Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

H άδεια και η έξοδος είναι Δικαίωμα των Φαντάρων-Δωρεάν όλες οι Μετακινήσεις


ΤΟ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ

Αναδημοσιεύουμε σχετικό κείμενο από τον «ΟΔΗΓΗΤΗ»:


Άδειες στο στρατό: Που είναι το αδειόχαρτο ο-ε-ο;
ΦΑΝΤΑΡΟΣ
Με το καλοκαίρι να πλησιάζει, αναπόφευκτα στο μυαλό των φαντάρων κυριαρχεί μια σκέψη: «άδεια». Απόλυτα φυσιολογική η αναζήτηση μερικών ημερών ξεκούρασης και αναψυχής, σε μια περίοδο όπου «ο λογισμός τρέχει αλλού» και η δύσκολη καθημερινότητα του στρατού γίνεται ακόμα πιο δυσβάσταχτη. Κι όμως, τους καλοκαιρινούς μήνες το να πάρει κάποιος άδεια γίνεται ακόμα πιο δύσκολο και τα προγράμματα πολλές φορές γίνονται από δύσκολα έως απάνθρωπα, αποτέλεσμα -ανάμεσα στα άλλα- και της λειψανδρίας.
«Έτσι κι αλλιώς έξω δεν πρόκειται να βγούμε…»
Το καλοκαίρι λόγω του φόρτου προγράμματος, ασκήσεων κτλ, απλά χειροτερεύει ένα ήδη κακό πρόγραμμα αδειών και εξόδων. Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις φαντάρων που βγάζουν όλο το καλοκαίρι στη μονάδα μόνο με 4-5 μέρες άδεια ή και καθόλου. Οι έξοδοι είναι σπάνιες και η κατάσταση «βολεύεται» με τα λεγόμενα υπηρεσιακά σημειώματα που εξασφαλίζουν έξοδο για κανά-δύο ώρες. Μας λέει χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης που υπηρετεί στη Λήμνο: «Στη μονάδα, δεν υπάρχει εξοδούχος, βγαίνουμε μόνο με υπηρεσιακά σημειώματα. Έχεις έξοδο, μόνο αν δεν έχεις υπηρεσία, αυτό λένε. Οπότε αν έχεις π.χ. υπηρεσία 15 μέρες σερί, 15 μέρες σερί δεν θα ‘χεις έξοδο… Να φανταστείς, έρχεται ο διοικητής στη σκοπιά και μας λέει: “πάλι με τσιγάρο είστε στη σκοπιά; Θα φάτε φυλακή”! Κι εμείς του λέμε “ρίξε μας, έτσι κι αλλιώς έξω δεν πρόκειται να βγούμε”».
Ο Νίκος, μας περιγράφει μια διαφορετική δυσκολία σε στρατόπεδο στη Μυτιλήνη: «στην παρούσα φάση κι επειδή έχει τιγκάρει το στρατόπεδο, μας είπε ο διοικητής πως θα παίρνουμε πιο συχνά άδειες γιατί πολύ απλά το στρατόπεδο μπορεί να στεγάσει και να σιτίσει μέχρι 200 φαντάρους. (…) Από τις άδειες όμως έχουν βγάλει τα οδοιπορικά και μας δίνουν μόνο μια μέρα προαναχώρηση (σ.σ. μισή μέρα που πιάνεται για ολόκληρη άδεια), δηλαδή σου τρώνε μια μέρα. Για το φαντάρο αυτός ο χρόνος είναι υπερπολύτιμος, είναι οξυγόνο…».
Ορισμένα ερωτήματα
Τα παραπάνω είναι ορισμένα μόνο από όσα βλέπουν και σκέφτονται οι φαντάροι. Αλλά τα ερωτήματα δεν σταματούν εδώ:
» Γνωρίζουν οι Στρατηγοί και οι Ταξίαρχοι ότι ένα μήνα τουλάχιστον πριν επισκεφτούν τις μονάδες για επιθεώρηση το πρόγραμμα παραβιάζεται κατάφορα; Δεν υπάρχουν άδειες, έξοδοι, οι δουλειές γίνονται μέρα-νύχτα. Πολύ δε περισσότερο όταν σκάσει μύτη κανένας υφυπουργός-υπουργός.
Γιατί συχνά-πυκνά παρατηρείται αστάθεια στον τρόπο διαχείρισης και προμήθειας των καταστάσεων επιβίβασης για δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια; Γιατί στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου οι φαντάροι δεν παίρνουν δωρεάν αεροπλάνο αλλά πλοίο και μάλιστα όχι από τα γρήγορα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα τρένα (intercity-καρβουνιάρης); Γιατί να χάνουν έτσι ατελείωτες ώρες στα ταξίδια;
» Γιατί επεμβαίνουν οι διοικητές στις άδειες με τρόπο που πολλές φορές αναγκάζουν φαντάρους να ξοδέψουν όλη την κανονική άδεια;
Δεν είναι δυνατόν να περνάνε εβδομάδες ολόκληρες χωρίς οι φαντάροι να βγαίνουν έξω, να χρυσοπληρώνουν εισιτήρια αν θέλουν να ταξιδέψουν με σύγχρονο, ασφαλές και γρήγορο μέσο. Πρέπει επιτέλους να σταματήσει η λογική που λέει «σε εκβιάζω με την άδεια», ή «σε τιμωρώ, σου κόβω την άδεια ή την έξοδο». Δεν μπορεί εν έτει 2007 και με τις δυνατότητες που υπάρχουν, ο Έλληνας φαντάρος να δικαιούται μόνο 1,5 μέρα κανονική άδεια το μήνα και μόλις 2 μέρες τιμητική παραμεθορίου, οι φοιτητικές και άλλες άδειες να είναι απλά προαιρετικές…
Η άδεια είναι δικαίωμα
Η άδεια και η έξοδος είναι δικαίωμα αναφαίρετο του κάθε στρατευμένου, και δεν μπορεί η τιμωρία να σχετίζεται με την απαγόρευση της εξόδου από το στρατόπεδο.
Οι φαντάροι μπορούν να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους όταν προκύπτουν προβλήματα όπως τα παραπάνω και να διεκδικούν το δικαίωμα στην άδεια, στην ξεκούραση, στην ανθρώπινη θητεία. Να διεκδικούν όλες οι μετακινήσεις τους να είναι δωρεάν. Να μεριμνεί και ο στρατός γι’ αυτό στις απομακρυσμένες περιοχές.
Υ.Γ. Πολλοί είναι και εκείνοι που αξιοποιούν την άδεια όχι για ξεκούραση αλλά για μεροκάματο και για να μπαλώνουν τρύπες. Ας προβληματιστούν: ποιος τους δίνει 8 ευρώ μισθό, ποιες κυβερνήσεις οδήγησαν τις οικογένειές τους στη φτώχεια;
 
Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΜΑΣ ΣΕ ΕΞΟΔΟ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑ
Ο Στρατός είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει το αντίτιμο που απαιτείται για τη μετακίνηση μας και να εξασφαλίσει τρόπο επιστροφής μας στις μονάδες.
ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΑΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ-ΔΕ ΘΑ ΜΑΣ ΣΤΕΡΗΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΔΕΙΑ!
Το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ και η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ από τη πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η απόφαση της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ να περικόψει τις καταστάσεις επιβίβασης μας (πλέον ισχύει μόνο μία αντί για τρεις που ήταν στο παρελθόν, καταργήθηκαν οι 2 δωρεάν αεροπορικές μετακινήσεις και προβλέπεται μόνο μια δωρεάν για όσους υπηρετούν ΕΛΔΥΚ), η οποία πήρε τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος που συνέταξε και υπέγραψε ο ΥΕΘΑ Π.Παναγιωτόπουλος, κατήγγειλε την παραβίαση των δικαιωμάτων μας.
Δεν είναι δυνατόν συνάδελφοι, να μας φέρνουν υποχρεωτικά στον στρατό. Να μας εκμεταλλεύονται εργασιακά όλοι και να μας φέρονται με τον χειρότερο τρόπο. Να μην μας εξασφαλίζουν ένα πιάτο ανθρώπινο φαγητό και τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής.Να μας αφήνον χωρίς θέρμανση, συχνά σε άθλια και άχρηστα στρατόπεδα μόνο και μόνο για να συντηρήσουν το άθλιο πελατειακό τους σύστημα για να κερδίζουν ψήφους.
 
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437
Diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου