Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

ΓΡΑΜΜΑ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 616 Μ/Κ ΤΠ (ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ) «ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΟΥ ΠΑΛΙΚΑΡΙΟΥ ΠΟΥ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ…»



Είμαστε οι συνάδελφοι του άτυχου παλικαριού που αυτοκτόνησε στο 616 Μ/Κ ΤΠ. Αν και δεν έχουμε συνέλθει ακόμη από το σοκ, θα προσπαθήσουμε να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά γιατί ακούγονται πολλές ανακρίβειες και ψέματα. Ψέματα για τη συγκάλυψη ευθυνών και συνθηκών - ψέματα που σπιλώνουν ανθρώπους και μνήμες.
Όλα έγιναν στη χθεσινή σκοπιά, που τυπικά θεωρείται διπλοσκοπιά. Αυτό ανέφερε, εξάλλου, και η ανακοίνωση του ΓΕΣ. Η αλήθεια είναι ότι οι δύο σκοποί καλύπτουν μεγάλη απόσταση και δεν βρίσκονται σχεδόν ποτέ μαζί. Αλήθεια, η επίσημη δικαιολόγηση αυτού του μέτρου (διπλοσκοπιές), που αυξάνει κατακόρυφα τις υπηρεσίες και μειώνει τις εξόδους, από το ΓΕΣ, δεν ήταν ότι «με δύο στρατιώτες, προσέχει ο ένας τον άλλο»;
Ο Κίμωνας είχε το χρόνο να σχεδιάσει και να εκτελέσει την αυτοκτονία. Φώναξε πως πάει να βάλει υπογραφές και στάθηκε πίσω από ένα Στάγιερ. Έβγαλε τα αβολίδοτα και τοποθέτησε μια κανονική σφαίρα. Έβγαλε την κάνη κάτω από το αλεξίθραυστο και τράβηξε την σκανδάλη. Ο άλλος σκοπός τρομαγμένος δεν πλησίασε αμέσως και τηλεφώνησε στον αξιωματικό υπηρεσίας…

 Το πρωί ήρθαν στο στρατόπεδο στρατονομίες, ταξίαρχοι, ψυχολόγοι κτλ. Εμείς μεταφερθήκαμε στο πεδίο βολής, όπου συνεχίζουμε το πρόγραμμα της εκπαίδευσης σαν να μην τρέχει τίποτα… Όπως όμως μαθαίνουμε, τώρα με αφορμή αυτό το τραγικό γεγονός, έτσι ήταν συνήθως στο 616 και σ’ άλλα στρατόπεδα σαν αυτό. Είναι φανερό ότι δεν μας ήθελαν μέσα στα πόδια τους. Είναι φανερό ότι, γι’ αυτούς, εμείς πρέπει «να κάνουμε τη δουλειά μας», ασχέτως αν αυτή «η δουλειά» κόστισε τη ζωή του συναδέλφου και φίλου μας…
Το πρώτο πράγμα που σχολιάσαμε στις συζητήσεις μας ήταν η ψυχολογική υποστήριξη που έρχεται μετά θάνατο… Όλος αυτός ο μηχανισμός δεν έχει καμία σχέση με την ουσία των ψυχολογικών προβλημάτων και τη βοήθεια που μπορεί να δοθεί πριν το κακό. Πρόκειται για ένα ατελείωτο παζάρι απαλλαγών και διευκολύνσεων με αποκλειστικά βυσματικά κριτήρια. Θα αρχίσουν πάλι να μας ρωτάνε αν είμαστε καλά, να μας λένε να μη φοβόμαστε να μιλάμε για τα προβλήματα μας και διάφορα τετριμμένα, μέχρι να ξεχαστεί το ζήτημα και να επανέλθει η καθημερινότητα του στρατοπέδου.
Ποια είναι όμως αυτή η πραγματικότητα; Είναι γνωστό σε όλους ότι το 616 Μ/Κ ΤΠ είναι μαύρο στρατόπεδο. Δεν έλειψαν ούτε στο πρόσφατο παρελθόν οι καταγγελίες. Τα ΣΠΕΝ: εξοντωτικά. Ο φόβος της ποινής: διαρκώς πάνω από τα κεφάλια μας. Ποινές :συνήθως υπερβολικές που σε κρατάνε αρκετές μέρες μέσα στο στρατόπεδο. Επιπλέον, δεν έχουν να παινευτούν ούτε για τις συνθήκες που επικρατούν. Η διαταγή να ανάβουν μόνο 4 ώρες τα καλοριφέρ την ημέρα σημαίνει ουσιαστικά παγωμένοι θάλαμοι.
Πρόσφατα μάθαμε για το αμετάθετο των μονάδων του Έβρου. Στην άλλη άκρη της Ελλάδας, στις πιο δυσμενείς μεταθέσεις, ελπίζαμε τουλάχιστον στην επιβράβευση της επιστροφής. Όλη μας η ψυχολογία έχει χτιστεί γύρω από αυτό. Είναι μια αδικία που δεν χωνεύεται εύκολα.
Ο Κίμωνας ήταν κλειστός χαρακτήρας και πολύ τυπικός στις υποχρεώσεις του. Ήταν, όμως, κι ένας ευαίσθητος άνθρωπος. Ξέρετε, από αυτούς που εκτός στρατού θεωρούνται φυσιολογικοί. Ο στρατός, όμως, είναι άλλο… Σ’ αυτό το στρατόπεδο (κολλέγιο, ε;…) φαινόταν ότι δεν μπορούσε να διαχειριστεί εύκολα το άγχος και την πίεση.
Μην ξεχνάμε ότι σχεδόν όλος ο Έβρος είναι ένα στρατόπεδο. Ακόμη και στις εξόδους δύσκολα ηρεμείς κι ανανεώνεσαι. Είναι ένα περιβάλλον εγκλεισμού που σε στρεσάρει διαρκώς και σου μεγεθύνει τα προβλήματα που έχεις στο κεφάλι σου.
Κε ταξίαρχε, Ν. Μανωλάκο, είναι ντροπή να μιλάτε για δήθεν προσωπικά-«γκομενικά» προβλήματα. Δεν είναι η πρώτη φορά και δυστυχώς δεν θα είναι και η τελευταία. Ξέρετε την αιτία του κακού, αλλά μάλλον είστε κομμάτι της.




ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

6932 955437

http://diktiospartakos.blogspot.gr

15 σχόλια:

  1. ΕΑΝ ΒΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΛΕΝΕ ΚΙΜΩΝΑ ΠΕΣΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΣΕ ΕΜΕΝΑ!!!!ΨΕΥΔΕΣΤΕ 10 ΜΕΡΕΣ ΕΙΧΕ ΠΟΤΕ ΠΡΟΛΑΒΕ ΝΑ ΤΟΝ ΠΙΕΣΟΥΝ ΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΕΠΟΠ ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΚΑΝΑΤΕ ΕΣΕΙΣ Η ΦΑΝΤΑΡΟΙ Η ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτον, μάθε να γράφεις σαν άνθρωπος στρατόκαυλε. Δεύτερον, η ψυχολογία του οπλίτη από τον εγκλεισμό, τις άθλιες συνθήκες, τις ταπεινώσεις και την αποδόμηση της προσωπικότητας φτάνει στο ναδίρ. Δεν χρειάζονται δέκα μερες, αλλά μόνο μία ώστε ένας άνθρωπος να σακατευτεί ψυχολογικά από το σαδισμό των καραβανάδων και τον παραλογισμό της αρρωστημένης θητείας. Τυρόβλαχε!

      Διαγραφή
    2. Αυτοκτόνησε φαντάρος στη σκοπιά

      http://antapocrisis.gr/index.php/2012-04-24-18-44-54/item/656-kimonas

      Με σοκ και πόνο πληροφορηθήκαμε ότι σήμερα τα ξημερώματα, την ώρα της σκοπιάς του, αυτοκτόνησε ο σ. Κίμωνας Καρολίδης στο 616 τάγμα πεζικού στο Νεοχώρι Ορεστιάδας, όπου υπηρετούσε τη θητεία του.
      Είχε γεννηθεί το 1985 και ήταν παιδί φτωχής, λαϊκής οικογένειας από την Νάουσα. Μεγάλωσε με την μητέρα του, με όλες τις δυσκολίες μιας μονογονεϊκής οικογένειας με πενιχρό εισόδημα, καλλιεργώντας όμως ένα σπάνιο ήθος. Δύο χρόνια μετά την είσοδο του στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού στη Θεσσαλονίκη, άφησε τα καράβια και πέρασε στο ΤΕΙ Αθήνας στο τμήμα Τοπογράφων. Πρόσφατα, πριν καταταγεί, είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του και περίμενε την ορκωμοσία του.
      Από νεαρή ηλικία εντάχθηκε στην κομμουνιστική αριστερά, στην αρχή στην ΚΟΕ και από τις αρχές του 2012 στην ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Συμμετείχε σε όλους τους μεγάλους λαϊκούς και νεολαιίστικους αγώνες. Στο κίνημα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, στρατεύτηκε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα και στους αγώνες για το άρθρο 16, όντας μέλος της Αριστερής Ενότητας. Συμμετείχε καθημερινά και αδιάλειπτα στους αντιμνημονιακούς αγώνες της τελευταίας περιόδου, στις πλατείες, στις παρελάσεις. Πάντα μπροστά, ανθεκτικός στα δακρυγόνα, με απλωμένο το χέρι στο διπλανό του. Ευαίσθητος, λιγομίλητος, εργατικός, αποφασιστικός. Όποιος τον γνώρισε θα τον θυμάται για το ανεξάντλητο φιλότιμό του, για την ευρύχωρη καρδιά του.
      Η θλίψη είναι ανείπωτη και τα ερωτηματικά είναι μεγάλα για τις συνθήκες που οδήγησαν στην αυτοκτονία του. Του περίσσεψε η γενναιότητα, του τέλειωσε η ελπίδα. Η κίνηση απελπισίας ενός νέου ανθρώπου, ενός συντρόφου και αγωνιστή, μας γεμίζει πόνο και οργή. Για τη θητεία που για τόσους και τόσους νέους είναι το τέρμα της ζωής τους. Για την κοινωνική και προσωπική απόγνωση που σκορπά ένα σύστημα που τρώει τα παιδιά του.

      Κίμωνα θα σε θυμόμαστε. Η εικόνα σου θα μείνει πάντα χαραγμένη στο μυαλό και την καρδιά μας, γιατί ήσουν πάντα μαζί μας. Χαρούμενος ή σκυθρωπός, προβληματισμένος ή αποφασισμένος, ήσουν πάντα εκεί. Θα συνεχίσουμε τους αγώνες που ξεκινήσαμε μαζί. Για ένα καλύτερο αύριο. Για μια κοινωνία όπως την ονειρευόσουν.

      Καλό ταξίδι, σύντροφε.

      Διαγραφή
  2. Τα παραπάνω είναι αλήθεια σε σχέση με τις σκοπιές.Τα βιώνουμε και στα υπόλοιπα στρατόπεδα της 3ης Μ/κ ταξιαρχίας. Δηλαδή ο ένας σκοπός απέχει από τον άλλον μεγάλη απόσταση με εντολή του ταξίαρχου.Σχετικά με το 616 αν κάποιος δεν πιστεύει όσο αναγράφονται στα άρθρα ας αναζητήσει πόσες αναβολές έχουν πάρει στρατιώτες πό την συγκεκριμένη μονάδα μόνο το τελευταίο εξάμηνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ήδη έπρεπε,εφόσον υπάρχουν τέτοια τραγικά γεγονότα ,να ερευνηθεί το θέμα των συνθηκών στο στρατόπεδο αυτό... ντροπή των υπευθύνων,ΝΤΡΟΠΗ,...στο απυρόβλητο οι υπεύθυνοι πάντα στο στρατό...σα δεν ντρεπόμαστε να έχουμε απώλειες νέων ανθρώπων σε καιρό ειρήνης...

      Διαγραφή
  3. Re mpoufou oloi kai koloflwroi se olh h parame8orios einai skata kai einai skata gt to ka8e flwraki vazei ton patera tou na steisei kolo se kana vouleuth mpas kai parei o gios tou meta8esh konta sto spiti na ton taizh h poutana h mana tou me apotelesma na mhn epandrononte swsta ta tagmata hmoun se mhxanokinito sthn lhmno me 4 loxous kai eimastan sthn kalhterh parwntes 25 fantaroi en olighs 1 exodouxos thn hmera otan parousiastike h seira mou hmastan 40 atoma 3 mhnes argotera eixame meinoi oi 15 oi alla spitakia tous.Alla oti provlimata kai na exeis to pan einai na kaneis kales parees kai polh upomonh einai dokimasia kai 8a perash 20 meres kentro 15 adeia 16 tap 6 mhnes gamw ena koloerasmus einai tpt dld, h autoktonia einai aparadekth kai einai mono gia dhlous .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπηρετισα 5 μηνες στο 616 1ο λοχο μια χαρα τα καταφερα και ειμουν μονο 18 χρονων μεταβικα στο σταδιο οπου εγινα αντρας
    ειχα χασει προσφατα τον πατερα μου και ειχα ψυχολογηκη βοηθεια απο το ταγμα!!!

    Ειναι στο νου του καθενος να μπορει να αντιληφθει καπια πραγματα φταει βεβαιος και η παιδεια αλλα εχουμαι ευθηνη των πραξεων μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. filaraki kai egw 5 mines sto 616 kai tous 3 apo aftous tous mines epi Fwtara! egw imoun ston 3o loxo... kai distixos to stratopedo itan gamiseta ama den isoun dinatos xaraktiras!

      Διαγραφή
  5. λοιπον παιδια επιδει ξερω τιν κατασταση καλα... κανωνικα οι σκοποι πρεπει να ειναι μαζι..... γιαυτο κ λεγετε 2πλοσκοπια....αλλα εκει ο ενας παει να ελενξει μονος του κ ο αλλος τον περιμενει... αν τους λεγανε να ειναι μαζι θα ηταν μαζι... αλλα οι μεγαλοι παντα εχουν δικιο κ δεν μπωρεισ να πεισ κ τιποτα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. anavoun tous kaystires 1 vra to vradi sto 616 k exoyme pagwsei... ston evro eimaste oxi stin kriti.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 1 μηνα εχω που εφυγα απο το συγκεκριμενο ταγμα..ουτε μας πεδεωαν ποτε ουτε μας διελυσαν στην εκπαιδευση...μην ακουω βλακειεσ..μεσα σε 10 μερες το παιδι δν πιστευω να ειχε κακομεταχειριστει...τα καψωνια στους νεους δεν ισχυον και ισα ισα τα στελεχη σε βοηθανε.και λογικο ειναι να εχεισ λιγους εξωδουχους αν ολοι βαζουν βισμα να φυγουν απο τον εβρο..και σιγα τι ειναι ο εβρος..ημουν στο δευτερο λοχο και δεν ημασταν ποτε πανω απο 10 ατομα..μια χαρα εφυγα απο εκει..και με πολλες καλες αναμνησεις να πω την αληθεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ante re paixtoura...2os loxos gia panta...fidiasmaaaa

      Διαγραφή
    2. 3ος λοχος 97 Γ ΕΣΣΟ μια χαρα ειτανε στο 616 λιγο καψονακι λιγο αγγαρια λιγο σκοπια καλλη παρεα και η 10 μηνες περασαν τελεια ολα ειναι μες στο προγραμα 3 μηνες να παρης αδεια μια χαρα ειτανε μα πας φανταρος ρε λουλες δεν πας διακοπες

      Διαγραφή
  8. Όλα είναι όπως θα τα δει ο καθένας, τι θέματα άλλα έχει κλπ. Σίγουρα η απομάκρυνση από τους ανθρώπους που αγαπάς, η απομόνωση, η συναναστροφή με άγνωστους ανθρώπους παίζουν μεγάλο ρόλο. Για να μην αναφέρουμε το μεγαλύτερο θέμα: τους παλιούς που πάντα νομίζουν ότι είναι ταξιάρχοι. Έκανα το 97 (Γενάρη - Αύγουστο) Νεοχώρι στο διπλανό στρατόπεδο από το 616 (νομίζω τώρα έχει κλείσει). Επειδή κάποιος είπε για συνθήκες να αναφέρω μόνο ότι το μέσο θέρμανσης ήταν οι ξυλόσομπες (ακόμα και αυτές άναβαν ελάχιστες ώρες) και τα μπάνια που ήταν σε άλλο κτίριο εκτός θαλάμων. Αυτό που χρειάζεται είναι υπομονή, υπομονή και υπομονή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Απολύθηκα το 2011 από εκεί. Ήμουν εκεί 8,5 μήνες και δεν έχω να θυμηθώ παρά ελάχιστα καλά πράγματα. Οι υπηρεσίες ήταν πολύ καλά , όλα τα υπόλοιπα ήταν το πρόβλημα...και κυρίως ο τότε διοικητής. Απλά έπαιζαν με τις ψυχολογικές αντοχές μας. Σπάσιμο ψυχολογίας από το ξημέρωμα ως το βράδυ που θα ξάπλωνες. Οι τις 2010 Β ΕΣΣΟ ξέρουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή