Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Η "έξυπνη άμυνα" στόχος του ΝΑΤΟ - Ανταπόκριση από Βρυξέλλες

Της Ελένης Παναγιώτου
Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες
 Το βασικό θέμα στην Υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θα ειναι η Κυβερνοάμυνα και η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Τα θέματα αυτα συζητηθηκαν στους εκπροσώπους τύπου και δόθηκε μεγάλη έμφαση στην αλλαγή που θα υπάρξει στο ΝΑΤΟ αφού τα στρατεύματα της ISAF φύγουν απο το Αφγανισταν στα τέλη του 2014.

Όπως δήλωσε ο εκπροσωπος τύπου του ΝΑΤΟ Ντειμιαν Αρνό «Το 2014 το ΝΑΤΟ θα τερματίσει την παρουσία της ISAF στο Αφγανιστάν και ο ρόλος του ΝΑΤΟ θα αλλάξει μόλις φυγουν τα στρατεύματα.»

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
 Η εικόνα που θέλει να σχηματίσει το ΝΑΤΟ για την επόμενη περίοδο φαινεται να είναι μιας Συμμαχίας που να επικεντρωνεται περισσότερο στα θέματα της Άμυνας και όχι των εξοπλισμών, οι αξιωματουχοι του ΝΑΤΟ της εχουν δώσει την ονομασία «Εξυπνη Αμυνα» . Όπως ειπε ο Τιμο Κόστερ Director for Defence Policy «η Εξυπνη Άμυνα πρέπει να κάνει τα έθνη/χώρες να δουλευουν μαζί, σε αντίθεση με το τί γινόταν παλιά τωρα προσπαθούμε να σπρωξουμε τα έθνη/χώρες να δουλεύουν σε ομάδες και οχι μόνα τους.» Ο κύριος Κόστερ τόνισε οτι «οι χώρες μέλη της Συμμαχίας πρέπει να κοιτάξουν σε πιο σημείο της άμυνας τους ειναι καλές και να εξιδεικευτούν σ ‘αυτό» εξηγώντας οτι σχετικά με τις περικοπές που έχουν γινει σε πολλές χωρες μια τέτοια φιλοσοφία ειναι απόλυτα λογική. Βέβαια στα πλαίσια της Εξυπνης Αμυνας και των καλών γειτονικών σχέσεων ειναι επισης απολυτα λογικό να ανταποκρίνονται και όλοι οι γειτονες. Σε ερώτηση μας τότε τι κάνει το ΝΑΤΟ οταν «οι γείτονες» δεν ανταποκρίνονται ο κύριος Κόστερ απάντησε οτι πολύ απλά το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να πιέση καμία χώρα να κάνει κάτι που δεν θέλει.

Στο θέμα της κυβερνοάμυνας, ενα θέμα που ειναι στο επίκεντρο των συζητήσεων αυτης της συνόδου εχει ως βασικό του στοιχείο την ασφάλεια του κεντρικού συστηματος (network) εντός του ΝΑΤΟ καθώς και βοήθεια προς τους συμμάχους ετσι ώστε τα δικά τους συστήματα (networks) να ειναι ασφαλή και κατ’ επέκτασην και του ΝΑΤΟ. Ωστόσο εαν μια χώρα σύμμαχος δεχθεί επίθεση απο χάκερς ηταν σαφές οτι ισχύει οτι και με μια πραγματική επίθεση – δηλαδή το Αρθρο 5 ή 4 της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Αξίζει να αναφέρουμε οτι σε απάντηση ερώτησης εαν το ΝΑΤΟ θα έκανε ποτέ επίθεση κυβερνοάμυνας έστω και ώς μεθοδος άμυνας ο αξιωματουχος του ΝΑΤΟ τόνισε οτι «το ΝΑΤΟ δεν υποστηρίζει καμία επίθεση κυβερνοάμυνας όμως αυτο δεν σημαίνει οτι τα έθνη μέλη δεν μπορούν – αυτο όμως θα ήταν ευθύνη δικιά τους και όχι της Συμμαχίας.»

Τέλος ενδιαφέρον είχε η εικόνα του μέλλοντος που έδωσε ο αξιωματουχος του ΝΑΤΟ, όπως ειπε «ισως στο μέλλον οι στρατιώτες να αμύνονται με τους υπολογιστές τους». Το μέλλον στο οποίο αναφέρθηκε ο αξιωματουχος ηταν το πολύ κοντινό...  
ΠΗΓΗ ONALERT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου