Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Τουρκία: Εργατικά συνδικάτα ενώθηκαν με τους διαδηλωτές

Εργατικά συνδικάτα ενώθηκαν την Τετάρτη με τους διαδηλωτές που για έκτη ημέρα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους στην Τουρκία ενάντια στον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνηση της χώρας. Η βίαιη καταστολή συνεχίζεται, ενώ την Τετάρτη επιβεβαιώθηκε ένας ακόμη νεκρός. Πρόκειται για τον τρίτο διαδηλωτή που χάνει τη ζωή του. Ο Ετέμ Σαρισουλούκ είχε τραυματιστεί στο κεφάλι κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην Άγκυρα, όπως αναφέρει η Hurriyet, ενώ σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο της χώρας πάνω 4.100 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.


Τα μέλη της ομάδας Αλληλεγγύης στη Ταξίμ απαίτησαν από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα σχέδια για χτίσιμο ενός ακόμη εμπορικού κέντρου στο μητροπολιτικό πάρκο της Κωνσταντινούπολης. Παράλληλα, ζητούν την «καρατόμηση» των διοικητών και των αρχηγών της αστυνομίας, τους οποίους η οργάνωση θεωρεί υπεύθυνους για τις βιαιότητες των τελευταίων ημερών.

Επίσης ζήτησαν να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί από την αστυνομία, να σταματήσει η χρήση δακρυγόνων και να γίνεται σεβαστή η ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία.

Σε αντίθεση με τον Ερντογάν που χαρακτήρισε τους διαδηλωτές «πλιατσικολόγους» και «τρομοκράτες», ο Μπουλέντ Αρίντς εμφανίζεται διαλλακτικότερος. Την Τρίτη απολογήθηκε για την «υπερβολική βία» της αστυνομίας, με τις φυλοκυβερνητικές εφημερίδες να αναφέρουν πως η στάση του Αρίντς σηματοδοτεί μια «χαλάρωση» της κυβερνητικής γραμμής. Ωστόσο ο αναπληρωτής πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να κατηγορήσει και ορισμένες «ομάδες που εκμεταλλεύονται την κατάσταση και προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την οργή του κόσμου από τη βία της αστυνομίας». Η αλλαγή από το κυβερνών κόμμα αναγνωρίζεται από τους διαδηλωτές ως ασήμαντη και σε καμία περίπτωση δεν μπόρεσε να περιορίσει το αντικυβερνητικό κίνημα που έχει ξεσπάσει.

«Θα δείξουμε με ειρηνικές διαμαρτυρίες στους δρόμους πως δεν πρόκειται να παραδοθούμε στο φασισμό της κυβέρνησης», δήλωσαν οι δύο μεγάλες συνομοσπονδίες. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως ο Ερντογάν απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τις διαδηλώσεις σε συνέντευξη Τύπου στο Αλγέρι, την Τρίτη. Όπως αναφέρεται στο Reuters σε καμία περίπτωση ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν προτίθεται να παραιτηθεί ή να υποχωρήσει έναντι των αντιπάλων του εντός και εκτός του κόμματός του.
Την ίδια στιγμή αντιδράσεις από Τούρκους αξιωματούχους προκάλεσαν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί τα δικαιώματα των πολιτικών της αντιπάλων. Το Reuters σημειώνει πως η τοποθέτηση του Μπάιντεν αντικατοπτρίζει την ανησυχία των ΗΠΑ για τη σταθερότητα ενός συμμάχου της στη Μέση Ανατολή.

«Σήμερα η Τουρκία έχει μια ευκαιρία να δείξει ότι δεν έχει ανάγκη να διαλέξει μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης και της δημοκρατίας, το σύστημα που ενδυναμώνει τους νικητές των εκλογών και ήδη προστατεύει αυτούς που είναι στην αντιπολίτευση», τόνισε.

Οι ΗΠΑ αρκετές φορές στο παρελθόν έχουν παρουσιάσει την Τουρκία ως παράδειγμα μιας ισλαμικής δημοκρατίας και ενός προτύπου θα μπορούσαν να ακολουθήσουν πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής.

Τα σχόλια της Ουάσινγκτον προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της Τουρκίας. Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου επικοινώνησε με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι για να του εκφράσει τη δυσαρέσκεια της Άγκυρας. «Η Τουρκία δεν είναι δημοκρατία δεύτερης κατηγορίας» φέρεται να δήλωσε ο Νταβούτογλου, σύμφωνα με τουρκική διπλωματική πηγή, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Τούρκος υπουργός κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι αντιμετώπισε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συνεχίζονται εδώ και έξι ημέρες ως «ασυνήθιστη κατάσταση», σημειώνοντας ότι παρόμοιες κινητοποιήσεις έχουν γίνει και σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα το 2011 στις ΗΠΑ από το κίνημα Occupy Wall Street. Ο Νταβούτογλου ενημέρωσε επίσης τον Κέρι ότι διεξάγεται ήδη έρευνα για την ενδεχόμενη χρήση υπερβολικής βίας από την τουρκική αστυνομία.

Σημειώνεται πως την Τετάρτη η πολιτική πτέρυγα του PKK (KCK) εξέδωσε ανακοίνωση υπέρ των διαδηλωτών εγκαταλείποντας την στάση αναμονής που τηρούσε ώς σήμερα εξαιτίας της διαδικασίας ειρήνευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη έπειτα από την συμφωνία του Ταγίπ Ερντογάν με τον κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν,

Συλλήψεις λόγω Twitter


Νωρίς σήμερα το πρωί, τουλάχιστον 25 άνθρωποι προσήχθησαν στη Σμύρνη με την κατηγορία της διάδοσης «ψεύτικων και δυσφημιστικών πληροφοριών» μέσω του Twitter, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Σύμφωνα με τον Αλί Ενγκιν, τοπικό στέλεχος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), οι συλληφθέντες κρατούνται διότι «κάλεσαν σε διαδήλωση».
ΠΗΓΗ TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου