Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Κάθε μέρα πεθαίνουν 5 μετανάστες ψάχνοντας για καλύτερη ζωή

Κάθε μέρα τουλάχιστον 5 μετανάστες χάνουν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν στην Ευρώπη. Οι περισσότεροι χάνονται στη θάλασσα, σύμφωνα με στοιχεία του «Άτλαντα των Μεταναστών στην Ευρώπη» .

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το δίκτυο Migreurop, σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2011 στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη, οι 1.500 εκ των οποίων το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με το δίκτυο αυτό στο οποίο ανήκουν 40 ευρωπαϊκές και αφρικανικές ενώσεις και το οποίο μάχεται για την ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων.

Ο αριθμός αυτός, που συνδέεται άμεσα με την κρίση και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, είναι μεγαλύτερος από τον απολογισμό του 2010, όμως λίγο μικρότερος σε σχέση με το 2006, χρονιά που είχε σημειωθεί ρεκόρ θανάτων, σύμφωνα με τον «Άτλαντα των Μεταναστών στην Ευρώπη».

Συνολικά περισσότεροι από 16.250 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους--από πνιγμό, ασφυξία, πείνα, το κρύο ή ακόμη αυτοκτονίες--στα ευρωπαϊκά σύνορα από τον Ιανουάριο του 1993 ως τον Μάρτιο του 2012, επισημαίνει η ίδια πηγή.

Στη διάρκεια των 20 αυτών ετών, σχεδόν 13.000 άνθρωποι εξαφανίστηκαν στη θάλασσα, περίπου 6.000 στον κόλπο της Σικελίας, 2.500 στα Στενά του Γιβραλτάρ και σχεδόν 3.000 στα ανοικτά των Κανάριων νησιών.

«Τα δασώδη σύνορα που χωρίζουν την Ουκρανία από την Πολωνία είναι ακόμη ένας θανατηφόρος άξονας», διευκρινίζεται στην έκθεση.

Ο απολογισμός των θυμάτων βασίζεται σε μια καταμέτρηση της οργάνωσης United against racism, με έδρα το Άμστερνταμ, σε άρθρα του Τύπου και πληροφορίες ανθρώπων επί τόπου.

Πρόκειται, σύμφωνα με την Migreurop, για «μια κατ' ελάχιστον παρουσίαση μιας εκατόμβης την οποία αγνοούμε», καθώς ο κατάλογος κυρίως όσων έχουν χάσει τη ζωή τους στη θάλασσα βασίζεται στην καταμέτρηση των σορών που ανασύρονται ή στις μαρτυρίες των επιζώντων και δεν περιλαμβάνει τους νεκρούς από πλοιάρια που εξαφανίζονται στα ανοικτά χωρίς επιζώντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου