Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Πόσο κοστίζει μια αρχαιολογική ανασκαφή στην Ελλάδα του Σαμαρά;

Το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έδωσε στο Γιώργο (που είναι καθηγητής εκεί) το ποσό των 1.000 € για τη σίτιση 25 φοιτητών που για ένα μήνα θα ανασκάπτουν ένα αρχαιολογικό χώρο.
Στη χώρα της πουστιάς τόσο ακριβώς κάνει η παραγωγή αυτού του είδους πολιτισμού.
Ψάξαμε, ρωτήσαμε και βρήκαμε όλα τα άλλα έξοδα και ανάγκες και τους τρόπους που καλύφθηκαν, τουλάχιστον στα λόγια.

Μετακίνηση: ένα παλιό αγροτικό φορτηγάκι θα μεταφέρει τους φοιτητές σε δύο δόσεις στο χώρο ανασκαφής. Αγοράστηκε με  έρανο σε παλιότερη ανασκαφή και με νεώτερο έρανο μπήκαν ξανά οι πινακίδες που είχαν κατατεθεί.

Διατροφή: τα 1,33 € ανά ημέρα που διαθέτει το πανεπιστήμιο φτάνουν μόνο για αέρα κοπανιστό. Μια παρέα οινοπαραγωγών και κτηνοτρόφων της περιοχής συγκέντρωσαν ένα ποσό που θα δώσουν σε μιά ταβέρνα της περιοχής για να φάνε τα παιδιά. Η ίδια η ταβέρνα χρεώνει με έκπτωση 50%, αλλά και μεγαλύτερη έκπτωση αν έχει υλικά από το δικό της μποστάνι.
Υπνος: Μετά από μια μικρή χορηγία της περιφέρειας βρέθηκε ένα εντελώς άδειο σπίτι σε καλή τιμή σε κοντινό χωριό. Επιστρατεύτηκαν πολλά ράντζα που είχαν χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενη ανασκαφή.
Βενζίνη, αναλώσιμα, κλπ: Μιά άλλη χορηγία, απίστευτα μικρή, μιάς εταιρείας εμπορίας αυτοκινήτων θα τα καλύψει οριακά.
Ο μισθός του καθηγητή είναι 1.000 € το μήνα, αλλά έχει κάνει αποταμιεύσεις, είπε.
Ευτυχώς, σε αυτό τον τόπο η ανάγκη οδηγεί τα πράγματα. Η ανυπαρξία πόρων οδήγησε σε λεπτομερή καταγραφή του αρχαιολογικού χώρου και τόσο βαθιά ανάλυση που είναι σχεδόν βέβαιοι τι θα βρουν και που. Οι ανασκαφείς θα κάνουν τομές στη γη εδώ κι εκεί, μικρές και όσο γίνεται πολλές ώστε να έχουν ένα ασφαλές συμπέρασμα για την εικόνα της περιοχής και την χρονική εξέλιξη της ζωής.
Ο πολιτισμός και η ιστορία αναπτύσσεται με …τρύπες.
ΠΗΓΗ ΕΡΓΑΣΘΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου