Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Ιαπωνία: Μίζες σε μέλη της επιτροπής πυρηνικής ασφάλειας;

Μέλη της επιτροπής για την ασφάλεια των πυρηνικών εργοστασίων της Ιαπωνίας φέρονται να έχουν λάβει χρήματα από τις βιομηχανίες, σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα, ανοίγοντας ένα ακόμα κεφάλαιο στην πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα και εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την τήρηση των κανονισμών στα πυρηνικά εργοστάσια.
Τέσσερα από τα έξι μέλη της έχουν λάβει περίπου 500.000 δολάρια κατά τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια με διάφορες αιτιολογίες. Τα μέλη της επιτροπής υποχρεούνται να δηλώνουν τα οικονομικά τους στοιχεία και τα εισοδήματά τους.

Αν και η επιτροπή υποστηρίζει ότι δεν τίθεται θέμα από τα εν λόγω ποσά που εμφανίζονται στα οικονομικά στοιχεία των τεσσάρων μελών, καθώς όλα προέρχονται από νόμιμες συναλλαγές, πολλοί επισημαίνουν ότι πρόκειται για χρηματοδοτήσεις που έχουν ως στόχο την επιρροή των εταιρειών στην επιτροπή σχετικά με τους κανόνες ασφαλείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το RT, ο Akio Yamamoto καθηγητής του Πανεπιστημίου Negoya φέρεται να έχει λάβει 300.000 δολάρια από την Mitsubishi Heavy Industries Ltd, η οποία κατασκευάζει εξοπλισμό για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, ενώ ο Akira Yamaguchi καθηγητής του Πανεπιστημίου Osaka έλαβε 120.000 δολάρια από την ιαπωνική Atomic Power Co και ο Yutaka Abe καθηγητής του Πανεπιστημίου Tsukuba έχει λάβει 62.000 από οργανισμούς που έχουν σχέση με την πυρηνική βιομηχανία της Ιαπωνίας. Τέλος το τέταρτο μέλος που φέρεται να έχει πάρει χρήματα είναι ο ερευνητής Tomoyuki Sugiyama, όπου στο λογαριασμό του παρουσιάζονται 37.000 δολάρια από την Ιαπωνικό Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω επιτροπή (NRA) ιδρύθηκε στον απόηχο του πυρηνικού ατυχήματος στη Φουκουσίμα, που προκλήθηκε από το καταστροφικό τσουνάμι στην Ιαπωνία, και των μεγάλων διαδηλώσεων με αίτημα μια ανεξάρτητη αρχή για την ασφάλεια στην πυρηνική βιομηχανία.

Ο πρώην αρμόδιος φορέας (NISA), όπως γράφει το RT, κατηγορήθηκε για στενές οικονομικές σχέσεις με τις βιομηχανίες πυρηνικής ενέργειας, ωστόσο μέλη της νεοσύστατης επιτροπής, προέρχονται από τον NISA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου