Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Σε ποια χώρα κρατούν ανθρώπους στη φυλακή 2,5 χρόνια χωρίς δίκη; (δείτε τη συνέντευξη Τύπου για τον Κώστα Σακκά)

Ο Κώστας Σακκάς είναι ο μόνος κρατούμενος στην Ελλάδα που βρίσκεται προφυλακισμένος εδώ και δυόμισι χρόνια χωρίς να έχει δικαστεί. Το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την παράταση της προφυλάκισής του για 6 μήνες ακόμα κι ενώ ο ίδιος συνεχίζει την απεργία πείνας για 25η μέρα, και η υγεία του βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Για την υπόθεση δόθηκε την Πέμπτη 27/6 συνέντευξη Τύπου (δείτε τα σχετικά βίντεο).

Το Σάββατο 29 Ιουνίου στις 11.30 π.μ. πορεία από το Μοναστηράκι με αίτημα την άμεση απελευθέρωση του Κώστα Σακκά 


 28/6: Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αποτελούμενη από τους βουλευτές της ΕΕΚΕ Δικαιοσύνης Βασιλική Κατριβάνου και Σταύρο Κοντονή, καθώς και μέλη του Τμήματος Δικαιωμάτων, επισκέφθηκαν σήμερα, Παρασκευή τον απεργό πείνας Κώστα Σακκά στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος. Στη σχετική δήλωσή τους αναφέρουν: «Η παράταση της κράτησής του αποτελεί βάναυση περιφρόνηση για το Σύνταγμα, τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και την ΕΣΔΑ. Είναι δε τουλάχιστον ανησυχητικό το γεγονός ότι η δικαστική εξουσία αντιλαμβάνεται την ανεξαρτησία της ως προκάλυμμα αυθαιρεσίας. Μια τέτοια αυθαιρεσία έχει ήδη κόστος στην οριακή λειτουργία της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Η ίδια αυθαιρεσία μπορεί να κοστίσει τη ζωή ενός νέου ανθρώπου. Ενώ η κυβέρνηση γράφει ανακοινώσεις και επιδίδεται σε λεονταρισμούς, ένας νέος άνθρωπος επιστρατεύει το ύστατο μέσο, τη ζωή του, για να του αναγνωριστεί το αυτονόητο» (διαβάστε αναλυτικά

Ο αναρχικός Κώστας Σακκάς είναι κατηγορούμενος για συμμετοχή στην Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, ενώ ο ίδιος αρνείται την ένταξή του. Συνελήφθη και προφυλακίστηκε στις 4.12.2010. Το ανώτατο όριο της προφυλάκισής του (18 μήνες) συμπληρώθηκε χωρίς η δίκη του να έχει ξεκινήσει. Δύο μήνες πριν τη συμπλήρωση του 18μηνου, του ασκήθηκε νέα ποινική δίωξη για συναφή υπόθεση και την 5.4.2012 προφυλακίστηκε εκ νέου. Ο ανώτατος χρόνος της δεύτερης προφυλάκισής του, σύμφωνα με το άρθρο 288 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (12 μήνες) συμπληρώθηκε, ενώ η πρώτη του δίκη δεν έχει συμπληρωθεί και η δεύτερη (για την οποία κρατείται) μόλις ξεκίνησε.

Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, με το υπʼ αριθ. 978/2013 βούλευμά του, αποφάσισε την παράνομη (σύμφωνα με το άρθρο 288 ΚΠΔ) και αντισυνταγματική (σύμφωνα με το αρ. 6, παρ. 4) παράταση της προφυλάκισής του για έξι ακόμα μήνες, πέραν δηλαδή του ρητώς προβλεπόμενου στην ως άνω διάταξη 12μήνου, οπότε κινδυνεύει να μείνει 3 χρόνια προφυλακισμένος χωρίς να έχει δικαστεί.

Την Πέμπτη 17/6 δόθηκε συνέντευξη Τύπου για την υπόθεση. "Η εκτροπή απο τη νομιμότητα αφορά πλέον ολόκληρη την κοινωνία" δήλωσε η Μαρίνα Δαλιάνη, δικηγόρος του προφυλακισμένου Κ. Σακκά,  που τόνισε πως "το όνομα του δεν αναφέρεται ούτε μια φορά στη δικογραφία που καλύπτει ένα ολόκληρο δωμάτιο". Η Μ. Δαλιάνη ζήτησε την "άμεση αποκατάσταση της νομιμότητας πριν να είναι πολύ αργά για τον Κ. Σακκά, καθώς για την ίδια τη Δικαιοσύνη είναι πλέον πολύ αργά".
 Για εκτροπή της δημοκρατίας έκανε λόγο απο τη πλευρά της η γιατρός του απεργού πείνας Όλγα Κοσμοπούλου, που πρόσθεσε πως "αυτή τη στιγμή ο Σακκάς παλεύει για τα δημοκρατικά δικαιώματα όλων μας".
Δείτε τις τοποθετήσεις των ομιλητών:


Ο Ν. Βούτσης, γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ




Η Όλγα Κοσμοπούλου, γιατρός



Η  Κλειώ Παπαπαντολέων από την Ελληνική 'Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου



 Η συνήγορος του Κώστα Σακκά, Μαρίνα Δαλιάνη

Ο Κωνσταντίνος Σακκάς νοσηλεύεται ήδη στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νικαίας. Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται δραματικά. Την, Τετάρτη 26/6, υπέβαλε αίτημα αποφυλάκισης, αφού οι αντιρρήσεις που είχε προηγουμένως καταθέσει, ως προς τη δικονομική ορθότητα της παράνομης αυτής απόφασης απορρίφθηκαν, μειοψηφούντος ενός Δικαστή.

"Να αποκατασταθεί η νομιμότητα πριν να είναι αργά για τον Κ. Σακκά" - Ακούστε τη συνέντευξη Τύπου 

Συνέντευξη τύπου για την παράνομη εξακολούθηση της προφυλάκισης αλλά και την κατάσταση της υγείας του απεργού πείνας Κώστα Σακκά παραχώρησαν σήμερα, Πέμπτη οι συνήγοροι του.




Ακούστε εδώ ολόκληρο το ηχητικό της συνέντευξης τύπου.
- See more at: http://left.gr/news/se-poia-hora-kratoyn-anthropoys-sti-fylaki-25-hronia-horis-diki-deite-ti-synenteyxi-typoy-gia#sthash.lSyoskDq.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου