Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Περικοπές στις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις,προκαλούν ένταση

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ επέκρινε σήμερα τις αλλαγές που επιβλήθηκαν από το Κογκρέσο στον προϋπολογισμό της άμυνας για "πολιτικούς" λόγους, σε βάρος της στρατηγικής που είχε καταρτίσει το Πεντάγωνο.


Πέρυσι, το υπουργείο Άμυνας είχε προγραμματίσει να παροπλίσει επτά παλιά καταδρομικά, δύο μικρά αμφίβια πλοία και να μειώσει τον αριθμό των εφέδρων και της Εθνοφρουράς της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, μέτρα που ακυρώθηκαν από τους βουλευτές.

"Οι αλλαγές αυτές επιβλήθηκαν κυρίως λόγω της πολιτικής πραγματικότητας, όχι από κάποια στρατηγική ή ανάλυση", ανέφερε ο Χέιγκελ στο κείμενο της ομιλίας του στην Επιτροπή για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Βουλής των Αντιπροσώπων—το οποίο όμως απέφυγε να διαβάσει στους βουλευτές.

"Συνεχίζουμε πάντως να πιστεύουμε ότι οι μειώσεις αυτές συνάδουν με τη στρατηγική της άμυνας μας και την ανάγκη να περιορίσουμε τις δαπάνες μας", ανέφερε ακόμα το κείμενο της ομιλίας του Χέιγκελ, διευκρινίζοντας ότι το Πεντάγωνο παρουσίασε και πάλι τα μέτρα αυτά στον προτεινόμενο προϋπολογισμό του για το φορολογικό έτος 2014.

Για τον προϋπολογισμό του 2013, το Κογκρέσο είχε αναγκάσει το Πεντάγωνο να προσθέσει 44 αεροσκάφη στη δύναμη της Εθνοφρουράς της Πολεμικής Αεροπορίας και 30 για την εφεδρεία.

"Η διατήρηση μιας υπερβολικής αεροπορικής δύναμης για εφεδρεία είναι μια περιττή δαπάνη των κυβερνητικών κονδυλίων, που μας αποσπά από πιο πιεστικές στρατιωτικές προτεραιότητες που περιγράφονται στη στρατηγική μας", εκτίμησε ο υπουργός.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου την πλειοψηφία διατηρούν οι Ρεπουμπλικάνοι, υποχρέωσε επίσης το Πεντάγωνο το περασμένο έτος να εκσυγχρονίσει άρματα μάχης για να κρατήσει τις γραμμές παραγωγής ανοιχτές, ενώ ο στρατός έκρινε ότι δεν χρειαζόταν αυτά τα άρματα.

Η ανικανότητα του Κογκρέσου και της κυβέρνησης να συνεννοηθούν ανάγκασε το Πεντάγωνο να επιβάλει αυτόματες περικοπές 41 δισ. δολαρίων έως το τέλος του Σεπτεμβρίου.
Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός του Πενταγώνου για το 2014 που παρουσιάστηκε χθες Τετάρτη προβλέπει 526,6 δισ. δολάρια για την άμυνα. Όμως, ελλείψει συμφωνίας μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, ο επικεφαλής του Πενταγώνου παραδέχτηκε σήμερα ενώπιον των βουλευτών ότι αυτό θα ήταν αβάστακτο και ότι ο προϋπολογισμός θα περικοπεί αυτόματα κατά "περίπου 52 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου