Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Ανθρωποκυνηγητό για τον Edward Snowden

Το Πεκίνο αψήφησε τις εκκλήσεις της Ουάσινγκτον και επέτρεψε την αναχώρηση του Snowden στη Μόσχα και άγνωστο τελικό προορισμό.
Το Πεκίνο αψήφησε τις προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον και επέτρεψε την αναχώρηση του Edward Snowden στη Μόσχα με άγνωστο τελικό προορισμό.
Άφαντος παραμένει ο πρώην τεχνικός της CIA Edward Snowden μετά την αναχώρησή του από το Χονγκ Κόνγκ, απ΄όπου προέβη σε σειρά αποκαλύψεων για τα προγράμματα παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και πλέον κατηγορείται για κατασκοπεία από τις ΗΠΑ.

Ο Snowden αναχώρησε στις 23 Ιουλίου με αεροσκάφος που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Μόσχας, μετά την άρνηση των κινεζικών αρχών να προχωρήσουν στη σύλληψή του, με τις πληροφορίες για τον τελικό του προορισμό να παραμένουν συγκεχυμένες. Το ρωσικό Interfax υποστηρίζει πως ο Snowden είχε  εισιτήριο για σημερινή πτήση με προορισμό την Κούβα ενώ το Itar Tass υποστηρίζει πως ο 29χρονος θα αναχωρήσει από την Αβάνα για το Καράκας της Βενεζουέλας. Το όνομα του Snowden δεν υπήρχε στη λίστα επιβατών της πρώτης πτήσης Μόσχα-Αβάνα ενώ δημοσιογράφοι που επιβιβάστηκαν στο αεροσκάφος της Aeroflot δεν τον αναγνώρισαν μεταξύ των επιβατών. Πηγή των ρωσικών υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας υποστηρίζουν πως οι Αμερικανοί συνάδελφοί τους «έχουν τυπικά το δικαίωμα να διατάξουν την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους, όταν αυτό θα βρίσκεται στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και στη ζώνη της ευθύνης τους, όμως θα πρέπει να υπάρχει σοβαρή αιτιολόγηση μιας τέτοιας πράξης». Με τη σειρά του, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους έχει τη δυνατότητα να τροποποιήσει το δρομολόγιό του ώστε να μην εισέλθει στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, καθώς «υπάρχουν επαρκή καύσιμα για κάτι τέτοιο, η χάραξη του δρομολογίου γίνεται καταρχάς με βάση την πιο σύντομη διαδρομή, αλλά υπάρχει πάντοτε ένα περίσσευμα στις δεξαμενές για το ενδεχόμενο κάποιας απρόβλεπτης κατάστασης». Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο πτήσης, η πτήση Μόσχα – Αβάνα περνά από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και τη εποπτεία του αεροσκάφους αναλαμβάνουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Νέας Υόρκης.
«Περιμένουμε ότι η ρωσική κυβέρνηση θα εξετάσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές για να απελαθεί ο κ. Snowden πίσω στις ΗΠΑ και να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη για τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται», δήλωσε νωρίτερα η Caitlin Hayden, εκπρόσωπος Tύπου του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (NSC) ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry προειδοποίησε με «επιπτώσεις» στις σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία, σε περίπτωση που τα δύο κράτη του παρασχέσουν βοήθεια για να αποφύγει την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους New York Times, οι αμερικανικές αρχές ακύρωσαν το διαβατήριό του μια ημέρα πριν αυτός αναχωρήσει από το Χονγκ Κονγκ με στόχο να παρεμποδιστεί η διαφυγή του.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Ricardo Patiño επιβεβαίωσε εντωμεταξύ πως ο Snowden ζήτησε πολιτικό άσυλο στη χώρα του αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει τις προθέσεις της κυβέρνησής του. Υπενθυμίζεται ότι ο Ισημερινός έχει προσφέρει πολιτικό άσυλο στον ιδρυτή των WikiLeaks, Julian Assange, στην πρεσβεία του στο Λονδίνο όπου παραμένει εγκλωβισμένος από τις 19 Ιουνίου του 2012.
ΠΗΓΗ STRATEGY REPORT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου