Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

760 στρατιώτες από τις χώρες της κεντρικής Αφρικής στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Οι χώρες της Κεντρικής Αφρικής άρχισαν να στέλνουν ενισχύσεις για να προστατεύσουν την κυβέρνηση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας από τους αντάρτες που ελέγχουν μεγάλο μέρος της χώρας και ζητούν την αποχώρηση του προέδρου Φρανσουά Bozizι αναφέρει η το γαλλικό πρακτορείο AFP.
Στρατιώτες από την Γκαμπόν, Κονγκό και το Καμερούν έχουν στείλει ήδη από 120 στρατιώτες και το Τσάντ 400 στρατιώτες δημιουργώντας την πολυεθνική αφρικανική ειρηνευτική δύναμη FOMAC με σκοπό να αντιπαραταχθούν στην κομβική πόλη Damara της χώρας , σύμφωνα με πηγή του FOMAC.
Η πόλη Damara είναι η τελευταία στρατηγική πόλη πριν την πρωτεύουσα Bangui και εάν οι αντάρτες καταφέρουν να εισέλθουν σε αυτήν θα απέχουν μόνο 160 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με αξιωματικό της αφρικανικής ειρηνευτικής δύναμης αναμένονται ακόμα 760 στρατιώτες των χωρών μελών της περιοχής.
Η ειρηνευτική δύναμη FOMAC ιδρύθηκε το 2008 από την Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Κεντρικής Αφρικής (CEEAC), σε μια προσπάθεια να σταθεροποιηθεί η πολιτικοκοινωνική κατάσταση στην στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, μια χώρα διαχρονικά ασταθής αποτελούμενη από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους με μακρά ιστορία πραξικοπημάτων και εξεγέρσεων.
Από την άλλη πλευρά η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Victoria Nuland δήλωσε «Καλούμε την συμμαχία των ανταρτών να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και τις κινήσεις προς την πρωτεύουσα. Καλούμε επίσης τους αντάρτες να εξασφαλίσουν την ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού."
Η viktoria Nuland δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον κάλεσε την κυβέρνηση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας να εξασφαλίσει και αυτή ότι τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας θα σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διακατέχονται από βαθιά ανησυχία του για τις "συλλήψεις και εξαφανίσεις εκατοντάδων ατόμων που είναι μέλη των εθνικών ομάδων και έχουν δεσμούς με την συμμαχία των ανταρτών Seleka".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου