Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ στο Γαλλικό Στρατό: Λιγότερα οχήματα αναγνώρισης & εξελίξεις

Τη μείωση του αριθμού των νέων τεθωρακισμένων οχημάτων αναγνώρισης και μάχης EBRC (Engin Blinde de Reconnaissance et de Combat) που πρόκειται να προμηθευτεί, αποφάσισε ο γαλλικός Στρατός. Συγκεκριμένα ο αριθμός θα μειωθεί από 292 οχήματα σε περίπου 250, τα οποία προβλέπεται να ενταχθούν σε υπηρεσία το 2020. Υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα η γαλλική αρχή αμυντικών προμηθειών (DGA) πρόκειται να εκδώσει αίτημα για προσφορές (RfP) εντός του 2014. Το πρόγραμμα αφορά τη σχεδίαση και κατασκευή πρωτότυπων EBRC για τη διεξαγωγή δοκιμών.
Τα οχήματα EBRC πρόκειται να αντικαταστήσουν τα εν υπηρεσία τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα AMX-10RC που είναι εξοπλισμένα με πυροβόλο διαμετρήματος 105 χλστ. (κατασκευής της Nexter Systems) και Sagaie με πυροβόλο διαμετρήματος 90 χλστ. (κατασκευής Panhard Defense).



Αξίζει να επισημανθεί ότι μέχρι σήμερα η Nexter Systems στο πλαίσιο σύμβασης που της ανέθεσε η DGA έχει μελετήσει διάφορες διαμορφώσεις του οχήματος EBRC που περιλαμβάνουν ερπυστριοφόρα και τροχοφόρα σασί με ποικίλα οπλικά συστήματα ως οπλισμό. Με βάση όμως τις πιο πρόσφατες ανακοινώσεις φαίνεται ότι ο γαλλικός Στρατός έχει αποφασίσει το EBRC να είναι τροχοφόρο τεθωρακισμένο όχημα 6×6 με βάρος μάχης 25 τόνων, τριμελές πλήρωμα και οπλισμό που θα αποτελείται από πυροβόλο διαμετρήματος 40 χλστ. και πολυβόλο διαμετρήματος 7,62 χλστ.
Σε βιομηχανικό επίπεδο η Nexter Systems έχει ήδη ολοκληρώσει την κατασκευή ενός μοντέλου του EBRC υπό κλίμακα, ενώ η ίδια εταιρία χρηματοδότησε από κοινού με τη DGA την ολοκλήρωση στο AMX-10RC του πύργου T40M (συνημμένη φωτογραφία) για τη διεξαγωγή δοκιμών.
Αντίπαλος της Nexter Systems είναι η επίσης γαλλική Panhard Defense (πλέον εταιρία του ομίλου Renault Trucks Defense) η οποία έχει σχεδιάσει το τροχοφόρο 6×6 τεθωρακισμένο όχημα Sphinx (παρουσιάζεται στο συνημμένο βίντεο) του οποίου η τελευταία έκδοση είναι εξοπλισμένη με πύργο της Lockheed Martin UK.
ΠΗΓΗ DEFENCE POINT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου