Στους πρώτους επτά μήνες της επιχείρησης, η αστυνομία προσήγαγε σχεδόν 85.000 αλλοδαπούς σε αστυνομικά τμήματα στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας. Το ποσοστό των ατόμων για τα οποία διαπιστώθηκε ότι βρίσκονται παράνομα στην Ελλάδα δεν υπερβαίνει το 6%, ενώ μόνο 59 άτομα(αλλοδαποί και ημεδαποί) συνελήφθησαν για ποινικά αδικήματα, όπως παράνομη οπλοκατοχή και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.Η επιχείρηση “Ξένιος Δίας” για την εντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης χαρακτηρίστηκε από την ελληνική πολιτεία ως επιτυχημένη. Ωστόσο Η Eva Cossé, Ειδική επί θεμάτων που αφορούν την Ελλάδα και συντάκτρια της έκθεσης «Ανεπιθύμητοι επισκέπτες: Καταχρηστικές πρακτικές της Ελληνικής Αστυνομίας κατά των μεταναστών στην Αθήνα» της Human Rights Watch χαρακτήρισε την επιχείρηση μη αποτελεσματική και σπάταλη. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι υποβλήθηκαν σε ευρείες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ επενδύθηκαν σημαντικοί πόροι της αστυνομίας, αναρίθμητο ανθρώπινο δυναμικό και πολύς χρόνος. Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης κάθε άλλο παρά δικαιώνουν την εκδοχή μιας επιτυχημένης επιχείρησης. Ειρήνη Σόβολου
Η έκθεση της Human Rights Watch, καταγράφει πολλαπλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της επιχείρησης ‘σκούπα’. Συγκεκριμένα η αστυνομία, κατά παράβαση του εθνικού και διεθνούς δικαίου, προβαίνει σε καταχρηστικούς ελέγχους εξακρίβωσης στοιχείων, σωματικές έρευνες και ελέγχους προσωπικών αντικειμένων χωρίς να υπάρχει υπάρχει σοβαρή υπόνοια ότι το άτομο διέπραξε αδίκημα ή μεταφέρει επικίνδυνα αντικείμενα, καταστροφή αντικειμένων και εγγράφων, προσβλητική και απειλητική συμπεριφορά, έως και σωματική κακοποίηση, αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας και διακριτική μεταχείριση βάσει εθνοτικής καταγωγής. «Σε συνδυασμό με τις χρόνιες δυσλειτουργίες στο σύστημα ασύλου, τις απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης των μεταναστών και τις καταχρήσεις στην επιβολή του νόμου, η εντατικοποίηση των επιχειρήσεων σκούπα , έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου» επισημαίνει η Veronika Szente Goldston, Προϊσταμένη συνηγορίας του Τμήματος Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας της Human Rights Watch. «Η έλλειψη καθοδήγησης και εκπαίδευσης των αστυνομικών που συμμετέχουν στην επιχείρηση καθώς και το ευρύ φάσμα εξουσιών που της δόθηκε από την κυβέρνηση αφήνει μεγάλα περιθώρια για καταχρηστικές πρακτικές», σημειώνει η Human Rights Watch.
«Το να επενδύει η αστυνομία τόσους πόρους απλώς και μόνο για να πιάνει τα λάθος άτομα και μετά να τα αφήνει ελεύθερα είναι τεράστια σπατάλη. Αν οι αρχές σκοπεύουν πραγματικά να βελτιώσουν την ασφάλεια στους δρόμους και να ελέγξουν την παράνομη μετανάστευση θα πρέπει να εστιάσουν στους πραγματικούς εγκληματίες, να βασίσουν τις έρευνες σε στοιχεία και πληροφορίες και όχι σε στερεότυπα», τονίζει η Eva Cossé.
Ο Tupac, 19χρονος αιτών άσυλο από τη Γουινέα, δήλωσε στη HRW ότι αστυνομικοί ανάγκασαν μαύρους και ασιάτες να κατέβουν από το λεωφορείο στο κέντρο της Αθήνας: «Αστυνομικοί ήρθαν στην πόρτα και είπαν στα ελληνικά: ‘όλοι οι μαύροι έξω’», ενώ οι Έλληνες τους χειροκροτούσαν ενθαρρύνοντάς τους.
Εκπρόσωπος της Ένωσης Αστυνομικών Αττικής δηλώνει χαρακτηριστικά στη Human Rights Watch ότι ελέγχονται όσοι «δεν μοιάζουν Έλληνες. Συχνά ελέγχουμε και Έλληνες που δεν μοιάζουν με Έλληνες». Το γεγονός ότι μόλις το 6% των ελεγχθέντων διέμεναν στην Ελλάδα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, εγείρει την ανησυχία ότι οι αστυνομικοί αποφασίζουν ποιους θα σταματήσουν για έλεγχο βάσει εθνοτικού προφίλ, βάσει δηλαδή φυσικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή χρώματος. Πολλοί νομίμως διαμένοντες, εγγεγραμμένοι αιτούντες άσυλο ή ακόμα και τουρίστες, πολύ συχνά σταματούνται για έλεγχο και μεταφέρονται σε αστυνομικά τμήματα όπου μπορεί να κρατηθούν για ώρες μέχρι να εξακριβωθεί το νομικό καθεστώς τους.
Ο Ali, 33χρονος αιτών άσυλο από το Αφγανιστάν, υποβλήθηκε σε εξακρίβωση στοιχείων και κράτηση από αστυνομικούς στο κέντρο της Αθήνας, ενω βρισκόταν με τη 12χρονη κόρη και τον 8χρονο γιο του. Οι αστυνομικοί τον διέταξαν να στείλει τα παιδιά του στο σπίτι, παρότι μένουν στον Πειραιά. Μην έχοντας που να τα αφήσει, ο Ali κράτησε τα παιδιά μαζί του καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας που κράτησε 5 ώρες.
H Eπιτροπή των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε ότι η στοχοποίηση ανθρώπων με συγκεκριμένα φυσικά χαρακτηριστικά ή εθνοτική καταγωγή εκτός του ότι θίγει την αξιοπρέπεια των ατόμων, συμβάλλει στη διάδοση ξενοφοβικών συμπεριφορών και αντιβαίνει σε μια αποτελεσματική πολιτική αντιμετώπισης των φυλετικών διακρίσεων. «Η πολιτεία δεν θα έπρεπε να δίνει το παράδειγμα ρατσιστικών διαχωρισμών, καθώς η απόσταση μεταξύ της λογικής ότι όλοι οι μετανάστες είναι δυνητικά εγκληματίες από την έξαρση της ρατσιστικής βίας δεν είναι μεγάλη» επισημαίνει ο Βασίλης Καρύδης, Βοηθός του Συνηγόρου του πολίτη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκφράζοντας την ανησυχία «μήπως η επιχείρηση εντάσσεται σε μια λογική τάξης και ασφάλειας, εντείνοντας τον φόβο για τον ‘Άλλο’, θεωρώντας τους μετανάστες εξ ορισμού ύποπτους».
To δίκτυο καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας κατέγραψε 217 περιστατικά ρατσιστικής βίας μεταξύ 1 Οκτωβρίου 2011 και 31 Δεκεμβρίου 2012, τα 43 εκ των οποίων αφορούν αστυνομική βία σε βάρος αιτούντων άσυλο και μεταναστών. Το Ευρωπαικό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε 11 φορές την Ελλάδα για περιπτώσεις κακομεταχείρισης ή κακή χρήση όπλων από όργανα επιβολής του νόμου και την απουσία αποτελεσματικών ερευνών.
Όπως εξηγεί ο Majid, 26χρονος από το Αφγανιστάν στη ΗRW, «υπάρχουν κάποιοι αστυνομικοί που είναι καλοί και μας συμπεριφέρονται ανθρώπινα και άλλοι που μας συμπεριφέρονται σαν να είμαστε ζώα. Δυστυχώς αυτοί που μας συμπεριφέρονται ανθρώπινα είναι πολύ λίγοι. Είναι σπάνιοι»
Η Human Rights Watch καλεί τις ελληνικές αρχές να αναθεωρήσουν την επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» και να διασφαλίσουν ότι όλα τα μέτρα για τον εντοπισμό παράτυπων μεταναστών εφαρμόζονται σε πλαίσιο πλήρους συμμόρφωσης προς το εθνικό και το διεθνές δίκαιο που απαγορεύουν τις διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της διακριτικής αντιμετώπισης ατόμων βάσει εθνοτικής καταγωγής, καθώς και την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας.
ΠΗΓΗ TVXS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου