Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΕΝΑΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ  ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ

Με πρόσχημα και αφορμή τη γήρανση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και πιο συγκεκριμένα των μελών στις Δυνάμεις Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ), όπου ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 35 χρόνια, ο ΑΓΕΝ  Αντιναύαρχος Β.Αποστολάκης διέρρευσε στους δημοσιογράφους την πρόθεση του ΥΕΘΑ Π.Παναγιωτόπουλου να επαναφέρει το θεσμό των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ). Με το θεσμό αυτό μελετά να εμπλουτίσει με τον πλέον φθηνό τρόπο το στελεχικό δυναμικό με 22-25 ναύτες ετησίως, που θα έχουν λάβει σκληρή εκπαίδευσης 6,5 μηνών, για να ενταχθούν για  3 + 3 χρόνια στο Πολεμικό Ναυτικό.
Πρόκειται για έναν ακόμη σημαντικό κρίκο στις σοβαρές αλλαγές που δρομολογούνται στο πλαίσιο των Ενόπλων Δυνάμεων. Να θυμίσουμε ότι στο νέο γύρο των πολεμικών αναμετρήσεων και της αντιμετώπισης των κοινωνικών εξεγέρσεων μία είναι η λέξη κλειδί: Διακλαδικότητα! Και μπορεί η ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων να χωλαίνει, αλλά σε επίπεδο Ειδικών Δυνάμεων δημιουργήθηκε η  διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων που  ενοποιεί την Ζ' Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ ΜΑΚ), το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), τις ομάδες της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Αρχηγείου Στόλου και την 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας – Διάσωσης (31 ΜΕΕ), ενώ σε αυτή πρακτικά θα ανήκει και η ΜΥΑ/ΛΣ, η μονάδα ειδικών επιχειρήσεων του Λιμενικού/Ακτοφυλακής!
Το όνομα αυτής: Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) του ΓΕΕΘΑ. Σύμφωνα με τα μιλιταριστικά μέσα «Στόχος της νέας Διοίκησης είναι να συγκεντρώσει τη δράση επίλεκτων μονάδων από όλους τους Κλάδους των Ε.Δ για την κάλυψη απαιτήσεων που αντιμετωπίζει ο ελληνικός αμυντικός σχεδιασμός. Η εξέλιξη προέκυψε έπειτα από απαίτηση πλήρους αξιοποίησης του ανθρώπινου Δυναμικού των Ειδικών Δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού και μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.  Μεταστροφή υπάρχει τα τελευταία χρόνια και σε δυνατότητα ανάληψης αντιτρομοκρατικών αποστολών (Counter terrorism) είτε στην ξηρά είτε εν πλω σε πλοία, τομέας όπου η ΔΥΚ του ΠΝ, εκπαιδεύει συστηματικά το προσωπικό σε ανάπτυξη από ελικόπτερα S-70B6 AegeanHawk με τη μέθοδο Fast Rope. Επίσης η εκτέλεση αποστολών έρευνας και διάσωσης μάχης (Combat Search and Rescue) που ειδικεύεται η 31η ΜΕΕΔ της ΠΑ με ανάπτυξη από ελικόπτερα Super Puma, αποτελεί ένα κρίσιμο τομέα με ιδιαίτερες προεκτάσεις για τη διάσωση προσωπικού η ελλήνων πολιτών που κινδυνεύουν στο εσωτερικό ή το εξωτερικό σε περίοδο κρίσης. Η ΔΔΕΕ θα διοικείται από ανώτατο αξιωματικό βαθμό ταξιάρχου και υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Σε αυτή υπάγονται σχηματισμοί και μονάδες ειδικών επιχειρήσεων και των τριών κλάδων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».

ΝΕΟ ΔΟΓΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΥΤΩΝ. ΝΕΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
Στο νέο τοπίο συγκρούσεων, εντός και εκτός συνόρων, το αστικό κατεστημένο δείχνει να αναβαθμίζει το προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων, που εξάλλου παρουσιάζει μια μεγάλη ιδεολογική και πολιτική συμφωνία, αφού παραδοσιακά αποτελεί χώρο άνθισης ακραίων εθνικιστικών και μισαλλόδοξων αντιλήψεων.
Στρατιωτικοί συντάκτες αναφέρουν ότι «Η απαίτηση ενοποίησης αποτελούσε τη λογική εξέλιξη διεξαγωγής Ειδικών Επιχειρήσεων, οι οποίες μέχρι σήμερα λειτουργούσαν αποσπασματικά αντίθετα με τη διεθνή πρακτική που θέλει συγκεντρωτική διοίκηση. Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να προτείνει λύσεις στον ΑΓΕΕΘΑ για ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση κρίσης ή ασύμμετρης απειλής οπουδήποτε εντός η εκτός Ελλαδικού χώρου αναλόγως των δυνατοτήτων που υφίστανται. Επιπλέον η νέα Διοίκηση θα έχει πλέον την απαραίτητη υπόσταση που δε διέθεταν μέχρι πρότινος οι Ειδικές Δυνάμεις προκειμένου να καθορίζει δόγμα εκπαιδεύσεως βάση επιλεγμένων κριτηρίων, ενώ επίσης θα έχει τη δυνατότητα να εισηγείται για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών σε υλικά και εξοπλισμό που απαιτείται να διαθέτουν οι μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων για την κάλυψη της αποστολής τους. Αυτό μέχρι σήμερα δεν ήταν εφικτό καθώς οι μονάδες Ειδικών Δυνάμεων, είχαν με υπόσταση αλλά δεν είχαν απευθείας «φωνή» στο επιτελείο για την κάλυψη των επιχειρησιακών τους αναγκών που γινόταν στη «σκιά» άλλων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ένα ακόμη πρόβλημα ήταν ότι δεν υπήρχαν σε κάθε περίπτωση επιτελικά στελέχη απόλυτα καταρτισμένα με πλήρη γνώση των ιδιαιτεροτήτων, των απαιτήσεων και των δυνατοτήτων που έχουν οι μονάδες Ειδικών Δυνάμεων. Ήδη η νέα Διοίκηση έχει αναλάβει δράση καθώς έχει συντονίσει αθόρυβα ασκήσεις ετοιμότητας των Ειδικών Δυνάμεων από τα μέσα του 2012, όπου βελτιστοποιείται η απόδοση τους και η συνεργασία με τα διαθέσιμα μέσα ανάπτυξης στο πλαίσιο επιχειρησιακού σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ. Σημειώνεται ότι η προσφάτως επιτευχθείσα διακλαδική συνεργασία σε επίπεδο Διοίκησης σε ότι αφορά τις Ειδικές Επιχειρήσεις, είναι μια λύση η οποία αποδεδειγμένα έχει αποδώσει αποτελέσματα και χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ, Μεγ. Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ για την κάλυψη συγκεκριμένων επιχειρησιακών απαιτήσεων».

Οι Ειδικές Δυνάμεις φαίνεται ότι θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για την αντιμετώπιση κρίσεων εντός και εκτός συνόρων, δίνοντας το αποφασιστικό πλήγμα, εξασφαλίζοντας την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ελληνικού κεφαλαίου. Δεν ξεχνάμε την επιχείρηση προετοιμασίας των Ειδικών Δυνάμεων, του πρώην ΥΕΘΑ Φραγκούλη Φράγκου, για την αντιμετώπιση των συμμοριών με τα καλάσνικοφ και των εξεγερμένων, σε περίπτωση Χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους. Προετοιμασίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σε μια παράλληλη προσπάθεια εκφοβισμού.

Όλα όμως δείχνουν ότι η εργαζόμενη κοινωνική πλειοψηφία, θα ανταμώσει είτε με τις χειρότερες Αντεπαναστατικές καταστάσεις, θα ζήσει με την προοπτική ευρύτερης συμμετοχής στις κλιμακούμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και γενικευμένης πολεμικής ανάφλεξης, υπό την σκιά του Μεγαλοϊδεατισμού της ΑΟΖ και της εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων, είτε με τη δυνατότητα της Κοινωνικής Απελευθέρωσης.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΣ ΣΕ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437

Diktiospartakos.blogspot.com

ΕΝΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Αξίζει να παρακολουθήσουμε το διάλογο που αναπτύχθηκε στο STRATEGY REPORT από αναγνώστες με ειδικές γνώσεις που φωτίζουν ορισμένες αθέατες πλευρές των Ειδικών Δυνάμεων.

1.     Ο/Η strategy λέει: Η ΔΥΚ δεν είναι μεγάλη σε αριθμό στελεχών, μετά βίας τριψήφιος αριθμός. Όσον αφορά την πανσπερμία, υπάρχει το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) και Ζ΄ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών (Ζ΄ΜΑΚ) στον ΕΣ, η ΔΥΚ στο ΠΝ και η 31 Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης (31 ΜΕΕΔ) στην ΠΑ. Αυτές είναι όλες κι όλες. Πάντως μία συγχώνευση ΕΤΑ-Ζ΄ΜΑΚ με την ενσωμάτωση της δεύτερης στο πρώτο θα ήταν θετική κίνηση.

2.     Ο/Η Emerson λέει: Έχω την εντύπωση ότι ο μέσος όρο ηλικίας των στελεχών σε τέτοιες μονάδες του εξωτερικού δεν πρέπει να είναι και πολύ μικρότερος

3.     Ο/Η Kostas λέει:  Εγώ επαναλαμβάνω ότι θεωρώ την ύπαρξη της ΔΥΚ ως πλεονασμού. Ας δούμε τις αποστολές που έχει: αμφίβιες επιχειρήσεις (αναγνώριση-προετοιμασία αιγιαλού πριν από αποβάσεις)-το δέχομαι, εξουδετέρωση ναρκών -εντελώς κουφό (γιατί πρέπει κάποιος να είναι βατραχάνθρωπος για να είναι EOD και όχι απλά δύτης; δηλαδή το ΤΕΝΞ πρέπει να επανδρώνεται από καταδρομείς;), ανορθόδοξος πόλεμος-αυτό δεν είναι αποστολή του στρατού; (το μόνο που δέχομαι είναι οι νηοψίες σε διεθνή χωρικά ύδατα, γιατί αλλιώς είναι αποστολή του λιμενικού). Με βάση τα ανωτέρω προκύπτει ότι η ΜΥΚ θα έπρεπε να είναι μια μονάδα 50 το μέγιστο ατόμων. Όλα τα άλλα είναι απομίμηση των αμερικάνων που διαθέτουν SEALS οι οποίοι όμως εφορμούν από τα πλοία του ναυτικού και επιχειρούν σε περιοχές όπου υπάρχει μόνο ναυτική παρουσία (ως επί το πλείστον) και έχουν εντελώς διαφορετικές ανάγκες. Το δέχομαι είναι ότι η ΜΥΚ είναι σκληρό σχολείο, αλλά είναι κυρίως σκληρό γιατί το ναυτικό δεν το ενδιαφέρει ιδιαίτερα να εκπαιδεύσει προσωπικό του στρατού (που είναι κυρίως οι εκπαιδευόμενοι)και ούτε είχε ποτέ ιδιαίτερες ανάγκες σε προσωπικό. Οι ικανότητες που μαθαίνει στους εκπαιδευόμενους μπορεί να παρασχεθούν με σχολείο 2μηνης διάρκειας με ποσοστά επιτυχίας άνω του 80%. Τι θέλω να πω, ότι και εγώ εάν ήμουν εκπαιδευτής σε οποιοδήποτε σχολείο, θα μπορούσα να έχω ποσοστό επιτυχίας 1% εάν καψόναρα τους εκπαιδευόμενους και δεν είχα καμμία πίεση να παράξω συγκεκριμένο ελάχιστο αριθμό αποφοίτων. Τώρα όσον αφορά την 31 ΜΕΕ είναι άλλη μια μονάδα που θεωρώ εντελώς άχρηστη. Συντηρούμε μια μονάδα τόσων ατόμων ενώ θα έπρεπε να έχουμε απλά 10 άτομα πολύ καλά εκπαιδευμένων στις πρώτες βοήθειες οι οποίοι εάν θα χρειαστούν να επέμβουν θα πλαισιωθούν από μερικούς καταδρομείς για ασφάλεια, άλλωστε πόσες αποστολές CSAR μπορούμε να εκτελέσουμε συγχρόνως σε περίοδο πολέμου? Ξέρετε πόσα μαχητικά αεροπλάνα πρέπει να καλύπτουν μια τέτοια επιχείρηση για να μπορέσει το ελικόπτερο να πάει εκεί? Για τη Ζ’ΜΑΚ που συστάθηκε με αποστολή την ανακατάληψη βραχονησίδας δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτα στα όσα έχουν κατά καιρούς γραφτεί για τα πολύ μικρά ποσοστά επιτυχίας που μπορεί να έχει μια τέτοια αποστολή και για το γεγονός ότι αυτό θα έπρεπε να είναι μια αποστολή των αμφίβιων μοιρών των νησιών. Συνοψίζοντας πιστεύω πως θα έπρεπε να υπήρχε μια συμπαγής μονάδα επιπέδου τάγματος, διοικούμενη από ανώτατο και υπαγόμενη απευθείας στο Α/ΓΕΕΘΑ, με οργανική υπομονάδα πληροφοριών, με εκμάθηση συγκεκριμένων ξένων γλωσσών στα στελέχη της και διατήρηση του μέγιστου βαθμού μυστικότητας σχετικά με τα στελέχη της, την εκπαίδευσή τους κλπ. Επιδείξεις-δημόσιες εμφανίσεις-ειδικά πειράματα θα έπρεπε να απαγορεύονται. Κάπως έτσι είναι οι πραγματικές ειδικές δυνάμεις βλέπε Army Compartmented Elements. Όλα τα άλλα είναι εφέ…

o    http://0.gravatar.com/avatar/02fd982428f3293fc0deea7baa6475e1?s=80&d=http%3A%2F%2F0.gravatar.com%2Favatar%2Fad516503a11cd5ca435acc9bb6523536%3Fs%3D40&r=GΟ/Η strategy λέει:  Aν και δε διαφωνώ με το γενικότερο πνεύμα (κ ιδιαίτερα με τις τελευταίες προτάσεις) του σχολίου σου, νομίζω ότι παραβλέπεις κάποια δεδομένα. Η ΔΥΚ έχει τέσσερις Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών (ΟΥΚ 1-4), συγκεκριμένα δύο Ομάδες Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ), την Ομάδα Αμφίβιων Επιχειρήσεων (ΟΑΕ) και την Ομάδα Εξουδετέρωσης Ναρκών (ΟΕΝ). Ποιος θα διεξάγει επιχειρήσεις ναρκοθηρίας, αποστολές διάσωσης υποβρυχίων, νηοψίες κλπ αν όχι οι βατραχάνθρωποι του ΠΝ; Να απεμπολήσουμε δηλαδή αυτή την επιχειρησιακή ικανότητα και να υπονομεύσουμε κι άλλο τη δυνατότητα διεξαγωγής αμφίβιων επιχειρήσεων/ανορθόδοξου πολέμου όταν πρέπει να καλυφθεί ένα νησιωτικό μέτωπο από Έβρο μέχρι Καστελόριζο;

Γράφεις ότι η 31 ΜΕΕΔ είναι “άχρηστη μονάδα τόσων ατόμων”. Αν εξαιρέσεις τον αρχικό πυρήνα της Μονάδας που έχει πιάσει ήδη τα 40 έτη, ξέρεις πόσοι είναι οι Διασώστες Μάχης; 6 από το 1ο Σχολείο το 2011 και 6 από το 2ο, σύνολο 12 για τον Χ αριθμό Επιχειρησιακών Ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων. Εάν υπολογίσεις κάποια τρελή μετάθεση, παραιτήσεις, τραυματισμό από εκπαίδευση, τροχαία κλπ, πόσοι θα μείνουν επιχειρησιακοί σε 4-5 χρόνια; Και ζητάμε απλά εκτέλεση επιχειρήσεων CSAR και ούτε καν μιλάμε για επιχειρήσεις κατεύθυνσης αεροπορικών πυρών ακριβείας με συσκευές κατάδειξης λέιζερ ή αεροπορικής υποστήριξης ως ΑΕΛΑ!

Όσον αφορά τη Ζ΄ΜΑΚ, ναι έχει ξεπεραστεί το δόγμα ανακατάληψης βραχονησίδων και ναι, θεωρώ πως υπό τις παρούσες συνθήκες πρέπει να διαλυθεί για να ενισχύσει το ΕΤΑ ώστε να δημιουργηθεί ένας πυρήνας Ειδικών Επιχειρήσεων στον ΕΣ, ο οποίος δε θα συμμετέχει ποτέ σε επιδείξεις, θα διατηρεί απόρρητη την ταυτότητα των στελεχών του που θα έχουν επίσης γνώσεις τουρκικής γλώσσας, θα διαθέτει δική του οργανική μονάδα αναγνώρισης-συλλογής πληροφοριών και θα συνεργάζεται με τη Διακλαδική Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών κλπ βλ. εδώ

Συνοψίζοντας, αν υπολογίσεις τον αριθμό στελεχών Ζ΄ΜΑΚ+ΕΤΑ+ΔΥΚ+31 ΜΕΕΔ είναι-δεν είναι δύο τάγματα όλοι μαζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου