Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Επίσημο τουρκικό αίτημα για ΝΑΤΟϊκούς Patriot στη μεθόριο με τη Συρία

Επίσημο αίτημα για την ανάπτυξη πυραύλων Patriot στο έδαφός της υπέβαλε η Τουρκία, σαν προληπτική γραμμή άμυνας σε ενδεχόμενη επιθετική ενέργεια από τη Συρία. Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, η ανάπτυξη των συστοιχιών θα βελτιώσει τις δυνατότητες της τουρκικής αεράμυνας, ώστε να προστατευθεί ο πληθυσμός και το έδαφος της Τουρκίας.
 
Ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σημείωσε επίσης ότι το αίτημα της Τουρκίας θα συζητηθεί «χωρίς καθυστέρηση» και ότι η ανάπτυξη των Πάτριοτ θα συμβάλλει στην «αποκλιμάκωση της έντασης» στα νοτιοανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ.

Η ανάπτυξη των Patriot θα αποτελέσει μια πρώτη, έμμεση, ανάμειξη της Ατλαντικής Συμμαχίας στη συριακή σύγκρουση, 19 μήνες μετά την έναρξη της εξέγερσης.

Ο Ράσμουσεν επέμεινε ότι το τουρκικό αίτημα είναι «καθαρά αμυντικό» και δεν αντιπροσωπεύει ένα πρώτο βήμα προς τη δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων.

Οι συζητήσεις, που λαμβάνουν χώρα στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, θα πρέπει να επικεντρωθούν τώρα στην ανάπτυξη δύο επίγειων γερμανικών συστοιχιών πυραύλων Patriot που θα έχουν ως προορισμό να προστατεύσουν την τουρκική επικράτεια από ενδεχόμενες επιθέσεις με βαλλιστικούς πύραυλους από τη Συρία.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, μόνο η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν επαρκή ικανότητα για αυτό το είδος της επιχείρησης.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ, είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι η χώρα του θα εξετάσει το αίτημα με «ανοιχτό και αλληλέγγυο» τρόπο προς την Τουρκία. Ο γερμανικός στρατός μπορεί να δεσμεύσει έως και 170 στρατιώτες, αν αναπτύξει δύο συστοιχίες Patriot, σύμφωνα με το γερμανικό Τύπο.

Την Τετάρτη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε δήλωσε ότι κάλεσε τον Γερμανό πρεσβευτή στην Τουρκία να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα. «Θα ήταν σοβαρό λάθος εάν αρνούμασταν αμυντική στήριξη σε ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ σε μία στιγμή κατά την οποία το κράτος μέλος θεωρεί ότι είναι εκτεθειμένο σε επιθέσεις», ανέφερε.

Πύραυλοι Patriot έχουν ήδη αναπτυχθεί από χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Ολλανδία, στην Τουρκία το 1991 κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου, και πάλι το 2003 κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά του Ιράκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου