Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα με 62,5% ανεργία στους νέους

Στο ιστορικό υψηλό 12,2% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας στην ευρωζώνη τον Απρίλιο, καταγράφοντας άνοδο 0,1% σε μηνιαία βάση. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 95.000 και ανήλθε στα 19,4 εκατομμύρια. Μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, η Ελλάδα εξακολουθεί να κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στην ανεργία, με συνολικό ποσοστό 27,% και 62,5% για τους νέους κάτω των 25 ετών.
 Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Παρασκευή η Eurostat, οι άνεργοι στην Ελλάδα ανέρχονται σε 1.320.000. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 24,1% και στις γυναίκες στο 31%.

Ακολουθεί η Ισπανία με ποσοστό ανεργίας 26,8% με στοιχεία Απριλίου. Στην Ισπανία η ανεργία στους νέους έφτασε στο 56,4%.
Στον αντίποδα, το  χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας (4,9%) παρατηρείται στην Αυστρία και την ακολουθεί η Γερμανία με 5,4%. Η ανεργία των νέων φθάνει το 8% στην Αυστρία και το 7,5% στη Γερμανία.
Για το σύνολο της Ευρωζώνης, η ανεργία των νέων αυξήθηκε στο24,4% τον Απρίλιο, με τον συνολικό αριθμό των νέων ανέργων να διαμορφώνεται στα 3,6 εκατομμύρια.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 11% τον Απρίλιο με τον αριθμό των ανέργων να αυξάνεται κατά 104.000 στα 26,6 εκατομμύρια.
Στη Γαλλία, την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μετά τη Γερμανία, ο αριθμός των ανέργων εκτινάχθηκε σε ιστορικό ρεκόρ τον Απρίλιο, ενώ στην Ιταλία ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 36 ετών, με το 40% των νέων να βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας.
Στο μεταξύ, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη αυξήθηκε ελαφρώς τον Μάιο στο 1,4%, από 1,2% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία.
Η αύξηση μπορεί να καθησυχάζει τις ανησυχίες για αποπληθωρισμό, αλλά η άνοδος της ανεργίας αποτελεί απειλή για τον κοινωνικό ιστό της ευρωζώνης, με σχεδόν τα δύο τρίτα των νέων στην Ελλάδα να αδυνατούν να βρουν εργασία και τη νότια Ευρώπη αντιμέτωπη με μια «χαμένη γενιά», παρατηρεί το Reuters.
«Δεν αναμένουμε ισχυρή ανάκαμψη της ευρωζώνης», σχολίασε στο Reuters ο Νικ Μάθιους, επικεφαλής οικονομολόγος της Nomura International στο Λονδίνο. «Ασκούνται πιέσεις στην ΕΚΤ να λάβει περαιτέρω συμβατικά αλλά και μη συμβατικά μέτρα», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου