Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Επικαιροποίηση της στρατιωτικής συνεργασίας



Tον «εκσυγχρονισμό» του αμερικανο-ιαπωνικού αμυντικού συμφώνου στρατηγικών σχέσεων μέσα στο 2014 ώστε να αντιμετωπίζει και να «αποτρέπει» τις «απειλές του 21ου αιώνα», με το βλέμμα κυρίως προς την Κίνα, που δυναμώνει και στρατιωτικά, αποφάσισαν χτες στο Τόκιο οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα, Ιτσουνόρι Ονοντέρα και των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και Τσακ Χέιγκελ, αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο αυτών των αλλαγών, η τετραμερής υπουργική επιτροπή συμφώνησε στην ανάπτυξη ενός δεύτερου υπερσύγχρονου αντιβαλλιστικού συστήματος ραντάρ (X-band) το 2014 στην αεροπορική βάση Κιογκαμισάκι στο Κιότο της δυτικής Ιαπωνίας, με πρόσχημα τις απειλές από το βαλλιστικό πυραυλικό και πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας, αλλά και στην ανάπτυξη τουλάχιστον τριών μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεγάλων αποστάσεων για τη βελτίωση της επιτήρησης και του ελέγχου σε ιαπωνικές βραχονησίδες (π.χ. νησιά Σενκάκου/Ντιαόγου) στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας που διεκδικεί και το Πεκίνο, μέχρι την επόμενη άνοιξη.
Ανώτερος Αμερικανός διπλωματικός αξιωματούχος που συνόδευε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, στο Τόκιο, δήλωσε σε διεθνές πρακτορείο πως η Ουάσιγκτον δήθεν δεν παίρνει μέρος στη σινο-ιαπωνική διένεξη σε σχέση με τα διαφιλονικούμενα νησάκια αλλά αναγνωρίζει τη διοικητική αρμοδιότητα της Ιαπωνίας στη συγκεκριμένη περιοχή και υπ' αυτή την έννοια «έχει ευθύνη να προστατεύσει ιαπωνικό έδαφος στο πλαίσιο αμοιβαίας αμυντικής συμφωνίας».
Οσον αφορά στη μετεγκατάσταση Αμερικανών πεζοναυτών από βάσεις της Οκινάουα στη Νήσο Γκουάμ και των Μαριάννων Νήσων στον Ειρηνικό (που θεωρούνται έδαφος των ΗΠΑ), μέχρι το 2020, συμφωνήθηκε να καταβάλει το Τόκιο 3,1 δισ. δολάρια ως μέρος του συνολικού κόστους των 8,6 δισ. δολαρίων.\
ΠΗΓΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου