Συγκλονισμένη η ανθρωπότητα παρακολουθεί την καθημερινή σφαγή του λαού της Συρίας. Οι καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας επιρρίπτουν ευθύνες για εγκλήματα εις βάρος αμάχων και στις δύο πλευρές και καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παραπέμψει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττουν. «Πόσοι άμαχοι πρέπει ακόμα να πεθάνουν προτού το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να παραπέμψει την υπόθεση στον εισαγγελέα του ΔΠΔ, ώστε να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι των φρικτών αυτών εγκλημάτων;» αναρωτιέται η Ανν Χάρισον, αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας και αρμόδια για τη Μέση Ανατολή.
Και συνεχίζει το σχετικό δημοσίευμα: «Την ίδια ώρα που οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις διαπράττουν την πλειοψηφία των εγκλημάτων πολέμου και άλλες κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η έρευνά μας δείχνει πως υπάρχει κλιμάκωση των παραβιάσεων και από τις ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης. Αν δεν γίνει κάτι υπάρχει κίνδυνος οι πρακτικές αυτές να εντείνονται ακόμα περισσότερο. Είναι επιτακτική ανάγκη, όσοι εμπλέκονται να γνωρίζουν πως θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους», επισημαίνει.
Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι
έχουν χάσει τη ζωή τους στα δύο χρόνια των αιματηρών συγκρούσεων, σύμφωνα με
τον ΟΗΕ. Για τους πρόσφυγες της Συρίας που έχουν φτάσει το ένα εκατομμύριο,
αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε στο Associated Press, πως αυξήθηκε ο αριθμός σε μία
μόνο εβδομάδα, την τελευταία, πάνω από 10%.
ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟΣ Ο ΕΝΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ Η
ΑΙΤΙΑ
Η Συρία αποτελεί πεδίο σύγκρουσης
τεράστιων ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Όπου δρουν ανοικτά περιφερειακοί
ιμπεριαλιστικοί παίχτες όπως το Ισραήλ, η Τουρκία και το Ιράν. Με κατεγραμμένη
την συμμαχία-συνεργασία ακραίων μουσούλμανων μαχητών-που σε κάθε άλλη περίπτωση
η Δύση θα χαρακτήριζε και αντιμετώπιζε ως τρομοκράτες- με τις δυτικές μυστικές
υπηρεσίες, τις ειδικές δυνάμεις τους και τους ιδιωτικούς στρατούς τους. Με
παρανομαστή όμως την σύγκρουση του καθεστώτος Άσαντ με τον ίδιο τον λαό της
Συρίας στη δίχρονη εξέγερση του -βυθισμένος και ο ίδιος σε ανυπέρβλητες πλέον
ταξικές-εθνοτικές-θρησκευτικές αντιθέσεις και διαιρέσεις.
| Η βομβαρδισμένη γειτονιά Μπάμπα Αμρ, στη πόλη Χομς, στις 2 Μαΐου 2012 . (Φωτογραφία: Joseph Aid/AFP/Getty Images) |
Φτάνει από ότι δείχνουν οι τελευταίες
εξαλίξεις η κορύφωση του δράματος. Η άσκηση των Ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα
ελληνικά χωρικά ύδατα εκτιμήθηκε από πολλούς ως πρόβα τζενεράλε για την
ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Συρία, που ολοένα πλησιάζει. Αυτό δείχνει και η
τελευταία προπαγανδιστικού χαρακτήρα εκστρατρεία του Ισράηλ, που ακολουθεί τις
αεροπορικές του επιθέσεις στη Συρία και την κλιμάκωση της πολεμικής σύγκρουσης
στα υψίπεδα του Γκολάν. Ο επικεφαλής της ισραηλινής στρατιωτικής κατασκοπείας
υποστράτηγος Αβίβ Κοχαβί δήλωσε ότι οι υφιστάμενοί του εντόπισαν σημάδια
προετοιμασίας των συριακών χημικών όπλων για χρήση. Την ίδια στιγμή ο
υποστράτηγος επεσήμανε ότι η τελική εντολή για τη χρήση του όπλου αυτού δεν
έχει ακόμη δοθεί από τη Δαμασκό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της στρατιωτικής
κατασκοπείας, το Ισραήλ, το Ιράν και η Χεζμπολάχ ενίσχυσαν σημαντικά τους
τελευταίους μήνες την υποστήριξή τους στη Δαμασκό.
Αξίζει να αναφέρουμε τις περιγραφές του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που κατέγραψε τις σφοδρότατες συγκρούσεις που μαίνονταν τη νύχτα της Πέμπτης στην περιοχή Τζουσιγέ και σε άλλα χωριά στα σύνορα του Λιβάνου, εντός της επαρχίας Χομς της κεντρικής Συρίας. Σε αυτή τη στρατηγικής σημασίας επαρχία που συνδέει το βορρά με το νότο της χώρας, σκοτώθηκαν 14 αντάρτες και 19 στρατιώτες. Οι συριακές αρχές προειδοποίησαν την Πέμπτη ότι θα πλήξουν στον Λίβανο "ένοπλες συμμορίες" που συνεχίσουν να εισχωρούν στη Συρία μέσω των συνόρων για να πολεμούν στο πλευρό των ανταρτών, μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA αναφέροντας ότι μάχες είναι σε εξέλιξη ανάμεσα στις συμμορίες αυτές και τον συριακό στρατό. "Οι συριακές δυνάμεις επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση μη πλήττοντας τις συμμορίες αυτές εντός του λιβανικού εδάφους προκειμένου να τις εμποδίσουν να περάσουν στο συριακό έδαφος, αλλά αυτό δεν θα διαρκέσει επ' αόριστον", προειδοποιεί το συριακό υπουργείο Εξωτερικών σε επιστολή του προς το λιβανικό ομόλογό του, την οποία μετέδωσε το SANA. Πολλές φορές από την έναρξη της σύγκρουσης στη Συρία, σημειώθηκαν μάχες στις οποίες ενεπλάκη ο συριακός στρατός στα σύνορα Συρίας - Λιβάνου. Εξάλλου κατά το παρελθόν ο συριακός στρατός έπληξε με οβίδες έδαφος του Λιβάνου προκαλώντας θύματα.
ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ;
Πολλοί στρατιωτικοί αναλυτές αναγνωρίζουν στις εξελίξεις στην Συρία κοινά στοιχεία με την τακτική που ακολούθησε η Συμμαχία Προθύμων Ιμπεριαλιστών για να ανατρέψει το καθεστώς του Καντάφι. Επισημαίνουν ότι όπως στην περίπτωση της Λιβύης, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις άφησαν τον Καντάφι να φτάσει πολύ κοντά στην συντριβή των αντικαθεστωτικών δυνάμεων πριν τους εξοπλίσουν αποτελεσματικά και επέμβουν οι στρατιωτικές τους δυνάμεις, έτσι και τώρα, Γαλλία και Βρετανία προβάλλουν την βιαιότητα και ανωτερότητα των δυνάμεων του Άσαντ για να προμηθεύσουν με βαρύ οπλισμό τους ισλαμιστές αντάρτες. Η υπεροχή που εξασφαλίζουν τα άρματα μάχης και η Πολεμική Αεροπορία του καθεστώτος κάνουν επιτακτική την ανάγκη για εφοδιασμό με αντιαρματικά όπλα μακρού βεληνεκούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η Ε.Ε. δε μπορεί να
καταλήξει σε μια κοινή απόφαση, καθώς προκύπτουν σημαντικές αντιθέσεις μεταξύ
των ευρωπαικών κυβερνήσεων. Οι κυβερνήσεις Γαλλίας και Βρετανίας δηλώνουν
έτοιμες να ξεκινήσουν τις αποστολές όπλων στους αντάρτες της Συρίας ακόμη και
χωρίς την υποστήριξη της ΕΕ. Το βρετανικό αίτημα για συνάντηση των ευρωπαίων διπλωματών με στόχο τη
χαλάρωση του εμπάργκο στους εξοπλισμούς προς τη Συρία -αποβλέποντας τον
εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών- στηρίζει το Παρίσι, ανέφερε σχετικά ο γάλλος
υπουργός Εξωτερικών. «Η Γαλλία»,
όπως ανέφερε ο Fabius, έχει «ταυτόσημη στάση» με τη Βρετανία. Το Παρίσι και το
Λονδίνο θα ζητήσουν να πραγματοποιηθεί νωρίτερα η προσεχής σύνοδος της
Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άρση του εμπάργκο όπλων στη Συρία και, αν δεν υπάρξει
ομοφωνία, θα αποφασίσουν να προμηθεύσουν ως μεμονωμένες χώρες πλέον όπλα στους
Σύρους αντάρτες, ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς. Αν δεν
υπάρξει ομοφωνία στην ΕΕ για την άρση του μέτρου αυτού, Παρίσι και Λονδίνο θα
λάβουν την απόφαση να προμηθεύσουν όπλα, καθώς η Γαλλία «είναι ένα κυρίαρχο
έθνος», διευκρίνισε ο υπουργός.
Την Τετάρτη, ο Βρετανός πρωθυπουργός
Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι η χώρα του μπορεί να σπάσει το εμπάργκο στις
πωλήσεις όπλων που εφαρμόζεται, προμηθεύοντας όπλα στη συριακή αντιπολίτευση
για να πολεμήσει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ. Η προσεχής σύνοδος της ΕΕ που θα
εξετάσει το εμπάργκο όπλων προς τη Συρία έχει προγραμματιστεί στα τέλη Μαΐου.«Πρέπει να προχωρήσουμε με πολύ ταχύ ρυθμό και να ζητήσουμε μαζί με τους Βρετανούς η σύνοδος να διεξαχθεί νωρίτερα», είπε αποκλείοντας ωστόσο αυτή να πραγματοποιηθεί πριν από τα τέλη Μαρτίου. «Δεν μπορούμε να αποδεχόμαστε αυτή τη σημερινή ανισορροπία, από τη μια πλευρά το Ιράν και η Ρωσία να προμηθεύουν όπλα στον Μπασάρ και από την άλλη πλευρά, οι αντάρτες να μην μπορούν να αμύνονται», τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας. «Η άρση του εμπάργκο είναι ένα από τα λίγα μέσα που έχουν μείνει για να κινηθεί πολιτικά η κατάσταση». Παράλληλα σε άρθρο του στην εφημερίδα Liberation με αφορμή της συμπλήρωση δύο χρόνων από την έναρξη των συγκρούσεων, στις 15 Μαρτίου του 2011, κατά του καθεστώτος Ασαντ, ο Φαμπιούς τονίζει «πρέπει να πείσουμε τους εταίρους μας, κυρίως στην Ευρώπη, ότι πλέον δεν έχουμε άλλη επιλογή από την άρση του εμπάργκο για να βοηθηθεί ο Συνασπισμός» της συριακής αντιπολίτευσης.

Επίσης, ούτε οι ΗΠΑ πρόκειται να μείνουν έξω από τον χορό. Σε πολλά μέσα αναπαράγεται η είδηση που είχε παρουσιάσει η εφημερίδα Pakistan Observer ότι οι ΗΠΑ στέλνουν όπλα στους αντάρτες της Συρίας, τα οποία συνίστανται σε στοιχεία πυροβολικού, τεθωρακισμένα οχήματα και άλλα οπλικά συστήματα, όπλα τα οποία προέρχονται από το Αφγανιστάν όπου τα χρησιμοποιούσαν οι αμερικανικές δυνάμεις εκεί. Με τη σταδιακή αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν τα όπλα αυτά δεν επιστρέφουν πίσω στις ΗΠΑ αλλά προωθούνται στους αντάρτες της Συρίας!
Αυτό αποκάλυψε ένα ανώτατος αξιωματικός των Αμερικανών Πεζοναυτών λέγοντας πως το Πεντάγωνο πήρε την απόφαση να στέλνει βαρύ οπλισμό στους αντάρτες της Συρίας. «Η απόφαση να σταλούν τα όπλα που χρησιμοποιούμε στο Αφγανιστάν σε ομάδες ανταρτών στη Συρία ελήφθη για πρώτη φορά επι θητεία στο υπουργείο Άμυνας του πρώην υπουργού Leon Panetta αλλά το Πεντάγωνο έλαβε την ίδια εντολή και από τον νέο υπουργό Άμυνας Chuk Hagel» δήλωσε ο ίδιος ανώτατος αξιωματικός. Ό ίδιος εξήγησε πως τα φορτία όπλων είναι αποθηκευμένα στην αεροπορική βάση της Κανταχάρ στο Αφγανιστάν και αυτά στέλνονται στη Συρία μέσα Τουρκίας και Ιορδανίας είτε αεροπορικώς είτε οδικώς. Μάλιστα διευκρίνισε πως τέτοια φορτία απαρτίζονται από αντιαρματικούς πυραύλους, συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών και δεκάδες οχήματα HUMVEEs!
Απέναντι σε αυτή την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των δυτικών δυνάμεων καταγράφονται οι αντιδράσεις της Κίνας, της Ρωσίας και της Γερμανίας. Άμεσα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov δήλωσε ότι "Εάν Βρετανία και Γαλλία προχωρήσουν στον εξοπλισμό των ανταρτών αυτό θα σημαίνει την παραβίαση του διεθνούς νόμου". Η Μόσχα αντιμετωπίζει με επιφύλαξη τα σχέδια ορισμένων χωρών της Δύσης να εξοπλίσουν τη συριακή αντιπολίτευση, δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ. Όπως επεσήμανε ο κ. Γκατίλοφ αυτή η επιλογή έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις για την αναγκαιότητα πολιτικής διευθέτησης στη Συρία.

Η στάση της Ρωσάις στην περιοχή είναι εξαιρετικά διφορούμενη. Από τη μια μεριά στηρίζει πολιτικά το καθεστώς Άσαντ, το υπερεξοπλίζει –αντιαεροπορικά συστήματα που χειρίζονται Ρώσοι «σύμβουλοι», άφθονα πολεμικά μέσα και πυρομαχικά-, προκειμένου να διατηρήσει την ναυτική της βάση, αλλά και να δείξει ότι έχει ρόλο και λόγο στην περιοχή που μπορεί να στηρίξει στρατιωτικά, ότι δε θα επιτρέψει να επαναληφθεί ότι έγινε στην Λιβύη. Από την άλλη μεριά δείχνει ότι ετοιμάζεται για την επόμεη μέρα, που πιθανόν ο Άσαντ θα είναι παρελθόν, διατηρώντας όμως τα κεκτημένα της. Ούτε η Ρωσία, ούτε η Μεγάλη Βρετανία δεν υποστηρίζουν κάποιον προσωπικά, δήλωσε ο επικεφαλής του ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ μετά την πρώτη συνεδρίαση του ρωσο-βρετανικού Στρατηγικού διαλόγου «2+2», στο Λονδίνο, μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Φωνής της Ρωσίας». Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, στη Μόσχα ελπίζουν ότι η συριακή αντιπολίτευση θα δημιουργήσει μια ομάδα συνομιλιών με την κυβέρνηση της χώρας. Επίσης, ο επικεφαλής του βρετανικού ΥΠΕΞ Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι η Μεγάλη Βρετανία και η Ρωσική Ομοσπονδία έχουν κοινά συμφέροντα και στόχους στη Συρία, προσπαθώντας να βάλουν τέλος στα δεινά του λαού και να εξαλείψουν την αστάθεια στη χώρα.
Δημοσίευμα από το σάιτ "Η Φωνή της Ρωσίας" κάνει λόγο για αποχώρηση των Ρώσων από την Συρία: «Αεροσκάφος του Υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων, το οποίο την Τρίτη έφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, επιστρέφει στη Ρωσία μεταφέροντας πάνω από 100 Ρώσους και πολίτες της ΚΑΚ, οι οποίοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη χώρα αυτή, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους η Ιρίνα Ρόσιους, επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων. Μεταξύ των επιβατών είναι 39 παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των 9 βρεφών, δήλωσε η ίδια». Παράλληλα, ρωσικά αποβατικά «έπιασαν» στο λιμάνι της Βυρηττού μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός al-Mayadeen, ενώ ήδη στην περιοχή περιπολούν άλλες μονάδες του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού. «Τα σκάφη μεταφέρουν 700 Ρώσους Πεζοναύτες και σχεδιάζουν να παραμείνουν σε λιβανικά νερά για τρεις ημέρες πριν αναχωρήσουν για την Ταρτούς», είπε πιο συγκεκριμένα στο ρεπορτάζ του ο λιβανικός τηλεοπτικός σταθμός.
Και ενώ οι επόμενες μέρες θα αποκαλύψουν τις πραγματικές προθέσεις του Πούτιν, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να διακόψουν τις πωλήσεις όπλων στους Σύρους εξεγερθέντες, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εξάπλωση της σύγκρουσης σε γειτονικές χώρες.
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ-ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΞΕΒΡΑΖΕΙ ΜΩΡΑ...

Σύμφωνα με δημοσιεύματα «Στελέχη του Λιμενικού και της Ακτοφυλακής εντόπισαν τα πτώματα μιας γυναίκας και δύο παιδιών, το μικρότερο 5 ετών, στις ακτές Σκάλας Ερεσού, Ταβαρίου και Μαγνάδος Λέσβου. Σύμφωνα με το LesvosPost, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι τα πτώματα βρίσκονταν στην θάλασσα για μεγάλο διάστημα και πιθανότατα να πρόκειται για μετανάστες, που προσπάθησαν να περάσουν στην Λέσβο.
ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ-ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΑΣΑΝΤ - ΕΞΩ ΟΛΟΙ ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η Ανατροπή των τυραννικών καθεστώτων πρέπει να είναι έργο των
ριζοσπαστικών δυνάμεων και του αγωνιζόμενου λαού, που θα εμπνέει τη διεθνή
αλληλεγγύη των κινημάτων. Δε μπορεί να είναι αποτέλεσμα της εμπλοκής και
επέμβασης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ΗΠΑ-Ε.Ε.-ΝΑΤΟ που έχουν άλλες στοχεύσεις
και θεωρούν πάντα ως μεγαλύτερο εχθρό τους, στην επιχείρηση επιβολής της Νέας
καπιταλιστικής-ιμπεριαλιστικής Τάξης Πραγμάτων, τον αγωνιζόμενο κόσμο της
εργασίας.
Τα προσφυγικά ποτάμια είναι αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών
επεμβάσεων, των εθνικιστικών παροξυσμών, της καπιταλιστικής κρίσης και των
αυταρχικών καθεστώτων. Ο κόσμος της εργασίας μοιάζει περικυκλωμένος και
εγκλωβισμένος καθώς τρέχοντας να σωθεί από τον εμφύλιο πόλεμο και τους
ιμπεριαλιστικούς βομβαρδισμούς, τον πνίγουν σε Έβρο και Αιγαίο. Μόνη λύση η εκδίωξη όλων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων από την περιοχή, η ανατροπή των αυταρχικών καθεστώτων, το άνοιγμα των συνόρων, η αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων σε πρόσφυγες και μετανάστες.
Ο εργαζόμενος λαός μας πρέπει αν αγωνιστεί ενάντια στην αντεργατική λαίλαπα, τον ακραίο κρατικό αυταρχισμό και την πολεμική εμπλοκή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Για την έξοδο της χώρας από ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ-Ε.Ε. Για την ανατροπή της άθλιας συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και ενάντια σε κάθε αστό διαχειριστή της ίδιας πολιτικής.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Diktiospartakos.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου