Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

"Το σύνδρομο της Αητομηλίτσας χτυπά και αυτή την αναδιοργάνωση"

Άρθρο του ΛΟΥΚΑ ΔΗΜΑΚΑ
<<Το “βαθύ κράτος” στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι ανίκητο>>, καταλήγει το σημερινό άρθρο του Πάρι Καρβουνόπουλου στο ΟnAlert, σχετικά με την πρακτική  του να μην επιτρέπει την υλοποίηση ακόμα και δειλών εκδοχών αναδιάρθρωσης του στρατεύματος. Διότι οι  αναδιαρθρώσεις   θα έβγαζε κάποιους από την βολή τους,  θα έθιγαν προκαταλήψεις  τύπου ''από βορρά κινδύνου'',θα περιόριζαν τις ευκαιρίες για ''κομματικές ''εξυπηρετήσεις προς τους πολιτικούς και τέλος πάντων ένα ''μικρότερο και ευέλικτο'' σχήμα θα μείωνε, επίσης, ευκαιρίες για να δεσπόζει η γραφειοκρατία, η αδιαφάνεια, ο αυταρχικός, ανεξέλεγκτος, τρόπος διοίκησης κ.ο.κ.

Βεβαίως το ''βαθύ κράτος'' το ανέχονται , αν δεν το ενθαρρύνουν κάποιες φορές, και οι ''πολιτικάντηδες'' που  παρεισφρύουν  στο χώρο της πολιτικής.
Αφορμή για να επανέλθω σήμερα στο ίδιο θέμα μου έδωσαν δύο ερεθίσματα : Κατ αρχήν 2-3 ''σχόλια'' αναγνωστών στο χθεσινό μου άρθρο με αφορμή την αναστολή -ελπίζουμε προσωρινή - της μεταφοράς 2 μονάδων  (τεθωρακισμένων και μηχανικού) από το Αμύνταιο σε Θράκη και Δ.Μακεδονία , αντίστοιχα, λόγω αντιδράσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και αφετέρου μου έδωσε αφορμή το τηλεφώνημα ενός πραγματικά μπαρουτοκαπνισμένου στρατηγού ε.α.σήμερα που μου έθεσε υπόψιν μερικά στοιχεία  από το ''πήγαινε- έλα'' όσον αφορά το Φυλάκιο της Αητομηλίτσας, στο οποίο αναφερόμουν επικαλούμενος άρθρο μου στα ΝΕΑ τον ...Φεβρουάριο του 2001, δηλαδή προ 12ετίας! Και τότε και τώρα συνέβαιναν τα ίδια πάνω κάτω και τα ίδια πράγματα και νοοτροπίες ταλάνιζαν και ταλανίζουν το στράτευμα.

Οι εμμονές στον ''από βορρά κίνδυνο''

Ξεκινώ από 2  σχόλια που είχαν επιχειρήματα, με ή χωρίς εισαγωγικά: Το πρώτο ήταν ότι πριν από το Αμύνταιο θα έπρεπε να κλείσουν και μονάδες που δεν χρειάζονται σε Αττική και Πελοπόνησο. Συμφωνώ απολύτως- δεν έγραφα το αντίθετο! Αφορμή ήταν το Αμυνταιο και γενίκευσα την αντιδραστική λογική που θέλει  συντεχνιακές λογικές, εμμονές ή μικροκομματικά συμφεροντα να επιβάλουν ακυρώσεις των έτσι κι αλλιώς δειλών ( μη τολμηρών) αναδιαρθρώσεων. Μάλιστα επέκρινα την περίπτωση της Καλαμάτας, ονομαστικά! Και για του λόγου το αληθές, ανακάλεσα από το αρχείο μου το περιστατικό με την Αητομηλίτσα ( του 2001) για να δείξω ότι το φαινόμενο είναι διαχρονικό και ...πέραν χρωμάτων.

Ενα άλλο σχόλιο έλεγε τα εξης ( διατηρώ σύνταξη και ορθογραφία) : <<Καλα κανει κυριε αρθρογραφε και παραμενει το στρατοπεδο στο αμυνταιο και θα πρεπει να παραμεινει στρατος σε ολους τους νομούς που συνορευουν με τους εχθρους μας αλβανους σκοπιανους βουλγαρους. και στην ηπειρο και στην φλωρινα και στην πελλα και στο κιλκις και σερρες- καβαλα κλπ γιατι βλεπεις τι γινεται με τους αλβανους . εαν γινει κατι θα τρεξεις εσυ απο την αθηνα να δωσεις λυση η οι μοναδες του εβρου θα γυρισουν προς τα πισω να παρεμβουν ? μην το παιζετε ολοι στουρναρες. υπαρχει και το ζητημα εθνικης ασφαλειας.ειναι ολοι οι βορειοι εχθροι μας. ο λ ο ι!!! σταματηστε να κανετε προπαγανδα υπερ του στουρναρα και της τροικας και εις βαρος της χωρας μας. δεν ειμαι χρυση αυγη , ειμαι απλος ελληνας. αντε σταματηστε πια με την προπαγανδα σας>>.

Παρόλο που είναι εμφανής η εμμονή του αναγνώστη στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, τα ''επιχειρήματα''  δεν στέκουν σήμερα με βάσει την Πολιτική Εθνικής Αμυνας και τα άλλα θεσμικά κείμενα της χώρας μας που προσδιορίζουν το αμυντικό μας δόγμα.. Πιστεύω ότι σχεδιασμός του ΓΕΕΘΑ που υπάρχει καλύπτει ( ή οφείλει να καλύπτει) όλες τις εκδοχές - ακόμα και το  να <<ειναι ολοι οι βορειοι εχθροι μας>>, όπως ισχυρίζεται ο αναγνώστης. Και πιστεύω επίσης πως ο σχεδιασμός του ΓΕΕΘΑ  και των Επιτελείων - από  επαγγελματίες στρατιωτικούς- .λαμβάνει υπόψιν (ή οφείλει να λαμβάνει υπόψιν)    παράγοντες  και ''εργαλεία'' όπως ''προτεραιότητες'', βασική ή κύρια απειλή σε σχέση με  άλλες, ταχυκίνητες δυνάμεις άμεσης αντίδρασης, έγκαιρη προειδοποίηση,  κλπ κλπ,

Το ''κόλπο '' για την ...Αητομηλίτσα

Και έρχομαι στην δεύτερη αφορμή , το ...''Σύνδρομο της Αητομηλίτσας'': Έγραφα λοιπόν τότε ( με αφορμή την αναγγελία άλλης μιας αναδιαρθρώσεως που εξελισσόταν το 2001) ότι τους τελευταίους μήνες το μικρό αυτό Φυλάκιο αυτό στα ελληνοαλβανικά σύνορα είχε ανοίξει και κλείσει 2 φορές, υπό την πίεση των ''θιγομένων'' τοπικών οικονομιών...Ο στρατηγός ε.α. λοιπόν που μου τηλεφώνησε χθές μου αποκάλυψε, εντυπωσιασμένος με το δημοσίευμα (που τότε δεν είχε δει), ότι ήταν ο σχεδιαστής , κατ εντολήν του τότε Αρχηγού ΓΕΣ Παναγιωτάκη, της καταργήσεως 20-25 μη χρειαζούμενων επιχειρησιακά, Φυλακίων.Αυτό  τέλος 1999- αρχές 2000. Τότε το Φυλάκιο της Αητομηλίτσας επανδρωνόταν μόνο τους θερινούς μήνες.Μόλις κυκλοφόρησε η ολοκληρωμένη μελέτη του ΓΕΣ και έμαθε το ''βαθύ κράτος'' μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις την εισήγηση - απόφαση για κατάργηση των υπόψη Φυλακίων , άρχισαν οι ... ενστάσεις, με πρώτο διαφωνούντα τον προϊστάμενο Σχηματισμό ( έχανε ...αντικείμενο ελέγχου!). Και όπως μου αποκάλυψε ο σοβαρός απόστρατος, σήμερα, στρατηγός, οι γραφειοκράτες σκέφτηκαν το εξής:  Για να δείξουν ότι το Φυλάκιο της Αητομηλίτσας είναι απαραίτητο και ...κορμός της ...άμυνας, έσπευσαν να ...επανδρώσουν το Φυλάκιο ΚΑΙ τον χειμώνα!!! Μάλιστα επειδή δεν υπήρχαν οι κατάλληλες υποδομές οι ταλαίπωροι στρατιωτικοί ( κυρίως στρατιώτες δηλαδή) έζησαν άλλο ένα ( ή δύο;) ... Αλβανικά έπη στα χιονισμένα βουνά της ορεινής Ηπείρου μέσα σε σκηνές!
Έτσι μένουν (σχεδόν) όλα ίδια ... Απλώς τα χρόνια - και οι ευκαιρίες-  περνούν.Η οικονομική κρίση, που σαρώνει τα πάντα με πρώτους τους ανθρώπους, μπορεί να ''αξιοποιηθεί'' για πιο ορθολογικές επιλογές σε αρκετούς τομείς της οργάνωσης του κράτους και της αλλαγής νοοτροπιών- ατομικά και υπηρεσιακά.Μπορεί αυτό να ξενίζει όταν υπάρχουν, άδικα,  ''θύματα'' δίπλα μας,  αλλά πρέπει να παραδεχθούμε ότι πολλοί από αυτούς τους τομείς θα έπρεπε να είχαν  διορθωθεί ανεξάρτητα από την κρίση.

ΓΕΣ : ''Οι μεταθέσεις ισχύουν''

 ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ : Το γράφω για να ...κατοχυρωθεί : Από το ΓΕΣ με διαβεβαιώνουν ότι η απόφαση για την μετακίνηση των δύο μονάδων από το Αμύνταιο ισχύει,ότι η ακύρωση της αναχώρησης των αρματοφορέων με τα τανκς ήτα προσωρινή λόγω της συγκέντρωσης πολιτών έξω από το στρατόπεδο εκεινη την ημέρα και ότι οι Διαταγές Μεταθέσεως  των στρατιωτικών έχουν εκδοθεί και αναφέρουν ότι οι μεν της μονάδας των Τεθωρακισμένων πρέπει να  φύγουν μέχρι 15 Σεπτεμβρίου, των δε του Μηχανικού μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου