Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Οι δρόμοι του ρωσικού φυσικού αερίου – Η Gazprom και οι νέοι παίκτες

fysiko-aerio-rosia-98107Κλειστή θα παραμείνει πρακτικά η αγορά της Ευρώπης στους ανεξάρτητους παραγωγούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ρωσίας, ακόμη και μετά την απελευθέρωση των εξαγωγών φυσικού αερίου.
Οι ανεξάρτητοι παραγωγοί LNG θα μπορούν να παραδίδουν φυσικό αέριο μόνο στην περιοχή Ασίας- Ειρηνικού για να μην υπάρξει ανταγωνισμός στην Gazprom, η οποία προμηθεύει την Γηραιά Ήπειρο με φυσικό αέριο μέσω αγωγών.

Ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός φυσικού αερίου στη Ρωσία, Novatek, με πρωτοβουλία του οποίου ξεκίνησαν οι διαδικασίες για να σπάσει το μονοπώλιο του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, συμφώνησε σε αυτόν τον περιορισμό. Πολύ περισσότερο, που η εταιρεία έχει ένα «παραθυράκι» για τις εξαγωγές στη Δύση, εκεί όπου ο κρατικός γίγαντας του γαλάζιου χρυσού δεν δραστηριοποιείται.

Το υπουργείο Ενέργειας εκτιμά ότι στην περίπτωση της απελευθέρωσης των εξαγωγών LNG από τη Ρωσία, η ευρωπαϊκή αγορά θα πρέπει να παραμείνει κλειστή για τους ανεξάρτητους παραγωγούς και ότι το δικό τους φυσικό αέριο θα πρέπει να πωλείται στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού συμπληρωματικά των ροών φυσικού αερίου της Gazprom, δήλωσε ο υπουργός Αλεξάντρ Νόβακ.

Μήλον έριδος, η ευρωπαϊκή αγορά

Στην ήδη στάσιμη ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, το ρωσικό κρατικό μονοπώλιο νιώθει έντονα την ανταγωνιστική πίεση από τη Νορβηγία, το Κατάρ και από το επανεξαγώγιμο LNG από τις ΗΠΑ. Η Gazprom μέσα σε αυτό το τοπίο, συνεχίζει να κατασκευάζει ακριβούς αγωγούς μεγάλης μεταφορικής δυνατότητας προς την Ευρώπη. Γι’ αυτό, το κράτος επιμένει ώστε το άνοιγμα των συνόρων σε τρίτους παραγωγούς να μην προκαλέσει επιπρόσθετη ζημιά στο μονοπώλιο. Την περασμένη εβδομάδα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός υπεύθυνος για τον κλάδο της ενέργειας, Αρκάντι Ντβορκόβιτς, δήλωσε ότι η απελευθέρωση θα γίνει μόνο με ένα σαφή καταμερισμό των αγορών ανάμεσα στις διάφορες εταιρείες.

Από τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, η Gazprom δεν προμηθεύει φυσικό αέριο μέσω αγωγού την Ισπανία (καταναλώνει περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως) και τη γειτονική Πορτογαλία (περίπου 5 δισ. κ.μ.). Δεν προμηθεύει μέσω αγωγών, ούτε το Βέλγιο, ούτε και την Ελλάδα, ενώ η Gazprom εμπορεύεται φυσικό αέριο με την Μεγάλη Βρετανία μέσω της αγοράς spot.

Η ρωσική εταιρεία θέλει να ξεκινήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου, μέσω του αγωγού South Stream, στην Ελλάδα, και μέσω ενός νέου κλάδου του Nord Stream, στη Βρετανία.

Οι νέοι «παίκτες»

Μεταξύ των ανεξάρτητων παραγωγών φυσικού αερίου, για την Ευρώπη ενδιαφέρεται πρωτίστως η Novatek (υλοποιεί σε συνεργασία με τη γαλλική Total, το έργο «Yamal LNG» δυναμικότητας 16,5 εκατομμυρίων τόνων ετησίως).

Η «Yamal LNG» βρίσκεται σε διαβούλευση με πέντε ευρωπαϊκούς καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων ισπανικών και γαλλικών φορέων, δήλωσε στα μέσα του Φεβρουαρίου 2013, ο ανώτερος σύμβουλος για θέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου της Total, Christophe Thomas. Την περασμένη εβδομάδα, ο οικονομικός διευθυντής της Novatek, Mark Jetway, διευκρίνισε ότι η «Yamal LNG» σχεδιάζει να πουλήσει φυσικό αέριο προς την Ευρώπη και την Ασία, σε αναλογία 50 – 50.

Πρόσφατα, ο επικεφαλής της Novatek, Λεονίντ Μίχελσον, μαζί με τον Αρκάντι Ντβορκόβιτς και τον Αλεξάντρ Νόβακ επισκέφθηκε την Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Στις ασιατικές χώρες ο Μίχελσον συζήτησε με εταιρείες τόσο για την τροφοδοσία τους με ΥΦΑ, όσο και για τη συμμετοχή τους στο έργο «Yamal LNG». Όμως, η διαδρομή του LNG από την περιοχή Γιαμάλ στην περιοχή του Ειρηνικού περνάει από το Βόρειο Αρκτικό Διάδρομο που δεν ανοικτός, λόγω καιρού, για ναυσιπλοΐα πάντα, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αυτό θα οδηγήσει σε πωλήσεις ενός τμήματος του LNG από το Γιαμάλ στην ευρωπαϊκή αγορά spot, παραδέχθηκε τον Φεβρουάριο, ακόμα και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Την ίδια στιγμή, το κρατικό μονοπώλιο, που υλοποιεί το έργο «Vladivostok LNG», ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις παραδόσεις LNG στις αγορές της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Νότιας Κορέας. Η Gazprom και οι ανεξάρτητοι εξαγωγείς δεν μπορούν να μοιραστούν τις χώρες, αλλά τους εισαγωγείς με τους οποίους θα διεξάγουν τις σχετικές διαπραγματεύσεις για την προμήθεια αερίου, δήλωσε ο Βαλέρι Νεστέροφ, της Sberbank Investment Research. Λόγος γίνεται επίσης και για συναλλαγές SWOP. Το «Yamal LNG» θα προμηθεύει με LNG την Ευρώπη μέσω των συμβολαίων της Gazprom, και η Gazprom μέσω των συμβολαίων της Novatek, θα προμηθεύει με φυσικό αέριο την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού από το project «Vladivostok-LNG» , λέει η αναλύτρια Μαρία Μπελόβα.

Η αγορά του LNG

Πρόσφατα, η Novatek επιβεβαίωσε ότι όντως προγραμμάτιζε την παροχή φυσικού αερίου από το «Yamal LNG» σε περίπου ίσες ποσότητες προς την Ευρώπη και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Αλλά τώρα συζητείται η τροφοδοσία με LNG των ευρωπαϊκών λιμένων μόνο στη διάρκεια της περιόδου που η Βόρεια Αρκτική Διαδρομή είναι κλειστή για τη ναυσιπλοΐα και τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

«Οι αναλύσεις έδειξαν, ότι οι προοπτικές για αύξηση του όγκου πωλήσεων και οι αγορές με καλά κέρδη βρίσκονται στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, παρά το υψηλότερο κόστος μεταφοράς», λένε στη Novatek. «Θεωρούμε την αγορά της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού σαν την κύρια αγορά για μας». Ορισμένες από αυτές τις συμβάσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα υπογραφούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου της ΛΔ Κίνας Σι Τσινπίνγκ, στην Μόσχα.

Πηγή RBTH

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου