Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

«Αντάρτικος» Δούρειος Ίππος της Ρουάντα στη Λ.Δ του Κονγκό

 
Άνδρες της ένοπλης οργάνωσης M23 εισέβαλαν στη Γκόμα τη μεγαλύτερη πόλη στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, με τις κυβερνητικές δυνάμεις αλλά και τις δυνάμεις του ΟΗΕ να αδυνατούν να τους σταματήσουν. Οι ένοπλοι κατέλαβαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες εισέβαλαν και στη Γκόμα. To tvxs.gr επικοινώνησε με την Ειρήνη Διαμαντοπούλου μέλος της ανθρωπιστικής Oxfam, η οποία βρίσκεται στη χώρα. Όπως σημείωσε πίσω από τις τελευταίες εξελίξεις βρίσκεται η Ρουάντα και η διαμάχη για την περιοχή Kivu, όπου βρίσκονται μεταλλεία.

Η βασική διαμάχη της Ρουάντα με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι για το Βόρειο Kivu, μια περιφέρεια στα σύνορα των δύο χωρών όπου υπάρχουν μεταλλεία, τονίζει και προσθέτει πως «όποιος έχει τον έλεγχο αυτής της περιοχής έχει και τα μεταλλεία».

Ωστόσο, όπως σημειώνει η κ. Διαμαντοπούλου, «δεν πρόκειται ποτέ αυτό να ειπωθεί ανοιχτά, αλλά όλοι το ξέρουν». «Εμείς το βλέπουμε καθημερινά, το ξέρουμε», επισημαίνει στο tvxs.gr. Ενδεικτικό αυτής της υποστήριξης είναι πως η M23 δεν είχε ιδιαίτερο εξοπλισμό και «μέσα σε μία νύχτα βρέθηκαν με βόμβες» ακόμα και γυαλιά νυχτερινής όρασης.

Ερωτηθείσα αν οι ένοπλες ομάδες, που αναπτύσσονται κατά καιρούς στην περιοχή, και ιδιαίτερα η M23, έχουν την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών απαντάει κατηγορηματικά: «Όχι, όχι, Βασικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για τρομοκράτες. Δεν έχουν κάποια ιδεολογία».

Όπως εξηγεί στο tvxs.gr, δίνοντας μια εικόνα της κατάστασης που επικρατεί, «λόγω της ανέχειας, όποιος έχει τα περισσότερα όπλα μπορεί να λεηλατήσει το γειτονικό χωριό». Επίσης αναφέρεται και στα «παιδομαζώματα» που κάνουν οι ένοπλες ομάδες. «Παίρνουν παιδιά κυρίως που μπαίνουν στην εφηβεία».

Οι αναλυτές αναφέρουν πως η M23 δεν έχει τη δύναμη να διατηρήσει υπό τον έλεγχο μια τόσο μεγάλη πόλη, όπως η Γκόμα και η κ. Διαμαντοπούλου εκτιμά πως πρόκειται κυρίως για έναν εκφοβισμό. «Λένε στην κυβέρνηση ‘δείτε τι μπορούμε να κάνουμε’».

«Αν πέσει η Γκόμα θα προκληθούν μια σειρά από προβλήματα», έχει δηλώσει ο Lambert Mende. «Η επόμενη πόλη μετά τη Γκόμα θα είναι το Μπουκάβου», εκτίμησε στο tvxs.gr η Ειρήνη Διαμαντοπούλου, η οποία μένει σε αυτήν την πόλη.

Σημειώνεται πως από τη Γκόμα έχουν αποχωρήσει όλοι οι ξένοι αλλά και ένας μεγάλος αριθμός ντόπιων, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει τις οικίες τους, βρίσκοντας προσωρινά καταφύγιο σε καταυλισμούς.

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Ρουάντα έχουν εμπλακεί σε δύο ένοπλες συγκρούσεις με την τελευταία να κρατάει έξι χρόνια και να ολοκληρώνεται το 2003. Σύμφωνα με το Al Jazeera, τη Δευτέρα οι δύο χώρες αλληλοκατηγορήθηκαν για επιθέσεις με όλμους στα σύνορα κοντά στη Γκόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου