Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΣΠΥΡΟΥΝ ΤΟ ΦΟΒΟ ΓΙΣ ΤΙΣ "ΑΣΥΜΜΕΤΡΕς ΑΠΕΙΛΕΣ" ΒΡΗΚΑΝ ΟΙ ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΟΙ-ΦΛΥΑΡΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΒΟΣΤΩΝΗΣ

Αναλύοντας την επίθεση στη Βοστόνη
Γράφει ο 
Βασίλης Γιαννακόπουλος *
γεωστρατηγικός αναλυτής

Παρότι, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αρχικά απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο «τρομοκρατία», εντούτοις, όλα τα μέχρι τώρα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι όντως πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση. Εξάλλου, από τις πρώτες στιγμές, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για «βόμβες» και «βομβιστική επίθεση»..

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι έρευνες των αμερικανικών αρχών ασφάλειας (FBI, CIA και Εθνικό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας) βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να απαντηθούν δύο καίρια ερωτήματα:

  •   «Ποιοι είναι οι δράστες;»
  •   «Ποιοι είναι οι λόγοι, που τους ώθησαν να πραγματοποιήσουν αυτή την τρομοκρατική επίθεση;»

Φυσικά, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, κάθε εκτίμηση θα ήταν παρακινδυνευμένη. Ωστόσο, από το την επιλογή του χώρου των εκρήξεων, τη μικρή απόσταση μεταξύ τους, τις ανθρώπινες απώλειες που προκάλεσαν, καθώς και άλλα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τις πρώτες ώρες από τα ΜΜΕ, θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε -και όχι να συμπεράνουμε- ότι πρόκειται για άτομο ή ομάδα ατόμων, οι οποίοι μάλλον διέθεταν περιορισμένη επιχειρησιακή δυνατότητα και είχαν την πρόθεση να προκαλέσουν εκατόμβη ανθρώπινων απωλειών.

Αν πρόκειται για ένα ή δύο άτομα, γεγονός το οποίο φαίνεται να «ταιριάζει» με την τρομοκρατική επίθεση της Βοστόνης, τότε, ίσως έχουμε άλλη μια περίπτωση τύπου Άντερς Μπρέιβικ, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 21 ετών, για τις δολοφονίες 77 ανθρώπων τον Ιούλιο του 2011, στη νορβηγική πρωτεύουσα. Το «θετικό» σε μια τέτοια περίπτωση είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για άτομο ή άτομα με ψυχολογικά προβλήματα και αργά ή γρήγορα οι αρχές θα οδηγηθούν στα ίχνη του και θα συλληφθεί. Επομένως, οι πιθανότητες να σχεδιάσει και να διεξάγει άλλη μια τρομοκρατική επίθεση είναι σαφώς περιορισμένες.

Αν οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης είναι μια ομάδα ατόμων (τρομοκρατική οργάνωση), τότε η κατάσταση περιπλέκεται. Οι πιθανότητες να διαφύγουν τη σύλληψη είναι περισσότερες σε σχέση με την προηγούμενη περίπτωση, τουλάχιστον για κάποια μέλη της οργάνωσης. Επίσης, αυξάνονται και οι πιθανότητες να σχεδιάσουν και να διεξάγουν και άλλες παρόμοιες τρομοκρατικές ενέργειες. Μάλιστα, από τα αποτελέσματα της επίθεσης στη Βοστόνη θα έχουν αποκομίσει εμπειρίες και ίσως επιδιώξουν να αυξήσουν την επιχειρησιακή τους δυνατότητα, με σκοπό επιφέρουν μεγαλύτερο πλήγμα με περισσότερες ανθρώπινες απώλειες, σε μια επόμενη τρομοκρατική επίθεση. Εδώ, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι θα πρέπει να προσδιορισθεί «αν οι δράστες ανήκουν σε εγχώρια ή διεθνή τρομοκρατική οργάνωση». Αν οι αρχές καταφέρουν να διακρίνουν γρήγορα ότι πρόκειται για εγχώρια τρομοκρατική οργάνωση, τότε δεν θα υφίσταται λόγος σοβαρής ανησυχίας για πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες σε περιοχές εκτός Ηνωμένων Πολιτειών, όπως για παράδειγμα στο Μαραθώνιο του Λονδίνου, ο οποίος έχει προγραμματισθεί να διεξαχθεί στις 21 Απριλίου. Αντίθετα, αν πρόκειται για διεθνή τρομοκρατική οργάνωση, τότε, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο. Διότι, και να συλληφθούν οι υπεύθυνοι της επίθεσης στη Βοστόνη, η απειλή κατά στόχων αμερικανικών συμφερόντων ή όποιων άλλων συμφερόντων, τους οποίους αντιμάχεται η ιδεολογία της οργάνωσης, θα υφίσταται εκτός του αμερικανικού εδάφους.

Άσχετα από τα αποτελέσματα της έρευνας, που θα προκύψουν από τη διεξαγωγή των αμερικανικών αρχών ασφάλειας και ασχέτως αν συλληφθούν ή όχι οι υπεύθυνοι, αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι ότι «ειδικά μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, η παγκόσμια κατάσταση ασφάλειας επιδεινώνεται βαθμιαία από την ανάδυση πρωτόγνωρων πολλαπλών ασύμμετρων απειλών». Απειλές που έχουν να κάνουν με τα όπλα μαζικής καταστροφής (πυρηνικά, χημικά, κτλ), με την τρομοκρατία, με την παράνομη μετανάστευση, με τον κυβερνοπόλεμο, με το διεθνές έγκλημα, αλλά και με την ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας. Αναντίρρητα, όλες αυτές οι ασύμμετρες απειλές οδηγούν, εκτός από το έλλειμμα ασφάλειας, στην υποβάθμιση της καθημερινότητας και συνεπώς της ευημερίας των απανταχού πολιτών.

*www.geostrategy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου