Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΗΠΑ-Ε.Ε. ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ

The biometric security solution that keeps on beatingΟ κοινοβουλευτικός ολοκληρωτισμός δείχνει τα δόντια του. Πλέον ο καπιταλισμός απαιτεί και επιβάλλει την απόλυτη χειραγώγηση-έλεγχο-παρακολούθηση-καταγραφή του κόσμου της εργασίας. Σε περιβάλλον κρίσης και προκειμένου να ξεπεραστεί αυτή αλλά και να χαραχθεί ο νέος γύρος καπιταλιστικής κερδοφορίας, ο καπιταλιστικός κόσμος ανταγωνίζεται πως θα επιβληθουν οι χειρότεροι όροι εκμετάλλευσης και καταπίεσης του εργατικού δυναμικού. Δε πρόκειται για επιστροφή σε κανένα εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα, αλλά για την αυγή της Νέας Παγκόσμιας Καπιταλιστικής Ιμπεριαλιστικής Τάξης, που ενσωματώνοντας όλες τις τεχνολογικές-επιστημονικές δυνατότητες της εποχής, εντείνει τον ταξικό πόλεμο καταργώντας εργασιακά δικαιώματα και λαικές ελευθερίες, μετατρέποντας σε σύγχρονες γαλέρες τους εργασιακούς χώρους. Εξορμώντας κατά του κόσμου της εργασίας με «πατριωτικούς νόμους-τρομονόμους-ευρωτρομονόμους», που εντάσσονται στον παγκόσμιο πόλεμο τρομοκράτησης μας.

Από αυτή την σκοπιά επομένως παρακολουθούμε την αρθρογραφία που καταγράφει τις εξελίξεις στις ΗΠΑ. Πρόσφατα δύο γερουσιαστές συναντήθηκαν με τον Barack Obama, προωθώντας την καθιέρωση μίας νέας εθνικής βιομετρικής ταυτότητας η οποία θα εξαναγκάζει τους εργαζόμενους να υποβάλλονται σε σάρωση και καταχώρηση των προσωπικών τους δεδομένων: είτε μέσω δακτυλικών αποτυπωμάτων είτε μέσω σάρωσης της ίριδας του οφθαλμού.. Όποιοι εργαζόμενοι αρνηθούν να συμμορφωθούν με αυτό το νέο καθεστώς πλήρους παρακολούθησης, ενδέχεται να απολύονται αυτομάτως.
Το πρόγραμμα θα λάβει την ονομασία "Believe System," ακρωνύμιο των αγγλικών όρων Biometric Enrollment, Locally stored Information and Electronic Verification of Employment -- Βιομετρική Ένταξη, Τοπικά Αποθηκευμένες Πληροφορίες και Ηλεκτρονική Διακρίβωση Απασχόλησης. Η κάρτα ταυτότητας θα περιέχει ένα κρυπτογραφημένο ψηφιακό κώδικα-"κλειδί" ο οποίος θα πρέπει να συνταιριάζει με τις βάσεις δεδομένων πρόσβασης στους χώρους εργασίας. Ένα τσιπ με μικροεπεξεργαστή που θα περιέχεται στην κάρτα θα αποθηκεύει τα βιομετρικά στοιχεία του εργαζόμενου. Ο εργαζόμενος θα πρέπει να έχει πάντα μαζί του την βιομετρική κάρτα προσωπικών στοιχείων, ενώ ο εργοδότης θα είναι υποχρεωμένος να διενεργεί σχετικό έλεγχο σάρωσης της κάρτας αυτής. (σ.σ. pentapostagma.gr γεγονός που οδηγεί στο υποχρεωτικό τσιπάρισμα όλων των εργαζομένων). Έπειτα από την συνάντηση με τον Πρόεδρο των Η.Π.Α, το πλάνο θεωρήθηκε πολλά υποσχόμενο, και αναμένεται πλέον να τεθεί προς ψήφιση το ανάλογο νομοσχέδιο. Ουσιαστικά, το συγκεκριμένο σύστημα βιομετρικής ανίχνευσης και παρακολούθησης θα υποχρεώνει τους εργοδότες να αρνηθούν την εργασία σε όσους δεν "ταιριάζουν" με τα στοιχεία της υπάρχουσας βάσης δεδομένων.
Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» για 10 εκατομμύρια ΈλληνεςΤο δημοσίευμα όμως του Ριζοσπάστη (Κυριακή 10 Ιανουρίου 2010) με τίτλο «ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ» αποδεικνύει ότι οι ολοκληρωτικές αυτές πρακτικές του αστικού κόσμου εις βάρος των δυνάμεων της εργασίας ήδη έχουν περάσει και στην άλλη ακτή του Ατλαντικού και εφαρμόζονται στην Ευρωαπική Ενωση των καπιταλιστικών και ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.
«Το φακέλωμα μιας ολόκληρης κοινωνίας και συγκεκριμένα των εργαζομένων αποκτά στη Γερμανία, την εμπροσθοφυλακή της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, ακόμα πιο ...εξελιγμένη μορφή. Από την πρώτη του χρόνου μπαίνει σε λειτουργία μια τεράστια βάση δεδομένων με προσωπικά στοιχεία 40 εκατομμυρίων εργαζομένων. Τα στοιχεία που θα δίνουν οι εργοδότες, φακελώνοντας όλους τους εργαζομένους τους, με αναλυτικά ερωτηματολόγια, που θα παραδίδονται σε έναν κεντρικό υπολογιστή ονόματι ELENA (από τα αρχικά των λέξεων Elektronischer Entgeltnaschweis), στον οποίο θα συγκεντρώνονται κάθε είδους πληροφορίες. Από μισθολογικά στοιχεία, απουσίες από την εργασία, ασθένειες, συμμετοχή σε απεργιακές κινητοποιήσεις και λοιπή δραστηριότητα μέσα στο χώρο δουλειάς, πιθανές παρατηρήσεις ή πειθαρχικές κυρώσεις που έχουν δεχθεί οι εργαζόμενοι και φυσικά και η συνδικαλιστική δράση, κάτι που έχει μεγάλη σημασία ιδιαίτερα στη σημερινή περίοδο καπιταλιστικής κρίσης. Αυτές οι πληροφορίες για 40 εκατομμύρια εργαζόμενους θα έχουν εκτός των άλλων και την εξής λειτουργία: Θα συνεκτιμώνται για να «πέσει μαχαίρι» σε επιδόματα που ενδέχεται να ζητήσουν κάποιοι εργαζόμενοι. Ετσι από το 2012 οι λεγόμενες γερμανικές υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, που έτσι και αλλιώς έχουν πετσοκοφτεί τα προηγούμενα χρόνια επί σοσιαλδημοκρατικών και χριστιανοδημοκρατικών κυβερνήσεων ή κυβερνήσεων συνεργασίας τους, θα μπορούν να αποκλείουν εργαζόμενους.
Ο διακηρυγμένος στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι «να περιοριστεί η γραφειοκρατία και να αποφεύγονται οι απάτες στη χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας, φτώχειας και άλλων». Η πραγματική επιδίωξη είναι να εξασφαλίσουν να μην μπορεί κανείς να σηκώσει κεφάλι για να περνάνε απρόσκοπτα όλα τα αντιλαϊκά μέτρα. Το δρόμο για αυτό το εξελιγμένο φακέλωμα είχε ανοίξει το 2002 η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Σρέντερ σε συνεργασία με τους «Πράσινους» του Γιόσκα Φίσερ και συνέχισαν όλες οι κυβερνήσεις όποιας παραλλαγής, συμπεριλαμβανομένων και των λεγόμενων «αριστερών» όπως η τοπική κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατών - Λίκνε (Αριστερά) στο Βερολίνο».
Διαβάζοντας κανείς τα παραπάνω θα αρχίσει να αναρωτιέται; «βρε τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει;»
Στο δημοσίευμα του Νewsit.grμε τίτλο «Το γραπτό τεστ στο Δημόσιο - Αξιολόγηση και φακέλωμα για όλους τους υπαλλήλους» διαβάζουμε: Η διαδικασία θα ξεκινήσει τον Μάρτιο. Το σχέδιο των Γάλλων συμβούλων  προβλέπει γραπτές εξετάσεις 80 ως 100 ερωτήσεων, αλλά και συνέντευξη, όπου θα καταγράφεται το  προφιλ του κάθε υπαλλήλου του Δημοσίου. Σημειώνεται ότι «θα ληφθούν υπόψη όλα τα προσόντα του κάθε υπαλλήλου, σπουδές, επιμόρφωση, σεμινάρια κλπ. Οι ειδικές γνώσεις σε τεχνολογίες και διαχείριση έργων. Η εμπειρία πάνω στο αντικείμενο, αλλά και η γενικότερη εικόνα και η συμπεριφορά κάθε υπαλλήλου. Απ' όλα αυτά θα δημιουργηθεί ένας φάκελος ανά εργαζόμενο, ο οποίος θα ανανεώνεται ανά τακτά διαστήματα καθώς η αξιολόγηση επίσης θα επαναλαμβάνεται σε βάθος χρόνου. Η αποτυχία του εργαζόμενου στο τεστ και τη γενικότερη αξιολόγηση θα σημαίνει και το πέρασμά του σε καθεστώς διαθεσιμότητας, η οποία μπορεί να σημάνει ακόμη και απόλυση σε βάθος χρόνου.
Ήδη οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των δημοσίων υπαλλήλων επισημαίνουν ότι «Το διακύβευμα, στην παρούσα συγκυρία, από την εφαρμογή ενός συστήματος αξιολόγησης στο Δημόσιο, είναι οι απολύσεις και η συγκράτηση σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα του μισθολογικού κόστους»! Σε σειρά κινητοποιήσεων κατά των σχεδίων του υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και το νέο πειθαρχικό δίκαιο αποφάσισαν να προχωρήσουν από κοινού η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), με στόχο να μην περάσουν αλλά και  να ακυρωθούν στην πράξη τα σχέδια της κυβέρνησης». ΔΟΕ και ΟΛΜΕ ζητούν μεταξύ άλλων σίτιση για τους μαθητές που πεινάνε, πετρέλαιο για τα σχολεία, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών, ενώ τάσσονται κατά του «αυταρχικού», όπως το χαρακτηρίζουν, Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση, καθώς και κατά του βαθμολογίου – μισθολογίου. Ζητούν επίσης αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις των εκπαιδευτικών.
Η πάλη για τα σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα και τις λαικές ελευθερίες είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον αγώνα του κόσμου της εργασίας για την ανατροπή του συνόλου της ταξικής κυβερνητικής πολιτικής και των Μνημονίων Ε.Ε.-ΔΝΤ, για την αντικαπιταλιστική αποδέσμευση από την Ε.Ε., το ΕΥΡΩ και το ΝΑΤΟ.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437
Diktiospartakos.blogspot.com   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου