Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Συνθήκες... απαρτχάιντ στην Πέτρου Ράλλη

Την ταλαιπωρία στην οποία υπόκεινται καθημερινά εκατοντάδες αιτούντες ασύλου στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής επιχείρησε να αναδείξει η Διεθνής Αμνηστία, επιλέγοντας την Πέτρου Ράλλη για να παρουσιάσει την ετήσια έκθεση με αντικείμενο τη ρατσιστική βία. Επιφυλάξεις διατυπώνονται αναφορικά με την επικείμενη λειτουργία της νέας υπηρεσίας ασύλου, εν μέσω περιορισμών σε προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές. Μόλις 20 ροζ κάρτες την εβδομάδα - 47 καταγεγραμμένες οργανωμένες επιθέσεις - 10,5 χλμ. φράχτης στον Έβρο - 12 εκατ. άνθρωποι χωρίς πατρίδα Της Ειρήνης Σόβολου
 «Επιλέξαμε να πραγματοποιήσουμε τη συνέντευξη τύπου στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής συμβολικά για να δείξουμε τη δυσκολία των αιτούντων άσυλο να καταθέσουν αίτηση ασύλου, να ανανεώσουν τα χαρτιά τους.. είναι απάνθρωπο αυτό που συμβαίνει εδώ», εξήγησε η Πρόεδρος του Ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Κατερίνα Καλογερά, επισημαίνοντας ότι η κρίση έχει εντείνει την επιθετική αντιμεταναστευτική ρητορική που πολύ συχνά πλέον εκφράζεται με επιθέσεις ρατσιστικής βίας.
σημειώνει. «Η ιδεά είναι απλή, όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται με αξιοπρέπεια και πρέπει να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματά τους ελεύθερα και ισότιμα όπου και αν βρίσκονται», τονίζει η κ. Καλογερά.



Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων και των συλλογικοτήτων που πήραν το λόγο στη συνέχεια χαιρέτησαν την πρωτοβουλία της Διεθνούς Αμνηστίας να επιλέξει την Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής για την παρουσίαση της διεθνούς έκθεσής της για το 2013, καθώς στη συγκεκριμένη υπηρεσία τελούνται πολλαπλές και χρόνιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών. Οι αιτούντες άσυλο περιμένουν στην πύλη του Αλλοδαπών, στην οδό Σαλαμινίας από τις 6 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι. «Η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής είναι κλειστή για τους αλλοδαπούς, επικρατεί καθεστώς «απαρτχάιντ», καθώς η είσοδος από την μπροστινή πύλη επιτρέπεται στους δικηγόρους και στους υπηκόους Ευρωπαïκής Ένωσης, ενώ οι υπόλοιποι οδηγούνται στην πίσω πόρτα της υπηρεσίας και μόνο σε κάποιους από αυτούς υπό προϋποθέσεις επιτρέπεται η είσοδος», επισημαίνει η κ. Ελένη Σπαθανά, μέλος της Ομάδας Δικηγόρων για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και των Μεταναστών. Σε όσους δεν επιτρέπεται η είσοδος στην Διεύθυνση Αλλοδαπών,  αναγκάζονται να περιμένουν  μπροστά από την πύλη πολλές ώρες κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και ανεξάρτητα από το αν η υγεία ή η εργασία τους το επιτρέπει.

Οι αιτούντες άσυλο καταγγέλλουν ότι συχνά περιμένουν όλη την ημέρα άδικα, καθώς το μεσημέρι τους επιστρέφουν το δελτίο αιτήσαντος άσυλο αλλοδαπού μη ανανεωμένο ή ακόμα και παρακρατούν το δελτίο χωρίς να τους εξηγούν τι έχει συμβεί. «Κάθε δέκα μέρες έρχομαι εδώ και δεν μου ανανεώνουν τα χαρτιά μου», λέει ο Mahmoud από το Αφγανιστάν. «Βρίσκομαι στην Ελλάδα έξι χρόνια και τώρα δεν μπορώ να ανανεώσω τα χαρτιά μου. Έρχομαι εδώ κάθε μέρα. Το αφεντικό φωνάζει που λείπω συνέχεια», παραπονείται ένας άλλος αιτών άσυλο από το Μπαγκλαντές. Η μη ανανέωση των εγγράφων τους, τους εκθέτει σε κίνδυνο σύλληψης από την αστυνομία.
«Η νέα υπηρεσία ασύλου που θα ανοίξει θα διαχειρίζεται μόνο τα νέα αιτήματα,  ενώ η Διεύθυνση Αλλοδαπών θα συνεχίσει να διαχειρίζεται ένα μεγάλο αριθμών εκκρεμών αιτημάτων, που ίσως φτάνουν και τα 50.000, τη στιγμή που το τμήμα ασύλου της υπηρεσίας έχει αποψιλωθεί», επισημαίνει η κ. Ευθαλία Παππά, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Προγράμματος Προσφύγων.

Ο κ. Σπύρος Ριζάκος, εκπρόσωπος της Μ.Κ.Ο. ΑΙΤΗΜΑ, σημειώνει ότι τα προβλήματα στο χώρο του ασύλου είναι χρόνια, ενώ το τελευταίο διάστημα, αντί να υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις που έχουν εξαγγελθεί εδώ και τρία χρόνια, αντίθετα, παρατηρείται περαιτέρω επιδείνωση. «Βλέπουμε μια κατάσταση διάλυσης, η υπηρεσία εδώ υπολειτουργεί, τα προγράμματα εξυπηρέτησης προσφύγων από το ταμείο δεν λειτουργούν, οι δευτεροβάθμιες επιτροπές δεν λειτουργούν», τονίζει ο ίδιος.

«Οι συνθήκες κράτησης στα αστυνομικά τμήματα είναι εξευτελιστικές, καθώς έχουν μετατραπεί σε φυλακές ενώ δεν είναι αυτός ο ρόλος τους. Υπάρχουν άνθρωποι που κρατούνται επί 11 μήνες, επειδή δεν έχουν χαρτιά. Παρά την κατακραυγή εγχώριων και διεθνών οργανώσεων και τις συνεχείς καταγγελίες για τις συνθήκες κράτησης, η κατάσταση χειροτερεύει και το ερώτημα που τίθεται είναι τι κάνει η εκάστοτε κυβέρνηση και γιατί δεν λαμβάνει υπόψιν την κατακραυγή», επισημαίνει Μέλος της Πρωτοβουλίας για τα δικαιώματα των κρατουμένων.
Ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Σύρων Αποδήμων τονίζει ότι παρά το πάγωμα των απελάσεων που έχει αποφασιστεί, πολλοί Σύριοι εξακολουθούν να κρατούνται. «Πολλοί Σύριοι πρόσφυγες τελούν υπό καθεστώς παράνομης κράτησης σε κρατητήρια ανά τη χώρα, υπό άθλιες συνθήκες και υποφέρουν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Παρά το γεγονός ότι η απέλασή τους είναι ανέφικτη, εκδίδεται απόφαση απέλασης με αναβολή απομάκρυνσης», επισημαίνει η κ.Σπαθανά.
Ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος, ο οποίος έπεσε θύμα αστυνομικής βίας και έχασε την ακοή του σημειώνει ότι «η Ελλάδα έχει γίνει στρατόπεδο ψυχών. Δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι, λαθραία είναι μόνο τα τσιγάρα, τα αυτοκίνητα και τα ποτά. Είμαστε όλοι μαζί και πρέπει να καταλάβουμε, ότι μόνοι μας δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, ενώ όλοι μαζί όμως μπορούμε να κάνουμε τα πάντα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου