Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Leo 2A7 – Γερμανία: Χάνει λόγω αδράνειας συμβόλαιο δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικού μέσου μαζικής ενημέρωσης, η γερμανική Krauss-Maffei Wegmann (KMW) αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο απώλειας σύμβασης εκτιμώμενου ύψους 5 δις ευρώ για την πώληση 270 αρμάτων μάχης Leopard 2A7 στη Σαουδική Αραβία.
Συγκεκριμένα, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρει ότι οι Σαουδάραβες έχουν στραφεί προς την αμερικανική General Dynamics Land Systems (GDLS) που προσφέρει μία μη κατονομαζόμενη έκδοση του M1 Abrams.


Ο λόγος της σαουδαραβικής στροφής (αν φυσικά επιβεβαιωθεί επίσημα), είναι η τουλάχιστον δίχρονη καθυστέρηση (οι πρώτες πληροφορίες για την εν λόγω πώληση είδαν το φώς της δημοσιότητας τον Ιούνιο του 2011), στη λήψη της πολιτικής απόφασης από τη γερμανική κυβέρνηση για τη χορήγηση άδειας εξαγωγής.
Παρά το σημαντικότατο οικονομικό ύψος της σύμβασης η συγκεκριμένη πώληση υλικού στη Σαουδική Αραβία έχει καταστεί ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης στη γερμανική πολιτική σκηνή. Δεν αποκλείεται η Άγκελα Μέρκελ να έχει δώσει διαβεβαιώσεις ρύθμισης και αυτού του ζητήματος μετά τις εκλογές…
Όσον αφορά την επιλογή του M1 Abrams αυτή είναι απόλυτα φυσιολογική αφού ήδη οι χερσαίες δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας επιχειρούν 315 άρματα μάχης M1A2 τα οποία αναβαθμίζονται στο επίπεδο M1A2S, ενώ τον Ιανουάριο του 2013 μέσω διακρατικής συμφωνίας (FMS) προμηθεύτηκαν επιπλέον 69 άρματα του τύπου που επίσης θα εκσυγχρονιστούν στο επίπεδο M1A2S.
ΠΗΓΗ DEFENCE-POINT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου