Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Αναθεωρεί η Ρωσία τα σχέδια εξοπλιστικού εκσυγχρονισμού;

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης στη Ρωσική Ομοσπονδία, θα μπορούσε να καθυστερήσει σημαντικά το φιλόδοξο πρόγραμμα εξοπλιστικού εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, υποστηρίζει σε χθεσινό της άρθρο η αμερικανική Wall Street Journal.
Αφορμή ήταν η παρουσίαση αναθεωρημένων προβλέψεων για την ανάπτυξη στη Ρωσία από τον υπουργό Οικονομικών, Άντον Σιλουάνοβ, ο οποίος μάλιστα προανήγγελλε συνεργασία με τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, για να εξεταστούν τα προγράμματα των οποίων η υλοποίηση θα μπορούσε να αναβληθεί, χωρίς να προκληθεί σημαντική ζημιά στην επιχειρησιακή αξιοπιστία των ενόπλων δυνάμεων.


Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών είναι η καθυστέρηση να είναι της τάξεως των δύο έως τριών χρόνων, υπό την προϋπόθεση ότι το υπουργείο Άμυνας θα συμφωνήσει σε αυτό. Η αναφορά αυτή αφενός δείχνει τον σεβασμό που χαίρει ο συγκεκριμένος υπουργός Άμυνας στο πλαίσιο της ρωσικής κυβέρνησης, αλλά και η προτεραιότητα που δίνεται από το Κρεμλίνο στον επανεξοπλισμό της χώρας.
Η χαμηλότερη ανάπτυξη (από το 3,6% ο στόχος-πρόβλεψη για το 2013 αναθεωρήθηκε στο 2,4%) φαίνεται ότι θα μειώσει τα κέρδη των επιχειρήσεων, άρα και τα φορολογικά έσοδα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να καταφύγει σε εκτεταμένο δανεισμό, διατηρώντας το χρέος της στο ύψος του 11% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΠΕ).
Πλέον, στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην απαιτηθεί χρήση του ειδικού ταμείου που έχει δημιουργηθεί από τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας για τις έκτακτες περιστάσεις που έχει αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.
Υπενθυμίζεται, ότι η εξαγγελία του ρωσικού εξοπλιστικού προγράμματος αφορά την επένδυση άνω των 640 δισεκατομμυρίων δολαρίων το διάστημα 2011-2020 σε κάθε λογής σύγχρονο οπλικό σύστημα ή πλατφόρμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου