Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Ταλιμπάν

d
Συνέντευξη Τύπου στα χθεσινά εγκαίνια του νεοσύστατου Πολιτικού Γραφείου των Ταλιμπάν στη Ντόχα του Κατάρ.
Δύο εξόχως σημαντικές εξελίξεις δημιουργούν βάσιμες ελπίδες ότι ο πόλεμος που μαίνεται στο Αφγανιστάν εδώ και δώδεκα χρόνια μπορεί να τερματιστεί στο ορατό μέλλον.

Στην πρωτεύουσα της χώρας Καμπούλ η διεθνής δύναμη του ΝΑΤΟ (ISAF) παρέδωσε την ευθύνη ασφαλείας για ολόκληρη την επικράτεια στις ένοπλες δυνάμεις της αφγανικής κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, στην Ουάσινγκτον, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου γνωστοποιούσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξεκινήσουν απευθείας συνομιλίες με τους Ταλιμπάν στην προσπάθεια τερματισμού του εμφυλίου πολέμου. «Πρόκειται μόνο για το πρώτο βήμα σε έναν μακρύ δρόμο» δήλωσε, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, ο Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, ενδεχομένως την Πέμπτη. Η συνάντηση θα έχει διερευνητικό χαρακτήρα και αναμένεται να επικεντρωθεί στην ανταλλαγή κρατουμένων. Η αμερικανική πλευρά θέτει ως προϋποθέσεις για την ειρηνευτική διαδικασία να εγκαταλείψουν οι Ταλιμπάν τη χρήση βίας, να διαρρήξουν τους όποιους δεσμούς τους με την Αλ Κάιντα και να σεβαστούν το ισχύον Σύνταγμα του Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμίσεων που αφορούν τα δικαιώματα των γυναικών. «Η ειρήνη στο Αφγανιστάν μπορεί να επιτευχθεί μόνο από τους ίδιους τους Αφγανούς» δήλωσε σχετικά ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Οι ανακοινώσεις της Ουάσινγκτον συνέπεσαν με το άνοιγμα «Πολιτικού Γραφείου» των Ταλιμπάν στην Ντόχα -μια εξέλιξη που αναμενόταν καιρό τώρα, αλλά είχε καθυστερήσει λόγω επιπλοκών στο εσωτερικό αφγανικό μέτωπο. Το άνοιγμα του γραφείου έγινε με τυμπανοκρουσίες, με συνέντευξη Τύπου του αξιωματούχου των Ταλιμπάν Μοχάμεντ Ναΐμ, την οποία μετέδιδε απευθείας το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Δίπλα στον Ναΐμ φιγουράριζε η λευκή σημαία των Ταλιμπάν και πίσω του μια μεγάλη επιγραφή με την ένδειξη «Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν».
Στη συνέντευξη Τύπου, ο Ναΐμ δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν επιθυμούν καλές σχέσεις με όλους τους γείτονες του Αφγανιστάν. Από την πλευρά του ανώτατος αξιωματούχος της αφγανικής κυβέρνησης εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα συνοδευτούν από την παύση των εχθροπραξιών. «Δεν υπάρχει νόημα να συνομιλούμε, εφόσον συνεχίζονται βομβιστικές επιθέσεις που σκοτώνουν αμάχους» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στην Καμπούλ, περίπου 2.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ο Χαμίντ Καρζάι, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, δεκάδες δυτικοί διπλωμάτες και Αφγανοί αξιωματούχοι, παραβρέθηκαν στην επίσημη τελετή για τη μεταβίβαση της ευθύνης για την ασφάλεια της χώρας στις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις. Κατά την ομιλία του ο Ράσμουσεν δήλωσε ότι μέχρι την πλήρη αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη χώρα, το 2014, το ΝΑΤΟ θα παρέχει στρατιωτική βοήθεια, εφόσον κάτι τέτοιο κρίνεται απολύτως αναγκαίο, αλλά δεν θα σχεδιάζει ούτε θα εκτελεί δικές του επιχειρήσεις. Από την πλευρά του ο Καρζάι ανακοίνωσε ότι αντιπροσωπεία του Ανωτάτου Συμβουλίου Ειρήνης της χώρας θα μεταβεί σύντομα στο Κατάρ ενόψει των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
ΠΗΓΗ STRATEGY REPORT

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου