Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Περίεργοι θάνατοι, κίνδυνος από το απεμπλουτισμένο ουράνιο ή πολύς θόρυβος για το τίποτα;

Σάλο προκάλεσαν σε αρκετές ΝΑΤΟϊκές χώρες οι αποκαλύψεις για τα κρούσματα λευχαιμίας και τους «περίεργους» θανάτους στρατιωτών που είχαν υπηρετήσει στα Βαλκάνια. Η Συμμαχία σύστησε ειδική ιατρική επιτροπή για τη διερεύνηση του ζητήματος, αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα -όπως και ο ΠΟΥ- ότι τα κρούσματα δεν έχουν σχέση με τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, τα οποία αποδεδειγμένα χρησιμοποιήθηκαν στους βομβαρδισμούς του Κοσσυφοπεδίου και αλλού.

Αρκετές χώρες που είχαν αποστείλει στρατεύματα στα Βαλκάνια (Βοσνία και Κόσοβο) διέταξαν τη διεξαγωγή ιατρικών ελέγχων στο προσωπικό που υπηρετεί εκεί.
Τα αποτελέσματα ήταν κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά, με αποτέλεσμα οι περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να ζητήσουν άμεσες εξηγήσεις και πλήρη διαλεύκανση του ζητήματος από το ΝΑΤΟ.

Από την πρώτη στιγμή η Συμμαχία επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα: δεν υπάρχει, δηλώνουν, κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τη χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου, τα οποία όμως -παραδέχεται ο Τζορτζ Ρόμπερτσον- χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον στους βομβαρδισμούς στο Κόσοβο.

Από την πρώτη στιγμή, ο Τζορτζ Ρόμπερτσον διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το απεμπλουτισμένο ουράνιο
Από την πρώτη στιγμή, ο Τζορτζ Ρόμπερτσον διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το απεμπλουτισμένο ουράνιο

Εμφανής ήταν πάντως η διχογνωμία μεταξύ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. ΗΠΑ και Βρετανία υποστήριξαν κατηγορηματικά ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ελλάδα πρότειναν ως πρώτο άμεσο μέτρο την επιβολή προσωρινής απαγόρευσης της χρήσης βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου -μια πρόταση που απερρίφθη όμως από τη Συμμαχία.
Το ΝΑΤΟ δέχτηκε τελικά μόνο τη σύσταση ειδικής ιατρικής επιτροπής που θα ασχοληθεί με το όλο θέμα. Εν τω μεταξύ, τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Συμμαχία γνώριζε για τους κινδύνους από την έκθεση σε απεμπλουτισμένο ουράνιο πολύ πριν από τους βομβαρδισμούς στο Κόσοβο και είχε δώσει σχετικές οδηγίες στα στρατεύματα.

Τελικά, οι έρευνες που διεξήχθησαν στη Βοσνία και το Κόσοβο από εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν έδειξαν να υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα κρούσματα καρκίνων και την έκθεση του οργανισμού σε απεμπλουτισμένο ουράνιο, με αποτέλεσμα η υπόθεση του «συνδρόμου των Βαλκανίων» να τεθεί οριστικά(;) στο αρχείο.

B.T.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου