Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Σε απεργία πείνας η Λεϊλά Ζάνα για τους Κούρδους κρατούμενους

Απεργία πείνας πραγματοποιεί από χθες η κουρδικής καταγωγής βουλευτής, Λεϊλά Ζάνα, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της σε εκατοντάδες κούρδους κρατουμένους στις τουρκικές φυλακές, οι οποίοι πραγματοποιούν απεργία πείνας τους τελευταίους δύο μήνες.
 Σύμφωνα με στενό της συνεργάτη, η Λεϊλά Ζάνα , 51 ετών, άρχισε απεργία πείνας επ΄αόριστον στο γραφείο της στο τουρκικό κοινοβούλιο, παρά την κακή κατάσταση της υγείας της.

Η Λεϊλά Ζάνα, η οποία τιμήθηκε το 1995 με το Βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πέρασε μια δεκαετία στη φυλακή (1994-2004) μαζί με τρεις ακόμα Κούρδους, πρώην βουλευτές, κατηγορούμενη για σχέσεις με το ΡΚΚ.

Το περασμένο Σάββατο, πέντε ακόμα βουλευτές, μέλη του φιλοκουρδικού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, άρχισαν απεργία πείνας, προκειμένου να στρέψουν την προσοχή στους περίπου 700 κούρδους κρατουμένους που αρνούνται να σιτιστούν από τις 12 Σεπτεμβρίου.

Χθες, η τουρκική κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο που επιτρέπει στους κούρδους κρατουμένους να απολογούνται στη μητρική τους γλώσσα για να σταματήσει αυτό το εκτεταμένο κύμα διαμαρτυρίας.

Από την πλευρά τους, οι απεργοί πείνας έκριναν «ανεπαρκή» την ενέργεια αυτή και ζήτησαν το τέλος της απομόνωσης του ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος εκτίει από το 1999 ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου