικούς του Ιράκ, όταν κατηγορήθηκε πέρσι από τον Σιίτη πρωθυπουργό Μαλίκι πως έστηνε τρομοκρατικές ομάδες με σκοπό τις δολοφονίες σε βάρος Σιιτών, κατέφυγε στην Ομόσπονδη περιοχή του Κουρδιστάν. Η Βαγδάτη είχε επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας όταν ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είχε επισκεφτεί το Κερκούκ χωρίς να πάρει άδεια από την κεντρική κυβέρνηση. Η Βαγδάτη είναι επίσης ενάντια στην μέσω Τουρκίας μεταφορά του πετρελαίου του Ομόσπονδου Κουρδιστάν, και είχε κάνει σκληρές δηλώσεις σχετικά με τις αεροπορικές επιδρομές της Τουρκίας στην περιοχή του Κάντιλ, λέγοντας πως σε περίπτωση που συνεχιστούν θα καταρρίψει τα τουρκικά μαχητικά. Αλλά οι επιθέσεις των τουρκικών μαχητικών συνεχίζονται.
Οι τουρκικές στρατιωτικές βάσεις υπάρχουν από την δεκαετία του 1990. Από την δεκαετία του 90 και εντεύθεν υπάρχουν τουρκικές βάσεις στο Νότιο Κουρδιστάν. Η τουρκική στρατιωτική παρουσία στις περιοχές Μπατούφα, Μπαμέρνι, Μπέγκοβα και Κανιμασί στηρίζεται στον πόλεμο που το 1995 διεξήγαγαν ενάντια στο ΠΚΚ ο τουρκικός στρατός και οι πεσμεργκά του KDP. Συμφωνία που συνήφθη το 1997 ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και στο KDP επέτρεψε την παρουσία τουρκικών στρατιωτικών βάσεων. Από εκείνη τη μέρα μέχρι σήμερα ο τουρκικός στρατός δεν έφυγε από την περιοχή. Στις βάσεις αυτές υπάρχουν δεκάδες άρματα και χιλιάδες στρατιώτες. Αναφέρεται πως μεταξύ των αρμάτων συμπεριλαμβάνονται και 20 Leopard-1. Tα συγκεκριμένα αναφέρεται πως έχουν τοποθετηθεί ιδιαίτερα στις βάσεις του Μπατούφα και Κανιμασί, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Εντύπωση προκαλούν τα γραφεία που ανήκουν σε Τούρκους στο βόρειο τμήμα της πόλη Αμεντίγιε. Εδώ έχουν τοποθετηθεί τρία άρματα, ενώ αναφέρεται πως η προτεραιότητα αυτής της μονάδας είναι η συλλογή πληροφοριών. Επίσης στις περιοχές Σελαντίζε και Ντεραλούκ που βρίσκονται μεταξύ της περιοχής Ζαπ και του όρους Γκάρε, υπάρχουν περίπου 10 άρματα, πάνω από 500 στρατιώτες και διάφορα στρατιωτικά οχήματα».
ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΕΙ, ΗΠΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ ΚΟΛΠΟ
Οι Ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Δύσης, το Ισραήλ και τα αραβικά αντιδραστικά καθεστώτα, σύμμαχοι τους στην περιοχή, δείχνουν να παρακάμπτουν τις αντιδράσεις της Ρωσίας, που εξάλλου διαπραγματεύεται και συσφίγγει τις σχέσεις της με την Τουρκία, αντιμετωπίζουν με ενιαίο τρόπο τις εξελίξεις σε Συρία-Λίβανο-Παλαιστίνη-Ιράν. Το αυταρχικό καθεστώς Άσαντ, η Χεζμπολάχ, η Χαμάς και οι Μουλάδες του Ιράν έχουν μπει στο στόχαστρο τους, ενώ και η αντίθετη πλευρά απειλεί ότι μια ισραηλινή ή και με την συμμετοχή των ΗΠΑ επιδρομή στο Ιράν θα προκαλέσει ευρύτερη ανάφλεξη, με καταστροφικές συνέπειες.
Ήδη σημειώνονται διαρκώς κλιμακούμενα πολεμικά επεισόδια. Το κράτος τρομοκράτης Ισραήλ επιτέθηκε ξανά. Η ισραηλινή Αεροπορία και το πυροβολικό βομβάρδισαν την Γάζα σε αντίποινα των επιθέσεων με ρουκέτες από την Γάζα προς την περιοχή Eshkol η οποία βρίσκεται νότιο-ανατολικά της Λωρίδας της Γάζας και η οποία διήρκησε 55 λεπτά. Ταυτόχρονα, η ισραηλινή διοίκηση αεράμυνας τοποθετούσε συστοιχίες Patriot PAC-3 στην περιοχή της Χάιφας. Παράλληλα, ανησυχητικό μήνυμα στέλνουν οι πολεμικές ασκήσεις που διεξάγονται αυτή την περίοδο στον Περσικό Κόλπο στις οποίες συμμετέχουν  30 χώρες, όσες υπολογίζουν οι Αμερικανοί ότι θα συνδράμουν στην επίθεση κατά του Ιράν. Σε μία ενδεικτική εξέλιξη, ΗΠΑ και Βρετανία έκαναν "προχωρημένες" ασκήσεις στην περιοχή του Κόλπου όταν το βρετανικό καταδρομικό κατευθυνόμενων Α/Α βλημάτων Type 45, HMS Diamond, δέχθηκε "επίθεση" προσομοίωσης ιρανικών μαχητικών από δύο αμερικανικά F-15Ε τα οποία εξόρμησαν από αεροδρόμιο των ΗΑΕ στο πλαίσιο της άσκηση IMCMEX12 (International Mine Countermeasures Exercise 2012).
Και ενώ ο Τουρκικός λαός, που αντιδρά στον πόλεμο, πνίγεται στα δακρυγόνα, η κυβέρνηση Σαμαρά περιμένει αύριο να υποδεχτεί τον Τούρκο ΥΠΕΞ Νταβούτογλου στην Αθήνα για συνομιλίες και συμβάλλει στην πολιτική απομόνωση Ιράν-Συρίας, αλλά και στις πολεμικές προετοιμασίες Ισραήλ και ΝΑΤΟ αποκτώντας κομβικό ρόλο!
Εμείς καλούμε τον λαό μας να αντιταχθεί στον πόλεμο και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Έξω όλοι οι Ιμπεριαλιστές. Ανατροπή των αυταρχικών-αντιδραστικών καθεστώτων από τους λαϊκούς αγώνες. Καμιά εμπλοκή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Ανατροπή της στρατηγικού χαρακτήρα στρατιωτικής συμμαχίας μεταξύ του ελληνικού αστικού κόσμου και του κράτους Φονιά Ισραήλ.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είναι ανεπιθύμητος. Η κυβέρνηση των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, μαζί με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. είναι ανεπιθύμητοι. Καλούμε τον εργαζόμενο λαό μας να συμμετέχει μαζικά και αποφασιστικά στις εργατικές κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα ενάντια σε ταξικές πολιτικές που μας κάνουν δούλους, ενάντια στα Μνημόνια την Ε.Ε. και το ΕΥΡΩ. Να αντιτάξουμε τα σύγχρονα δικαιώματα μας  και να παλέψουμε για την ανατροπή της κυβέρνησης και κάθε αστού διαχειριστή της ίδιας πολιτικής, για την Ανατροπή του Σύγχρονου Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού και τη Δικτατορία των νόμων της Αγοράς και του Κέρδους των πλουσίων. Για την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή και την Κοινωνική Απελευθέρωση.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ        ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437  diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου