Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Τζαμπα στην Καλαματα, του Χρήστου Γιαννούλη

Έχει χυθεί πολύ μελάνι και ιδρώτας στα πληκτρολόγια των Social Media για την τραγική τύχη του 19άχρονου που δεν πλήρωσε το εισιτήριο του Τραμ. Αντί της σιωπής, της οδύνης για τον  τραγικό θάνατο, κάποιοι επέλεξαν  να ανοίξει μία θεματική συζήτηση για το «κίνημα» των τζαμπατζήδων. Λες και αυτός που δεν έχει ούτε ένα ευρώ στην τσέπη του, πρέπει να έχει κινηματική συμπεριφορά ή να παίρνει γραμμή, ( κατά τους ευφάνταστους μοσχαναθρεμμένους των υπόγειων επιτελείων), για να σαλτάρει στο τραμ χωρίς εισιτήριο.
Στον αντίποδα ενδιαφέρεται και για την σταθεροποίηση της οικονομικής αλυσίδας έτσι ώστε να μην πεταχτούν άνθρωποι στο δρόμο, να μην κλείνουν οι επιχειρήσεις, να μην παράγονται άνεργοι, να μην κλείσουν νοσοκομεία και σχολεία και κυρίως να μην σπαταλά πόρους σε σύκα και καραμέλες ο  υπερτροφικός γίγαντας του δημοσίου.  Με βάση την τελευταία αξιακή στόχευση πετούν στο δρόμο χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως για συμβολικούς και τιμωρητικούς λόγους, έτσι ώστε το πριβέ πάρτι να συνεχιστεί. Και όπως όλα δείχνουν συνεχίζεται.
Με βάση λοιπόν την απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, ο ελληνικός προϋπολογισμός πρέπει να αποζημιώσει τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ και τον προσωπικό του αστυνομικό για την τριήμερη επίσκεψη τους στην Καλαμάτα. Για να εκπροσωπηθεί η κυβέρνηση στο αντάμωμα των Πελοποννησίων. Η Τριήμερη παρουσία του επικεφαλής του ΣΔΟΕ θα εξασφαλιστεί με την χρήση υπηρεσιακού αυτοκινήτου εκτός των οδοιπορικών και των εκτός έδρας που προβλέπονται. Τυχαίνει, και αυτό δεν πρέπει να αποτελεί τίποτε περισσότερο από «σύμπτωση», η Καλαμάτα να είναι και πατρίδα, ίσως στο μέλλον και εκλογική περιφέρεια, του εκπροσώπου της Κυβέρνησης και επικεφαλής του ΣΔΟΕ, στο αντάμωμα των Πελοποννησίων.
Και επειδή όπως έχει πει και ο Άδωνις Γεωργιάδης, γκουρού του νεοφιλελεύθερου καθωσπρεπισμού και της ταξικής καθαρότητας,… «επιτέλους τι θέλετε οι βουλευτές και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι να μετακινούνται με το λεωφορείο ή το τρένο και να εξευτελίζονται;» Όχι προς θεού κύριε υπουργέ. Δεν επιθυμώ να βάλω σε τέτοιο ταξικό μαρτύριο και θεσμική ταπείνωση κανέναν κυβερνητικό αξιωματούχο.

Εικόνα 1Το  κείμενο της απόφασης που δημοσιεύτηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ του Υπουργείου Οικονομικών

Αναρωτιέμαι όμως αν επαρκεί η αμοιβή του Ειδικού γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών και επικεφαλής του ΣΔΟΕ, για να καλύψει από την τσέπη του τα έξοδα της τριήμερης παρουσίας του στο αντάμωμα των Πελοποννησίων στην πατρίδα του την Καλαμάτα.
Αναρωτιέμαι αν επαρκεί το εισόδημα του, για να καλύψει και τα έξοδα του προσωπικού του αστυνομικού έτσι ώστε να μην παραμείνει χωρίς αστυνομική προστασία. Κατανοώ ότι ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ είναι στόχος και πρέπει να προστατεύεται.
Αναρωτιέμαι τέλος αν ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ που προφανώς θέλει να πάει στην πατρίδα του την Καλαμάτα και να συναντήσει τους απανταχού Πελοποννησίους, διαθέτει προσωπικό αυτοκίνητο που θα μπορούσε και να το χρησιμοποιήσει έναντι του υπηρεσιακού αυτοκινήτου του.
Δεν αναρωτιέμαι αν χρειάζονται τρείς ημέρες για να παραστεί κάποιος κυβερνητικός αξιωματούχος σε ένα αντάμωμα. Την απάντηση την δίνει η λογική και η σοβαρότητα που επικαλείται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Εκτός και αν για τους Μεσσήνιους και δη τους φίλους του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο χρόνος μετράει διαφορετικά.
Σίγουρα η αντίθετη ανάγνωση των παραπάνω θα κάνει κάποιους να σκεφτούν: Φτηνός λαϊκισμός…Βρήκατε τώρα να πείτε κάτι για τους τζαμπατζήδες και τους πραγματικούς τζαμπατζήδες και τα συνδέεται για την δημιουργία εντυπώσεων.
Τι να κάνει ο άνθρωπος; Να πάει με τον καρβουνιάρη;
Η Δική μου ανάγνωση, κατανοώντας τις ιδιαιτερότητες ενός κυβερνητικού αξιωματούχου, ακουμπάει κυρίως στο πρότυπο και τον συμβολισμό. Την ίδια αξία που οδήγησε τον επιβάτη του Λίαρ Τζέτ στην έξοδο. Την ίδια αξία που θέλει τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να δείχνουν και να έχουν συναίσθηση για το τι συμβαίνει σε αυτή την χώρα.
Να μην κουνούν το δάχτυλο σε όλους τους άλλους και οι ίδιοι να αναπαράγουν το πρότυπο του κομματικού αυτοκράτορα που απολαμβάνει ασυλία έναντι του πολίτη που δεν μπορεί ούτε να διανοηθεί ότι θα πάει τρείς ημέρες στην Καλαμάτα έστω και για ένα μπάνιο.
Εκτός και αν ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ ταξίδεψε εξόδοις του κράτους για να ελέγξει αν κόβονταν αποδείξεις στο Πελοποννησιακό αντάμωμα της Καλαμάτας, Τότε θα πρέπει να του ζητήσω προκαταβολικά συγνώμη αν τον αδίκησα.

ΥΓ: το πλήρες κείμενο της απόφασης εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου